Через митний союз в ЄС

30 травня 2013, 09:36
Власник сторінки
политолог
0
187

Сьогодні сталося те чого довго чекали. Україна потрохи почала проходити між Сціллою і Харібдою без політичних, економічних і дипломатичних втрат. Вчора в Астані була досягнута одна з основних дипломат

Сьогодні сталося те чого довго чекали. Україна потрохи почала проходити між Сціллою і Харібдою без політичних, економічних і дипломатичних втрат. Вчора в Астані була досягнута одна з основних дипломатичних цілей, наряду з асоціацією з ЄС, поглиблення співпраці з митним союзом.

Весь час російська позиція була безапеляційна, і незмінна: статус спостерігача в митному союзі не прописаний, тобто – неможливий. Всі перемовини на найвищому рівні були марними.

Відповідно, якщо з початку це здавалось не можливим, потім малореалістичним, то зараз -це вже відбувшийся факт. Факт, в свою чергу, за словами Воланда: «Це сама уперта в світі річ».

Україна все ж отримала статус спостерігача в митному союзі, і навіть раніше, ніж очікувалося. В організації вирішили зробити виняток з правил заради нашої країни. Сторони домовилися за 2 дні підписати в Мінську меморандум про співпрацю, після чого Україна зможе бути присутньою на заходах Митного союзу.

Причина поступливості митного союзу полягає в тому, що в Москві прорахували, що підписання угоди про асоціацію з ЄС може відбутися у листопаді цього року, з вірогідністю на 90%. А це означає, в геополітичному контексті, що Україна пішла від Росії в Європу назавжди. Це був би провал російської зовнішньої політики, адже за словами Бжезинського: «Росія без України перетвориться з Євразійської на суто Азійську імперію».

Очевидно що на такі репутаційні проблеми Москва не могла піти, і тому, в останню мить, вона змінила свою позицію. Росія відійшла від повного несприйняття можливості надання статусу спостерігача при митному союзі. По суті, це статус асоційованого члена митного союзу, з усіма витікаючими можливостями та надбаннями.

Відсьогодні, Україна буде отримувати інформацію, брати участь у засіданні економічних комітетів, доводити до членів цієї організації свою позицію, і найголовніше - брати участь в захисті своїх власних інтересів для того, щоб не допускати якихось торговельних війн і конфліктів. Статус спостерігача дозволить активніше залучати такі механізми, як арбітраж, який створюється під егідою митного союзу. Для того, щоб захищати інтереси своїх товаровиробників.

Врешті-решт, це перемога української дипломатії, яка досить переконливо і наполегливо відстоювала саме формат 3+1, що передбачає для України статус спостерігача. Те, про що ми заявляли, ми добилися. Це вже друга перемога за останній місяць, після того як 15 травня Єврокомісія ухвалила позитивне рішення щодо Угоди про асоціацію з Україною.

В свою чергу, Штефан Фюле вже заявив, що в Єврокомісії допускають статус спостерігача для України в МС, якщо це не суперечить взятим на себе забов`язанням перед ЄС, особливо про всеохоплюючу зону вільної торгівлі.  

Україні вдалося, «по-між крапельками», пройти цю частину дистанції. Чекаймо наступних міжнародних засідань та самітів, включаючи Вільнюський. 

Кирил Молчанов, політолог


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Таможенный союз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.