Шлях, що викладений символами

20 жовтня 2013, 09:07
Власник сторінки
0
274

Козацька символіка

У своїй сутності, козацтво є символом незламності духу, патріотизму, незалежності. Запорізька Січ стала не тільки основою відродження української державності, а також фундаментом українського народу в боротьбі проти кріпацтва та національного гніту. При формуванні такого феномену як козaцтво, дуже важливим було підтримання національного духу. Таке своєрідне піднесення створювалося за допомогою багатьох чинників, зокрема формування власних традицій, правил, створення символів тощо. За внутрішнім устроєм козацька держава була військовим товариством. Політичний устрій Запорозької Січі являв собою своєрідний сплав демократії і жорсткої військової дисципліни.

Одним із основних кроків, які здійснило козацтво - це визначення власної символіки. Відзнаки державної і військової влади у козаків називалися клейнодами (від німецького слова, що означає коштовність). До них належали: корогва, бунчук, булава та печатка з гербом. Згодом до клейнодів долучили пірначі, литаври, значки, палиці тощо. Усі козацькі клейноди зберігались в січовій Покровській церкві й виносилися тільки за наказом кошового отамана.

Найбільшою святинею козацтва вважалася корогва - прапор, він був одним із найважливіших клейнодів гетьмана й всього Війська Запорізького. Перші документальні згадки про козацькі прапори відносяться до другої половини VI ст. Їх шили з найдорожчих тканин та оздоблювали вишивкою й гаптуванням. Найчастіше золотом вишивали образ Покрови Пресвятої Богородиці Діви Марії - заступниці козацтва. Трапляються на бойових козацьких прапорах образи святих, найчастіше архістратига Михаїла, а також хрести, сонце, місяць. Козацькі прапори були здебільшого блакитного, жовтого, жовто-блакитного, білого, малинового, червоного й чорного кольорів. Кожен колір мав своє значення: синій – боротьба за свободу, надія, жовтий – сонце, світло, добробут, праця, гідність тощо.
У козацькому війську було три роди корогв (прапорів):
• корогви війська всього; 
• полкові корогви; 
• сотенні корогви. 
На початку козацьке військо мало прапори тих держав, що брали їх на службу. Щоденно використовувались менші корогви – значки (малі прапорці). 

Лише у 18 столітті на всіх військових корогвах з'явилось однакове зображення – національний герб (збереглися прапори Лубенського полку з 1758р., Переяславського полку з 1765р.), але на другому боці корогви кожний полк чи сотня мали власний знак. 

Найважливішу ознаку влади кошового отамана становила булава- палиця з горіхової деревини завдовжки 50-70 см зі срібною чи визолоченою кулею в кінці. Булава розкішно оздоблювалася, здебільшого смарагдами і перлами. Вона завжди була на видному місці; під час переговорів- у руках гетьмана, а під час виборів- на столі. 

Важливим атрибутом влади був бунчук- древко завдовжки 2-2,5 м, верхівку якого прикрашали кулька-маковиця, від якої донизу звисали пасматкінського волосся й червоні мотузки. Бунчук козакам вперше офіційно надав польський король Стефан Баторіє у 1578 році як знак звитяги. 

Символом влади судді була військова печатка. Нею утверджувалися всі офіційні документи Війська Запорізького, видані кошем універсали, маніфести, привілеї, дипломатичне листування. 

Символом влади військового писаря був срібний каламар,відзнакою довбуша - литаври. Існувало правило, що без ударів довбиша в литаври не можна було скликати Січову раду. 

Важливе місце в системі козацької символіки посідали герби. Серед них виділяються герби Війська Запорізького, а також особисті герби гетьманів і козацької старшини, а також міські герби. 

Усі козацькі клейноди зберігались в січовій Покровській церкві, й носилися тільки за наказом кошового отамана.

Розглядаючи символіку сучасної України можна впевненно стверджувати, що такі символи як булава, герби, стяги не втратили свого первинного значення і досі залишаються актуальми. Козацька символіка є своєрідним відображенням української ідеї. Це символіка історії і шляху до свободи. Наразі важко переоцінити внесок козацької доби в історію України. Оскільки саме Запорізька Січ дала один із найсильніших поштовхів для формування української народності.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.