Херсон – це «Мельпомена Таврії»

29 липня 2018, 14:49
Власник сторінки
0
129
Херсон – це «Мельпомена Таврії»

Відгримів, відтанцював, відбувся ХХ Міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії», що з 17 по 27 травня 2018 року проходив у Херсоні.

Перший фестиваль «Мельпомена Таврії», що відбувся 20 років тому, проходив на два міста – у Херсоні і Миколаєві. Цьогоріч організатори вирішили поновити традицію. 
Двадцятий фестиваль «Мельпомена Таврії» вразив своїми масштабами, до Херсона завітали театральні трупи з 11 країн світу: Португалії, Німеччини, Литви, Польщі, Угорщини, Туреччини, Ізраїлю, Білорусії, Вірменії, Грузії, Молдови. Всього у фестивалі взяли участь 57 театрів. Така цифра вражає, як і та, що театральна афіша фестивалю складалася з 69 вистав.
 
Відкрився фестиваль цікавою прем’єрою, яка вже гастролює Європою – це проект Херсонського та Штутгартського театрів «ХЕРСОН 1918/2018» за п’єсою Максима Курочкіна, режисером якої виступив Андрій Май. Після першої вистави відбувся традиційний карнавал, що зібрав цього року близько 8 тисяч глядачів. 
«Фестиваль збирає друзів» – під таким гаслом приїжджали до Херсона гості. І це не дивно, адже за багато років історія фестивалю налічує чимало знайомств, які давно переросли в дружбу і слугують налагодженню культурних зв’язків між країнами. 
Нові обличчя 
Були і гості, що завітали на фестиваль вперше. Це поет-пісняр Сергій Лазо, українські письменники Олександр Ірванець та Юрій Андрухович, драматурги з Туреччини – Бехіч Ах і Зехра Іпшіноглу, і польська режисерка Агнешка Коритковська-Мазур. За словами президента фестивалю Олександра Книги: «Такі зустрічі не тільки збагачують фестиваль інтелектуально, а й мають чіткі горизонти, які так необхідні наразі нашому суспільству». 
Протягом фестивалю відбулись зустрічі з сучасними українськими драматургами: Недою Нежданою, Олегом Миколайчуком, Олександром Марданем. Білоруський драматург Андрій Курейчик познайомив глядачів і гостей фестивалю з останньою п’єсою, що вийшла з-під його пера. За словами Олександра Книги, в результаті таких зустрічей виникла ідея розширити орієнтири фестивалю та організувати конференцію драматургів. 
Для широкої аудиторії херсонців та гостей міста на фестивалі відбулись і вузькоспеціалізовані заходи. Наприклад, зустріч із відомим актором театру і кіно Тімуром Ібраімовим, який провів унікальний майстер-клас «Робота актора на кіномайданчику» для акторів і тих, хто мріє про кінокар’єру. 
Ювілейний фестиваль направду був багатим на відкриття. Так у перший день відкрилась виставка «ВсеСвіт» заслуженого журналіста України, відомої телеведучої, молодої художниці Світлани Леонтьєвої. Ці світлі, яскраві, позитивні роботи прикрашали фойє театру та зал театру-кафе протягом всього фестивалю. А у виставковій залі в межах фестивалю свою виставку презентувала Ольга Гоноболіна, заслужений художник України. 
Новинки фестивалю
Вперше в межах фестивалю відбувся театральний шоу-рум на вулиці Суворова – показ мод від KNIGA art studio, де було презентовано нову колекцію одягу. Херсонці змогли побачити сучасний одяг з елементами етностилю. 
Окрім мистецьких подій, якими були насичені фестивальні дні, в межах фестивалю відбулась нарада директорів, у якій взяли участь 60 директорів театрів України. Фінальний гала-концерт відбувся за участі артистів херсонського театру та відомого українського гурту Kozak System.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.