Економічних передумов для дестабілізації ситуації нема – Богдан Данилишин

22 серпня 2013, 10:10
Власник сторінки
інженер (Dipl.-Ing.)
0
273

Усі ці показники свідчать про існування передумов для забезпечення стабільності національної валюти протягом осені 2013 року – зими 2014 року. Уряд і Нацбанк зможуть легко підтримати курс на рівні 7,9

Аналіз статистичних даних вказує на відсутність серйозних ризиків – ситуація на готівковому валютному ринку загалом сприятлива для національної валюти.

Якщо брати до уваги офіційні повідомлення, то попит на іноземну валюту з боку населення тільки у січні і лютому незначно – 0,2 і 0,2 млрд дол – перевищував пропозицію. У березні сальдо купівлі-продажу валюти було нульове.

Починаючи з квітня, пропозиція незначно перевищувала попит на валюту: у квітні і травні – по 0,08 млрд дол, у червні – 0,07 млрд дол. У той же час 2012 року чистий попит на валюту з боку населення – купівля мінус продаж – становив 10,2 млрд дол, 2011 року – 13,5 млрд дол, 2010 року – 9,7 млрд дол, 2009 року – 8,4 млрд дол.
Зростали депозити фізичних осіб. З початку 2013 року населення збільшило вклади в комерційних банках на 44,7 млрд грн. З них приріст вкладів у гривні становив 44,3 млрд грн, в іноземних валютах – менше 0,5 млрд грн. Це прямо вказує на відсутність девальваційних очікувань з боку населення.

Позитивним фактором є також стабілізація ситуації на міжбанківському валютному ринку. Якщо протягом січня-квітня для уникнення падіння курсу національної валюти НБУ був змушений проводити валютні інтервенції – близько 1 млрд дол, то у травні і червні Нацбанк не виходив на міжбанківський ринок з продажем валюти.

При цьому у травні він викупив з ринку 391 млн австралійських доларів – еквівалент 395,3 дол США. Отже, ситуація на валютному ринку впродовж 2009-2012 років була значно складнішою. Стабільності валютному ринку додає поліпшення балансу зовнішньої торгівлі товарами і послугами.

Так, дефіцит зовнішньої торгівлі товарами за січень-травень становив 2,4 млрд дол, а за послугами профіцит за перше півріччя очікується у межах 2-2,5 млрд дол. Отже, за підсумками півріччя торговий баланс дещо вирівняється. У 2012 році, в першому півріччі, дефіцит торгівлі товарами і послугами становив 3,8 млрд дол.
Також за даними НБУ у першому кварталі 2013 року спостерігався профіцит платіжного балансу України на рівні 1,8 млрд дол. У першому кварталі 2012 року мав місце дефіцит у розмірі 569 млн дол. Дефіцит поточного рахунку залишився на рівні відповідного періоду 2012 року – 2,2 млрд дол або 5,8% ВВП.

Усі ці показники свідчать про існування передумов для забезпечення стабільності національної валюти протягом осені 2013 року – зими 2014 року.

Уряд і Нацбанк зможуть легко підтримати курс на рівні 7,95-8,05 грн за дол. Це повинно переконати ринок в твердості політики курсу реформ і фінансової стабільності. Суто економічних передумов для дестабілізації ситуації нема. 

Богдан Данилишин, міністр економіки в уряді Юлії Тимошенко

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: гривна,гривня
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.