Донори як «вимираючий вид»

05 березня 2013, 14:59
Власник сторінки
Громадський діяч, експерт з місцевого самоврядування, державний службовець
0
220
Донори як «вимираючий вид»

Наша держава на законодавчому рівні, начебто, зробила все для заохочення донорів, але як це виглядає насправді...

Кілька років поспіль перед початком Великого посту ми проводили акцію донорства «Творимо милосердя разом». В цьому році, також, хотів організувати такий традиційний збір крові для хворих людей, які її потребують, але поспілкувавшись з донорами, які мають звання «Почесний донор України» з’ясувалось, що їм, людям, які безкоштовно здали кров більше 40 разів або плазму 60 разів, Законом України «Про донорство крові та її компонентів» гарантується 20% надбавка до пенсії, пільговий кредит на купівлю житла, 50% знижку на ліки, путівки в санаторії та інші пільги. Однак... коли справа доходить до реалізації пільг, в більшості випадків, усе так і залишається на папері: наші державні службовці не поспішають видати донорам документи, що підтверджують їх право на ці блага. Навіть офіційний вихідний, на який має право донор після здачі крові у недержавних установах в кращому випадку дають за свій рахунок, якщо взагалі дають.
Крім того сама ситуація з донорством в столиці дуже критична: офіційно по Києву налічується трохи більше 40 тисяч донорів, хоча потрібно як мінімум 80 тисяч, а реально сдають кров за рік приблизно 20 тисяч. І до того ж, в цей час, коли без перебільшення кожна крапля крові може врятувати чиєсь життя, в місті закривають Єдиний центр переробки донорської крові Київського міського центру крові! Все це не викликає ніякого оптимізму і стимулу навіть у постійних донорів…
Готую відповідне звернення до міського Департаменту охорони здоров’я.
P.S. Завтра, все таки, спробую здати кров.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.