UA
 

Експерти ЄС та Ради Європи відзначають, що захист прав жінок та дітей Україні потребує змін

16 марта 2011, 18:24
0
88
Експерти ЄС та Ради Європи відзначають, що захист прав жінок та дітей Україні потребує змін

16 березня 2011 року, Київ - Національні та міжнародні експерти підсумували досягнення України за останні 2,5 роки та надали рекомендації щодо вдосконалення існуючого українського законодавства у сфері захисту дітей від сексуальної експлуатації, торгівлі людьми, а також захисту жінок та дітей проти насильства.

16 березня 2011 року, Київ - Національні та міжнародні експерти підсумували досягнення України за останні 2,5 роки та надали рекомендації щодо вдосконалення існуючого українського законодавства у сфері захисту дітей від сексуальної експлуатації, торгівлі людьми, а також захисту жінок та дітей проти насильства. Оприлюднені висновки та рекомендації стали результатом реалізації спільного Проекту ЄС та Ради Європи зі зміцнення та захисту прав жінок та дітей в Україні (TRES), який впроваджувався в Україні з 2008.

"Підтримка демократії, належної діяльності органів державної влади і верховенства права залишаються пріоритетними в зовнішній політиці Європейського Союзу. Разом з іншими міжнародними організаціями, і зокрема з Радою Європи, ЄС підтримує програми та проекти, які захищають права жінок і дітей, проекти у сфері боротьби проти торгівлі дітьми, дитячої проституції та насильства щодо дітей", - заявив пан Хосе Роман Леон Лора,  Перший Радник, Керівник секції економічного співробітництва регіонального та соціального розвитку Представництво Європейського Союзу в Україні на заключній конференції Проекту ЄС та Ради Європи зі зміцнення та захисту прав жінок та дітей в Україні (TRES).

"Я хочу наголосити на необхідності продовжувати подальшу роботу у напрямку підвищення обізнаності представників органів влади, суддів, співробітників правоохоронних органів та суспільства в цілому щодо стандартів у галузі захисту прав жінок та дітей. Досягнення Проекту ТRES мають враховуватись також при реалізації подальших міжнародних та національних проектів в цій сфері, що дозволить забезпечити наступність, послідовність та системність цілеспрямованої діяльності у галузі зміцнення та захисту прав жінок та дітей в Україні", - підкреслив пан Іван Коеджіков, Керівник відділу з питань економічних злочинів та інформованості суспільства, Департамент технічної співпраці, Генеральний Директорат з прав людини та юридичних питань Ради Європи.  

Розроблені Проектом TRES методичні рекомендації включають в себе практичні поради для дітей, зокрема, щодо працевлаштування чи навчання закордоном, одруження з іноземцями, безпечної поведінки в Інтернеті. Декілька шкіл вже включили цю тему до навчальних планів та провели уроки, присвячені  попередженню торгівлі людьми.

"Беручи до уваги той факт, що протидія сексуальній експлуатації дітей повинна враховувати заходи профілактики цих грубих порушень прав дитини, дієві заходи виявлення таких злочинів, розслідування та реального покарання злочинців, а також надання всебічної допомоги та захисту дітям, які постраждали від сексуального насильства та експлуатації", – зазначив пан Аке Петерсон, Представник Генерального Секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва з Україною.

Сексуальна експлуатація дітей, кіберзлочинність – це нові форми насилля проти дітей, які з’являються в мережі. З розвитком новітніх технологій в Україні проблема розбещення дітей через Інтернет("грумінг") стає дедалі актуальною. Однак, в українському законодавстві "грумінг" не криміналізовано. Крім того, в Україні немає механізму роботи з ідентифікації "грумерів". Спеціальні програми, які блокують доступ до певних сайтів ("кібер-няні"), які повинні встановлюватися в школах та інших закладах освіти, встановлено лише в деяких з них.

Серед нагальних проблем експерти відзначають відсутність в Україні системи Інтернет-ліній допомоги дітям, які постраждали від сексуального розбещення або експлуатації, а також те, що Україна на разі не входить до міжнародної мережі надання допомоги дітям, що стали жертвами сексуального насильства.

"З метою попередження торгівлі дітьми ми першочергово рекомендуємо, щоб Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України віднесло розроблені в межах Проекту TRES рекомендації щодо проведення унікального навчального блоку – уроку щодо протидії торгівлі людьми - до обов’язкового матеріалу для українських шкіл, а сам урок був включений до шкільної програми, було забезпечено проходження вчителями належного навчання", - наголошує пані Данута Вішнєвська-Казалс, представниця Ради Європи, керівниця підрозділу з торгівлі людьми  та сексуальній експлуатації Генерального директорату з прав людини та юридичних питань Ради Європи.

В правовій системі України в сфері захисту жінок та дітей від насильства експерти Проекту виділяють такі напрями необхідних змін, як профілактика та запобігання проявам насильства щодо жінок та дітей, посилення кримінальної відповідальності за прояви насильства щодо жінок та дітей та забезпечення посттравматичної допомоги жертвам та компенсація шкоди, завданої проявами насильства щодо жінок та дітей. З метою покращення розгляду справ, пов’язаних з насильством щодо жінок та дітей, формування єдиних стандартів правового захисту жінок та дітей, вищім судовим інстанціям України (Вищому спеціалізованому суду України у кримінальних та цивільних справах, Верховному Суду України) необхідно розробити уніфіковану методику та провести на її підставі узагальнення судової практики України у справах, пов’язаних з насильством щодо дітей та жінок, а також розробити рекомендації стосовно її вдосконалення, що сприятиме утвердженню в Україні верховенства права та основних прав людини.

За більш детальною інформацією звертайтеся до пані Анастасії Троцької, менеджера зі зв'язків з громадськістю Проекту ЄС "Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент", тел.: (+38044)2783376/2882726, мобільний: (+38095)1399352, e-mail: [email protected]

Пресс-релизы размещаются на платной основе в раздел Пресс-релизы

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Читать комментарии
Загрузка...