Чарівний сік лози із пагорбів Фріулі

04 вересня 2012, 23:15
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
1195
Чарівний сік лози із пагорбів Фріулі

Коли заплющуєш очі і відчуваєш на своєму язику чарівну оксамитову терпкість бордоських вин, то в думках переносишся на береги Гарони.

Дуже люблю ходити на презентації та дегустації різноманітних виробників вина. Коли заплющуєш очі і відчуваєш на своєму язику чарівну оксамитову терпкість бордоських вин, то в думках переносишся на береги Гарони. А пригубивши «Токай», уявляєш безтурботний Будапешт і круті, високі, поросли лісами береги озера Балатон. Годі вже й говорити про враження від італійських вин, особливо коли їх виробник має цікаву, глибоку історію.

Сім'я Феллуга - винороби у п'ятому поколінні. Виноробство завжди було їх хлібом. Історія родини почалася в Істрії, яка в ті часи була частиною Австро-Угорської Імперії. Тут прапрадід і прадід Лівіо Феллугі вирощували Рефоско і Мальвазія. Лівіо Феллуга з родиною переїхав до Фріулі наприкінці 30-х років минулого століття. Він був зачарований м'якими обрисами пагорбів, серед яких на той час розташовувалися села Медана, коса і Сан Мартін ді Квіска. У міру того, як знання Лівіо про вино росли, він все більше переконувався в тому, що «вина преміум-класу споконвічно роблять на виноградниках, а лише потім в погребах».


На сьогоднішній день маєтку Лівіо Феллуга належить понад 135 гектарів виноградників в DOC зонах Collio і Colli Orientali del Friuli. Середньорічний обсяг виробництва - 650 000 пляшок, які розходяться по всьому світу.

Починаючи з 1959 року, коли сімейне підприємство Феллуга було розділено між братами Марко і Лівіо, ведеться віллік часу для нового, відомого тепер передового господарства Лівіо Феллуга. Посадка нових виноградників – дивовижний досвід, результат глибинного дослідження грунту та місця розташування, дослідження в області клонової селекції і нових методів вирощування винограду. Це означає безперервну турботу про вино, про характер букета і ароматів, які повинні відіб'ється в продукті. Вина Лівіо Феллуга - це «вина на карті»: старовинна карта сімейних володінь завжди друкувалася на етикетках, вказуючи на глибоку зв'язок між землею та історією. Цей зв'язок найбільш явно виявляється в «Піколі», самому благородній з фріульська вин, дуже складному, багатому відтінками, м'якому і теплом, гармонійно поєднує солодкість і терпкість.


Тепер і українці можуть смакувати винами Феллуга. Нещодавно їх презентував у винотеці «Арлекін» продовжувач справ славних виноробів Мауріціо Феллуга.

Одне з кращих вин Лівіо Феллуга «Sharjs» виготовлене з відбірного винограду сортів Шардоне і Ріболла Джалла. Дивовижне поєднання цих двох сортів виправдовує очікування споживачів, представляючи свого роду зв'язок між Фріулі і рештою світу. Ріболла Джалла відповідає за текстуру вина і наповнює його свіжими квітковими відтінками, а Шардонне надає складність букету за рахунок соковитих нот цитрусових фруктів і легких нюансів спецій. Особлива технологія виробництва, яка включає в себе мацерацію і ферментацію, що протікають при певних температурах, дозволяє отримати від винограду максимум натуральних ароматів, а витримка наділяє «Шаріз» зрілим, гармонійним смаком. Заслуговують також на увагу «Tocai Friulano» і «Vertigo».

Загалом, п’ючи вина Феллуга можна не лише уявити собі пагорби Фріулі, але й відчути емоції, які переживають вболівальники «Удінезе», адже без футболу неможливо уявити Італію.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: вино,винотека «Арлекін»
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.