Биківнянські могили

10 жовтня 2015, 22:47
Власник сторінки
0
98

Національний історико-меморіальний заповідник Биківнянські могили. Розташований на околиці Києва, біля автостради Київ-Бровари.

 У Биківнянському лісі знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. Тут був об'єкт спеціального призначення НКВС, де у кінці 30-х — в 40-х роках відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. Трагедія Биківні стоїть в одному ряді із такими злочинами як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл.
фото з Інтернету

На вході височіє пам'ятник загиблим, довкола багато хрестів з рушниками. Де-не-де трапляються фотографії репресованих, прикріплені до стовбуру дерев. 
фото з Інтернету

 Екскурсовод розповіла нам про масові поховання сталінського терору. 
Розкажіть, що це за місце? 

Ця ділянка була спеціально підготовлена для того, щоб коли почалися масові репресії, які в історію Радянського Союзу ввійшли, як період Великого терору. Це було таке таємне місце , куди просто звозили розстріляних людей.
Скільки людей поховано? 
Коли сталін почав свої репресії, чистки, було заарештовано понад 1,5 мільйона з них розстріляно 681692 осіб. Сталін перш за все знищував освідчених людей, тому що розумна людина могла правильно оцінити ситуацію, яка відбувалась на тот час в країні та ще розказати іншим. 

Меморіал жертвам репресій складається з семи об'єктів, розосереджених від головного входу до братської могили. Загальні композицію і філософську концепцію меморіалу складають як суто мистецькі твори монументальної скульптури, камені-присвяти, хрести — сакральні символи православно-християнської віри, так і природне історико-документальне довкілля — ландшафт.
фото з власного архіву

На початку доріжки з гравію, яка веде у глибину лісу, ліворуч споруджено бронзову скульптуру чоловіка на повний зріст. Обабіч скульптури розташовані брили з сірого граніту, на одній з яких — лаконічна дата накладними бронзовими цифрами «1937».
Що означає ця скульптура ? 
Це чоловік, одягнений у чоботи, з речовим мішком в опущених і складених «у замок» руках. Документальна правдивість образу, максимально наближена до життєвої ситуації, є містким символом незчисленних репресованих, особистості яких були штучно уніфіковані, часто морально зламані, перетворені на аморфний натовп. Лише одна деталь натякає на минулий соціальний стан ув'язненого — окуляри, як риса, штрих до портрета колишнього працівника інтелектуальної сфери діяльності. Толерантний психологізм портретної характеристики свідчить про глибоку внутрішню трагедію людини репресованої за власні переконання, ідеали, а потім і фізично страченої.
Цікаво те, що окуляри вже декілька разів хтось поцупив і кожен раз робили нові. Але на цей час окулярів немає, бо кожен раз їх забирають. Екскурсоводи не розуміють , навіщо таке робити, адже це меморіальний комплекс зі своєю трагічною історією. 
фото з власного архіву

На початку меморіалу — праворуч і ліворуч від скульптурної постаті репресованого (вздовж траси Київ-Бровари), а також у глибині лісу встановлено 87 стилізованих металевих хрестів.
фото з Інтернету
Уся атмосфера пронизана скорботою і страшним часом. У глибині лісу на деревах прикріплені дошки загиблих, прізвище, ім'я, у чому звинувачений та дата. Поховані там не тільки українці, а й поляки, росіяни та євреї. Усього 32 національності . Є також пам'ятник загиблим полякам у формі хреста, що лежить на землі. Усюди біло-червоні та синьо-жовті стрічки .
фото з Інтернету
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: меморіал
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.