В Національній опереті презентували україно–американський проект «Код Гершвіна»!

05 лютого 2020, 20:24
Власник сторінки
0
23
В Національній опереті презентували україно–американський проект «Код Гершвіна»!

Проект відбувся за підтримки Посольства США в Україні та НСТДУ.

Симфонічний оркестр Київського національного академічного театру оперети підготував для вишуканого глядача нову порцію чудової музики – концерт «Код Гершвіна». Під диригуванням Девіда Чарльза Абелля (американський диригент) прозвучали твори відомого американського композита з українським корінням Джорджа Гершвіна.

Джордж Гершвін народився в Нью-Йорку в єврейській родині емігрантів з Одеси. Краса українських мелодій надихнула Маестро на створення хітів, які стали світовими. У 1935 р. пан Гершвін написав арію «Літня пора» («Summertime») для опери «Поргі та Бесс». На створення цієї композиції його надихнула українська  колискова пісня «Ой ходить сон коло вікон», яку Гершвін вперше почув у Нью-Йорку у виконанні Українського національного хору на чолі з Олександром Кошицем у 1929 році.  «Summertime» дуже популярна і нині, вона об’єднує  українців та американців за допомогою коду Гершвіна. Цей музичний код поєднує наші нації красою та величністю мелодій Гершвіна.

Виконуючи такі композиції, як «Rapsody in Blue» (1924) та «Американець у Парижі», пісні  «I Got Rhythm» (1930), оперу «Поргі і Бесс», яка породила хіт «Summertime», українські музиканти відчувають музичну ідентичність з Великим Гершвіном.

Концерт «Код Гершвіна» пройшов з великим аншлагом, складався з двох відділень. У першому прозвучали твори Гершвіна з мюзиклів та опер. Разом з оркестром та солістами Національної оперети України на сцену вийшла Флоріан Файльмайр – піаніст-віртуоз із Австрії. Друга частина концерту була присвячена композиціям Маестро, які лунали у відомих фільмах.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.