Відповідальне споживання перш
за все стосується здоров'я
Сьогодні світовим трендом стало відповідальне, або усвідомлене споживання. Це спосіб задовольнити свої потреби екологічним шляхом, підтримуючи баланс між особистим комфортом і користю для планети. Причини усвідомленого споживання у всіх різні – етичні, психологічні, економічні тощо. Відповідальне споживання важливе у всьому і перш за все у ставленні до свого здоров'я та лікування. Ще у 80-х роках минулого століття Всесвітня організація охорони здоров'я почала бити на сполох: понад 50% всіх ліків відпускалися або продавалися неналежним чином, і кожен другий пацієнт приймав їх неправильно.

А надмірне, недостатнє, використання ліків не за призначенням завдає шкоди людям, до того ж часто нераціонально витрачаються ресурси. Відсутність знань про препарати може призвести до того, що хворий не тільки не отримає очікуваної лікувальної дії, а й постраждає від небажаних побічних ефектів. Тож кожен має усвідомити, що саме він відповідає за своє здоров'я при прийомі лікарських препаратів.
Проблема самолікування
Одна з найпоширеніших проблем неефективного, а часто і шкідливого використання медпрепаратів – це самолікування, тобто безвідповідальне застосування лікарських засобів. «Сусідка порадила», «рекламу побачив», «за допомогою інтернету визначив сам собі діагноз за симптомами і почав лікуватися» – на жаль, дуже розповсюджене явище. І до неефективності такого підходу часто додається ще й втрачений час, коли хворобу можна було подолати швидше, правильніше. Тому завжди актуальним буде вчасне звернення за консультацією до лікаря і уважне ставлення до рекомендації доводити лікування до кінця.
Застосування антибіотиків
Особливо ця проблема актуальна в застосуванні антибіотиків. У жодному разі не можна припиняти їх прийом, навіть якщо симптоми хвороби зменшилися або зникли. При лікуванні цими препаратами спочатку гинуть слабкі мікроорганізми, потім – стійкіші. Якщо не провести повний курс, найстійкіші мікроорганізми лише пристосуються до ліків і стануть нечутливими до цього препарату.

Однак варто зазначити, що і застосування антибіотиків надлишково або без певних показань є небезпечним і не приведе до швидшого одужання.
Одночасний прийом кількох лікарських препаратів
Часто буває, що пацієнту потрібен одночасний прийом кількох препаратів. Це дає більше навантаження на шлунок, печінку, інші органи. Крім того, є індивідуальні особливості організму кожної людини й реакція на ті чи інші складові лікарських засобів. Аби уникнути небажаних результатів, ускладнень чи неефективності препаратів, їх прийом потрібно розвести за часом, щоб проміжок становив не менше 15-30 хвилин. Зазвичай лікар дає чітку схему часу та дозування ліків. Тому на консультації необхідно зазначати, які ліки і навіть дієтичні добавки вже приймаються пацієнтом. Сьогодні у продажу є достатньо помічників для тривалого лікування. Наприклад, існують ґаджети, які нагадують про вчасний прийом ліків, – від коробочок з окремим заглибинами для прийому за днями й годинами до програм із нагадуваннями на смартфоні. Завжди можна підібрати найзручніший варіант.
Поєднання ліків та їжі
Ефективність лікарської терапії багато в чому залежить і від того, як пов'язаний прийом лікарських препаратів з прийомом їжі, її складом. У більшості інструкцій є вказівки щодо прийому препарату – до або після вживання їжі. Якщо немає інших вказівок – ліки приймають натщесерце, тобто не менш ніж за 60 хвилин до прийому їжі або через 2 години після.

Також важливий момент – чим ми запиваємо засоби. Найкраще, якщо немає спеціальних вказівок, це робити простою кип'яченою водою. Вона хороший розчинник і не впливає на активну речовину. Адже та чи інша рідина (молоко, сік різних фруктів, мінеральна вода тощо) реагує з препаратом, часом з утворенням нерозчинних комплексів, руйнуючи (видозмінюючи) лікарську речовину у цих ліках. Наприклад, препарати заліза не можна приймати з молоком і продуктами з великим вмістом щавлевої кислоти і дубильних речовин (міцний чай, кава, шпинат, чорниця). Не слід запивати ліки і чаєм, у якому міститься танін, що утворює нерозчинні сполуки з азотовмісними засобами тощо.

Також ліки треба приймати через рівні проміжки часу, а гормональні та «серцеві» препарати, більшість антибіотиків – чітко по годинах. Якщо в інструкції зазначено «три рази на день», то це кожні вісім годин, щоб у крові рівномірно підтримувалася концентрація препарату, навіть якщо для цього треба прокидатися вночі.

Умови прийому ліків (до або після їди, розжовувати чи ні, чим запивати, розводити, чи потрібно обробляти порожнину рота після прийому ліків і т. под.) повинні бути вказані в інструкції до препарату в розділі «Спосіб застосування та дози».

Окремо варто нагадати про недопустимість одночасного прийому ліків і вживання алкоголю. При подібному поєднанні можуть виникнути серйозні ускладнення. Наприклад, при тривалому прийомі нестероїдних протизапальних препаратів та алкогольних напоїв відбувається пошкодження слизової оболонки шлунку і може утворитися виразка. Антибіотики з алкоголем не тільки втрачають наполовину свої лікувальні властивості, але і можуть утворювати шкідливі для організму хімічні сполуки.

І, звичайно ж, не треба забувати про строки і умови зберігання лікарських засобів. Адже при закінченні строків придатності реакція засобів при потраплянні в організм людини може відрізнятися в гірший бік від тієї, що передбачена інструкцією. Те саме рівною мірою стосується і препаратів, які зберігалися неправильно (не дотримувалася температура, вологість, світлові застереження).
«Як сказав Ерік Ходжинз, чудодійні ліки – це будь-які ліки, які діють точно так, як вказано на етикетці. Висока якість продукції – безкомпромісний принцип, яким ми керуємося в роботі вже близько 100 років. Та правила вірного зберігання та прийому ліків не менш важливі для безпеки пацієнта, аніж якісна продукція. Тому ми у «Фармак» не тільки виготовляємо якісні препарати, а й розвиваємо культуру відповідального споживання ліків в Україні», – коментує Галина Кордеро, начальник відділу фармаконагляду «Фармак».
Тож будьте свідомими та здоровими!
УКР/НЕПРОМО/10/2021/ФАРМ/НПР/001