Я не заслуговую: чому ми не віримо у власний успіх

30 жовтня 2020, 16:29
Власник сторінки
0
99
Я не заслуговую: чому ми не віримо у власний успіх
Фото з відкритих джерел інтернет

Якщо ви впізнали себе, прочитайте поради «Призової Варти»

Деякі з нас відчувають себе замкненими в думках про власну недосконалість. Ці люди заперечують свої успіхи, бояться мріяти про щось більше.

Розбираємося з поняттям

Для синдрому самозванця характерне заперечення особистих досягнень. Людина може бути дійсно успішною, мати гідну роботу, високу зарплату, повноцінну щасливу сім'ю і хорошу освіту. При цьому, вона буде заперечувати компліменти й заохочення в свою адресу, списувати все на щасливий випадок. Не бійтеся, це можна виправити!

Чому ми заперечуємо свої успіхи?

Як і всі моделі поведінки, людина набуває «синдрому самозванця» найчастіше в дитинстві. Можливо, її сім'я була дуже вимогливою, радість батьків можна було заслужити тільки успіхами в навчанні. Таку дитину могли часто критикувати, що породило у неї думки «я ніколи не буду ідеальним, що б не робив». У цій ситуації дитині завжди не вистачає простої підтримки і людського тепла.

Занижувати рівень свого життя і знань схильні й дорослі люди. Соціальні мережі «заразили» невпевненістю величезну кількість людей. В інтернеті прийнято показувати ідеальну картинку, яка рідко відповідає реальності. Ми дивимося на чиєсь штучно ідеальне життя, засмучуємося, відчуваємо себе невдахами.

Є також люди-перфекціоністи. Вони звикли ставити перед собою занадто складні цілі, в результаті не досягають їх, засмучуються і ставлять нові складні цілі. Рух по цьому ланцюжку може бути довжиною в життя.

Наслідки «синдрому самозванця»

Якщо ви страждаєте від цієї проблеми і не намагаєтеся вибратися, вас чекають:

• Постійна невпевненість у собі

• Трудоголізм, який призводить до низки серйозних захворювань

• Неможливість сповільнюватися і просто отримувати задоволення від життя

• Втрата можливостей для кар'єрного зростання

• Відмова від заслужених матеріальних благ

Останній пункт особливо турбує експертів «Призової Варти». Вони стикалися з історіями, як люди відмовлялися від великих грошових призів у маркетингових акціях. Вони не вірили, що удача посміхнулася саме їм, говорили, що не гідні цього.

Що робити?

ü Подивіться в очі своїм успіхам. Складіть список, де будуть перераховані хороші сторони життя, які ви заперечуєте: робота, заслуги в освіті, досягнення в хобі тощо

ü Далі йде список ваших позитивних якостей. Це потрібно, щоб ви побачили зв'язок: кожна хороша риса призводить до успіхів із першого списку.

ü Підготуйте підбадьорюючі слова для себе для тих ситуацій, в яких «самозванець» дає про себе знати.

ü Останній потрібний список – перелік нових успіхів. Фіксуйте їх, щоб знову не загрузнути в запереченні прикладених вами зусиль.

Проект «Призова Варта» впевнений: кожен із вас заслуговує більшого. Не дозволяйте тривожності позбавляти вас цього. Рухайтеся до успіху з позитивом і впевненістю.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: психология,успех,приз,психология богатства,розыгрыши,зож
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.