Сандармох: хто змінив хід історії

17 січня 2013, 10:25
Власник сторінки
0
294
Сандармох: хто змінив хід історії

Чиїми руками було знищено цвіт української націїї в 1937?

Важко повірити, що цвіт нації, українська інтелігенція була знищена у 1937 році руками всього однієї людини. Протягом п’яти днів чекіст з Ленінградського управління НКВС, капітан держбезпеки Михайло Родіонович Матвєєв знищив 1111 в’язнів Соловецького етапу в урочищі Сандармох. Щодня він розстрілював в середньому 250 людей. З револьвера. В потилицю.

Народився майбутній палач у 1892 році в селі Волосово Новоградської губернії. У анкеті, яку чекіст заповнив власноруч у 1923 році,вказав: «Національність – інтернаціоналіст. Освіта – 2 класи сільської школи. Робота – хочу сам учидся. Одружений, двоє синів». З усього видно, що Матвєєв – людина малограмотна, неосвічена та, на перший погляд, безперспективна.

Але саме на нього чекала доля стати трагічно відомим катом. По суті, він був лише одним зі слухняних гвинтиків у машині політичних репресій. Адже за що вбивали людей в Сандармосі?! Логічніше було б запитати: заради чого? Задля збереження комуністичної влади, знищення вільної думки, утвердження ленінської ідеології.

«В 1937-м примерно в октябре или ноябре месяце я от бывшего замначальника управления НКВД по Ленинградской области Гарина получил распоряжение выехать на станцию Медвежья гора во главе бригады по приведению приговоров в исполнение над осужденными к высшей мере наказания, что было мной выполнено», – це слова самого Матвєєва на допиті. Про вбивство більше, ніж тисячі людей,чиї імені нині викарбувані золотими буквами в історії, Матвєєв говорить як про чергове завдання партії: спокійно, ледве згадуючи події того тижня. Для нього це було лише відрядження.

Першого дня, 27 жовтня, кат приступив до виконання вироків. Вже тоді справи пішли «не за планом». Хтось проніс з собою ніж. В’язні перерізали мотузки і напали на стражу. Матвєєв робить перерву на чотири дні і створює справжню процедуру розстрілів в Сандармосі.

Засуджених готували до розстрілу в трьох кімнатах бараку. У першій кімнаті перевіряли особистість, роздягали та обшукували. У другій – зв’язували. В третій – оглушували металевою «колотушкою» по потилиці. Потім в’язнів грузили в машину десь по сорок чоловік, накривали брезентом та везли до заготовленої ями на полігоні. А там кат особисто вистрілював кожному в потилицю. Ось так просто Матвєєв щодня вбивав по 200-250 чоловік.

«Старання» не пройшли марно. За цю тяжку працю з формулюванням «за успешную борьбу с контрреволюцией» Михайло Родіонович Матвєєв був нагороджений орденом Червоної Зірки – «преуспел в невозможном»! Справді, «преуспел»…Малограмотний чекіст позбавив майбутнього сотні молодих людей.

Кого вбивали в Сандармосі? Робочих,службовців,священиків, митців – всіх,хто міг хоч якось завадити встановленню радянської ідеології. Історик Матвій Яворський, поет Микола Зеров,режисер Лесь Курбас, драматург Микола Куліш,письменник Валер’ян Підмогильний. Ці та сотні інших молодих людей були в змозі зробити суспільство більш духовних, цивілізованим. Але не склалося.

Малограмотний, неосвічений, тупий кат Михайло Матвєєв змінив хід нашої історії кулями зі свого револьвера… І дай Бог, щоб більше в історії не було такої людини, як Матвєєв. Він прожив на світі 82 роки. І навряд чи його мучили докори сумління. Він прожив життя за 1111 людей, які загинули від його кулі. Але не зробив того, що могли зробити вони. Жив пересічним рабом радянської влади. Такі люди не заслуговують на увагу. Але чомусь кулям саме Матвєєва випало змінити хід історії. Малограмотному, неосвіченому Матвєєву.

Олена Мартиненко

.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Історія України,інтелігенція,розстріл
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.