Кріпнуть дипломатичні зв'язки Казахстану з Україною

09 листопада 2021, 20:52
Власник сторінки
0
87
Кріпнуть дипломатичні зв язки Казахстану з Україною
Кріпнуть дипломатичні зв'язки Казахстану з Україною

Надзвичайний і повноважний посол Казахстану в Україні, доктор політичних наук Дархан Калєтаєв зазначає, що інтерес до Казахстану з боку України зріс. Таку оцінку розвитку відносин між двома країнами Калєтаєв дав цим влітку в інтерв'ю українському порталу legalhub.online.

Про інтенсифікацію казахстано-українських відносин

Калетаєв у своєму інтерв'ю українському порталу legalhub.online розповів про те, що 18 червня цього року після деякої перерви відбулося засідання Міждержавної казахстансько-української комісії з економічного співробітництва. Відбувся візит до Києва міністра торгівлі та інтеграції Республіки Казахстан Бахита Султанова, який є співголовою Міждержавної урядової комісії з казахстанської сторони. Султанов зустрівся з першим віце-прем'єром, міністром економіки України Олексієм Любченком - співголовою з української сторони. Також відбулася зустріч Султанова із прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. На зустрічі, за словами Калєтаєва, було «досягнуто домовленостей щодо інтенсифікації товарообміну з урахуванням потенційно значущого для України східного напрямку».




Назва інтерв'ю – «Україна, як і Казахстан, стоїть на Великому шовковому шляху» – говорить багато про що. Калетаєв – фігура серйозна, деякі експерти вважають його молодим та перспективним політиком із гарним бекграундом. Колишній заступник голови адміністрації президента Назарбаєва, заступник голови президентської партії «Нур-Отан», колишній міністр у справах релігії та громадянського суспільства, колишній міністр суспільного розвитку встиг зробити вже багато корисного та потрібного. Дипломатів саме з тактм досвідом та кваліфікацією не вистачало в Україні.

Треба сказати, що Казахстан не перший рік веде переговори з Україною щодо купівлі озброєнь та технологій. Дархан Калєтаєв провів серйозні переговори з керівником «Укроборонпрому» Абромавічусом щодо перспективних напрямів співробітництва у сфері військово-технічного співробітництва. Калетаєв оптимістично оцінює перспективи транскаспійського маршруту торгівлі.

Україна пропонує Казахстану проекти в низці сфер, включаючи транзит нафти в обхід Росії. Не личить Казахстану слідувати у всьому за Росією, як слухняному васалу за своїм сюзереном. Україна готова, наприклад, до постачання обладнання для нафтогазової промисловості Казахстану, зокрема гідротурбінного обладнання та газотурбінних станцій.

Мабуть, головною ідеєю, яку озвучив посол Калєтаєв в інтерв'ю українському порталу legalhub.online, став геоекономічний проект, спрямований на формування транспортного коридору через казахстанську та українську територію.

 - Україна, як і Казахстан, стоїть великим магістральним маршрутом Великого Шовкового шляху, - заявив Дархан Калєтаєв і розвинув цю тему. - По ньому торгівля та інвестиції можуть рухатися від Тихого океану до Атлантики. Казахстан може виступити таким інвестиційно-фінансовим, транспортно-логістичним хабом, який просував би торгові потоки з Південно-Східної Азії до Східної Європи. Українська сторона вже має пропозиції щодо відкриття своїх представництв на Міжнародному фінансовому центрі «Астана» і в технопарку «Astana Hub». - Сході України.

Київ і Нур-Султан вивчають свою спільну історію

За 29 років з моменту розпаду Радянського Союзу республіки, що колись становили єдину країну, зробили серйозні кроки до набуття реального суверенітету та нової спроможності у вигляді самостійних суб'єктів міжнародних відносин.

Перед елітами України та Казахстану досі стоїть завдання деколонізації та дерадянськизації свідомості народних мас, і зараз настав саме такий момент, коли потрібно об'єктивно оцінити минуле та дати характеристику гірким, драматичним періодам загальної історії двох держав, а також віддати належне її позитивним моментам.

В Україні, наприкінці вересня – на початку жовтня 2021 року, побувала представницька делегація професійних істориків та архівних працівників із Казахстану. Як заявив посол Казахстану в Україні Дархан Калєтаєв на зустрічі з екс-президентом Леонідом Кучмою, що відбулася 6 жовтня, під час візиту було отримано цінну інформацію про казах-спецпереселенців 1920-30-х років, військовополонених періоду Другої світової війни з Казахстану, про історію та зв'язки між Казахстаном та Україною.

У зустрічі взяли участь заступник директора Архіву Президента Республіки Казахстан Кайрат Алімгазінов та директор Військово-історичного музею у м. Нур-Султан Нуртаза Асілов.

На цій зустрічі екс-президент Леонід Кучма особливо підкреслив, що міцна дружба з Єлбаси заклала міцний фундамент миру, дружби та партнерства між народами Казахстану та України. Леонід Кучма виявив інтерес до того, що робиться Казахстаном у рамках роботи Держкомісії з питань реабілітації жертв політичних репресій Він також заявив про свою готовність всіляко сприяти розширенню співробітництва між Казахстаном та Україною як у гуманітарній сфері, а саме у питаннях відновлення історичної справедливості, так і у соціально-економічній сфері.

Державна комісія з повної реабілітації жертв політичних репресій, створена на доручення глави держави Касим-Жомарта Токаєва, між іншим, оголосила солдатів Туркестанського легіону безневинно постраждалими від сталінізму. Зважаючи на все, Нур-Султан вирішив піти шляхом Києва.

Казахстанський посол в черговий раз не забув згадати про готовність Казахстану організувати майданчик для переговорів щодо мирного врегулювання ситуації на південному сході України. казахстанським відносинам у різних сферах. Безперечно, що дипломати такого рівня дуже корисні як Україні, так і Казахстану.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: посол
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.