Дмитро,
54 роки, власник типографії

Я маю велику родину і багато друзів, тому різдвяний період для мене – особливий. Ми ретельно готуємося: прикрашаємо будинок ззовні сотнями ліхтариків, а всередині ставимо величезну ялинку аж до стелі. Наряджаємо її так, як робили колись пращури: медовими пряниками, шишками, горішками – не люблю пластикових кульок. В останні роки жінка, дочка та онучки перед Святом Миколая збираються на тихий сімейний вечір, щоб зробити прикраси на ялинку з соломи, засушених квіток та цитрусових. Наша ялинка може й не яскрава, але неповторна, справжній витвір мистецтва!

Наша родина підтримує ще одну давню традицію – ставимо на столі дідух. Дідух - це сніп з пшениці або жита, в хатах українців він стояв від Святвечора до Нового року, уособлюючи перебування духів дідів-предків – покровителів кожного дому. В нашому будинку дідух стоїть аж до Різдва. Бо саме на Святвечір 6 січня до нас приїздить багато гостей.

Дідух — українська різдвяна прикраса з колосків; символ урожаю, добробуту та багатства

А ось Новий рік в моїй родині святкується досить скромно, адже разом із дружиною з року на рік ми тримаємо піст. 40 днів поспіль не їмо білкових продуктів тваринного походження: м’яса, молока, вершкове масло, яєць, сиру, сметани. Ця традиція об’єднує багатьох українців та вірян по всьому світі. Дотримуватися посту не так складно, як здається на перший погляд. Головне – правильно увійти та вийти з нього. Першими плавно прибираються з меню страви з м’яса, потім заборона торкається й молока та яєць.

З виходом з посту складніше, адже за щедрим столом святкується Різдво, натомість організм за 6 тижнів посту “забуває”, як виробляти ферменти для травлення тваринної їжі. І різкий перехід на білкові продукти може призвести до появи важкості та дискомфорту у животі через нестачу ферментів підшлункової залози . До того ж в цей час є великий ризик з’їсти забагато.

В пригоді стає Креон®, що складається з сотень Креон мінімікросфери®, делікатна оболонка яких швидко розчиняється в тонкій кишці. Ці Креон мінімікросфери® розщеплюють білки, жири й вуглеводи, сприяючи їх засвоєнню.

Я переконався неодноразово, що цей препарат кращий, ніж ферменти у таблетках. Тому в цьому році разом з багатьма українцями буду тримати Креон® під рукою при виході з посту.

Вероніка
33 роки, HR-менеджер
в IT-сфері