У Білій Церкві запрацювали «Просвітянські студії» для всебічного розвитку молоді

11 лютого 2013, 15:00
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
376
У Білій Церкві запрацювали «Просвітянські студії» для всебічного розвитку молоді

На заняття в "студіях" молодь приходить з надією отримати нові враження та знання, і її сподівання виправдовуються.

Віднедавна питання, як цікаво, змістовно і з користю провести вільний час перестало поставати перед білоцерківською молоддю. Це стало можливим завдяки місцевому осередку «Молодої Просвіти», який запровадив регулярну роботу «Просвітянських  студій».

На заняття в студіях молодь приходить в надії отримати нові враження та знання і її сподівання виправдовуються. «Студії» стали, свого роду, навчальним майданчиком для різноманітних цільових груп. Розпочали вони свою роботу із семінару (круглого столу) на тему «Концепція і постаті українського націоналізму», на якому молоді люди дізналися про зародження націоналізму як ідеології, його різновиди та ознайомилися з такими постатями і теоретиками українського націоналізму як Микола Міхновський, Дмитро Донцов, В’ячеслав Ліпинський.

Велику зацікавленість молоді білоцерківці виявляють до тренінгів, які розвивають особистість, дають навички поведінки при публічному виступі, навчають культурі дискусії, диспуту, а також акторської майстерності. Тому була заснована окрема секція студій, яка дає її учасникам знання із цих дисциплін. Завданням першого тренінгу було навчитися методам вивільнення емоцій та бути самим собою. Режисер Тарас Мазур, який розпочав серію навчань у якості наставника, за допомогою звичайнісіньких предметів (як от м’яч), показав і на практиці продемонстрував деякі вправи, виконуючи які можна розкрити справжню суть свого характеру.

Далі – більше. Тренінги викликали неабиякий інтерес. Наступними тренерами стали голова білоцерківського осередку «Молодої Просвіти» Костянтин Климчук, який проводить заняття з публічнного виступу,  і, донедавна, керівник режисерської групи Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Саксаганського Володимир Воробйов, який навчає молодь комунікації на серії тренінгів «Спілкування як мистецтво»».

Спочатку вихованці студії вчилася виголошувати промови, тримати себе перед публікою та управляти увагою аудиторії, а потім завдання ускладнилися. Учасники були поділені на дві команди між якими відбулися дебати на тему «Біла Церква – місто добра?» Кожна із команд намагалася аргументовано довести свою точку зору і не вдаючись при цьому до «українських парламентських» методів. Молодим білоцерківцям настільки сподобалися дебати, що вирішено організовувати їх і в подальшому та у різноманітних форматах. Найближчим часом будуть дебатуватися питання «Служба у Збройних силах України за контрактом. «ЗА» і «Проти», «Літературна Біла Церква: чи стануть сучасні письменники – класиками?», «Українське кіно житиме чи животітиме?»

Цікаві теоретичні заняття чергуються із практичними вправами, де кожен може відчути себе як на мітингу, чи експертом у телестудії під час уявного ток-шоу. Кожна дія учасників студії потім «розбирається» за допомогою технічних засобів і жоден із майбутніх ораторів не залишається без слушної поради.

Велику увагу молоді просвітяни приділили і духовному розвитку. Запланована ціла серія майстер-класів, на яких поети та письменники будуть ділитися із молоддю секретами творчості і давати слушні поради, що стануть у нагоді молодим літераторам. Першим на таке спілкування погодився поет-гуморист, голова правління Міжнародного фонду ім. Павла Глазового, лауреат Всеукраїнського конкурсу-фестивалю гумору та сатири, міської молодіжної літературно-мистецької премії ім. М.С.Вінграновського, і, як його називають у Білій Церкві, «Вартовий сміху» Віктор Євтушенко. Молодь із здивуванням дізналася наскільки серйозним може бути гуморист, адже Євтушенко поставився до проведення майстер-класу напрочуд відповідально. Його поради були слушними, а аналіз літературних вправ відзначався фаховим знанням предмету. Тож практикум із майстром гострого пера показав, що до писемства не можна ставитися легковажно. Також викладачами літературної майстерні погодилися стати автор кількох історичних романів, член НСПУ Галина Невінчана та білоцерківська «Джоан Роллінг» - Алла Іонова.

А який же українець, та й без пісні? Такого просто у природі не буває, але, мабуть, дивувалися перехожі, які недільним днем прогулюючись центральною вулицею Білої Церкви, чули виконувані молодими голосами пісні «Червона калина» та «Ой, там на горі Січ іде». Це розпочалися заняття зі вчителькою музики із багатолітнім стажем Ольгою Синякевич по вивченню пісенної скарбниці українського народу.

- Мета нашого осередку, який започаткував «Просвітянськіі студії», у тому, - говорить провідник білоцерківських молодопросвітян Костянтин Климчук, - щоб молодь росла всебічно розвиненою. Ми маємо показати безмежний привабливий світ української культури, дати молодим людям знання, які допоможуть молодим білоцерківцям стати лідерами у суспільстві. Тоді вони не тільки будуть розбудовувати Україну, а й стануть прикладом для свого оточення і підштовхнуть його до дій на користь Батьківщини.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Біла Церква,просвітянські студії,літстудія,мистецтво спілкування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.