«Донбас» - кишеньковий офшор для донецьких .

13 вересня 2012, 06:42
Власник сторінки
Адвокат, член Ради Адвокатів міста Києва
0
423
«Донбас» - кишеньковий офшор для донецьких .

Янукович робить ще один крок до авторитаризму, на цей раз направлений на згортання економічної свободи.

В той час , коли Президент, як істинний «хазяїн» зібрався відривати голови своїм міністрам , віце-прем’єр міністр Сергій Тігіпко заходився проштовхувати ідею відновлення Вільних Економічних Зон (ВЕЗ)в Україні змінивши вивіску на «інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки» ( ІППГЕ ) . Вже й Закон з пафосною назвою «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць» в другому читанні прийняли . 

Ніби і радіти потрібно , «наша партія» за робочі місця переймається, за високотехнологічну  конкурентоспроможну екологічно чисту продукцію дбає . Та і відрізняється ІППГЕ від ВЕЗ тим, що реалізується не на якійсь незрозумілій земельній ділянці площею кілька тисяч гектарів, обнесеною колючим дротом, куди смертному зась, а на окремих новостворених або діючих підприємствах. Головними  ж  умовами  отримання мільярдних  податкових та митних  преференцій є : вартість проекту має становити від  500 тисяч до 3 мільйонів євро,  кількість  новостворених робочих місць має бути від 25 до 150 , ну і зрештою заробітна плата має перевищувати мінімальну в 2 ,5 рази .  Серед преференцій слід відзначити звільнення від сплати податку на прибуток та звільнення від сплати ввізного мита протягом п’яти  років.

Але споглядаючи на сумний досвід існування вільних економічних зон в Україні  в минулі роки, малоймовірно, щоб влада пустила в таку бюджетну «діру» всіх охочих, а тому ймовірно цей офшор створюється для підприємств «донецьких друзів» та сім’ї самого Гаранта .

Тому в наслідок реалізації таких проектів, національні виробники будуть поставлені в нерівні умови з учасниками інвестиційних проектів, що є апріорі недобросовісною конкуренцією.

З огляду на те, що даний проект проштовхується  з неймовірною навіть для «кнопкодавів» швидкістю ( закон набує чинності з 1 січня 2013 року), то можу припустити, що донецькі готуються до «евакуації»  своїх капіталів, що знаходяться за кордоном у разі можливих санкцій з боку Європейського співтовариства після парламентських виборів 2012 року.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Янукович
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.