Янукович віддає “Нафтогаз” за борги

07 березня 2012, 17:53
Власник сторінки
Creator
0
618
Янукович віддає “Нафтогаз” за борги

Кабінет міністрів остаточно отримав право оплачувати акції НАК “Нафтогаз України” державними облігаціями.

Як повідомляє агентство “Інтерфакс-Україна” відповідні поправки до закону “Про акціонерні товариства” внесла Верховна рада 258 голосами.

“Держава Україна в особі Кабінету міністрів зможе наповнювати статутний капітал одного єдиного акціонерного товариства, яке називається “Нафтогаз Україна”, облігаціями внутрішньої або зовнішньої державної позики”, – пояснив депутат Юрій Воропаєв, який представляв закон.

“Але вона зможе це зробити тільки в тому випадку, якщо ми для цього приймемо конкретний закон, в якому їй скажемо, яка кількість цих облігацій може бути направлена в цей конкретно статутний капітал. І це можна буде зробити тільки для цього конкретного акціонерного суспільства”, – додав він.

Спочатку законопроект передбачав можливість оплати акцій “Нафтогазу” тільки облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП), однак, як пояснив Воропаєв, вирішено було розширити можливості уряду і дозволити оплачувати його і облігаціями зовнішньої держпозики.

Як повідомлялося, капіталізувати “Нафтогаз Україна” за рахунок випуску ОВДП для покриття його дефіциту почав уряд Юлії Тимошенко влітку 2009 року.

Спочатку він прийняв постанову про збільшення статутного капіталу “Нафтогазу України” на 18,6 млрд гривень – до 24,165 млрд гривень.

“Нафтогаз” згодом почав продавати облігації або укладати угоди РЕПО з банками, що дозволило йому сплатити закупівлю російського газу.

Відтоді таким способом статутний капітал НАК був збільшений до 49,84 млрд гривень, проте новий уряд включав норму про капіталізацію “Нафтогазу” за рахунок ОВДП в держбюджети відповідних років.

Зокрема, держбюджет-2012 передбачає випуск ОВДП на ці цілі в обсязі 12 млрд гривень.

НАК “Нафтогаз України” об’єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом із транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.

www.spilnasprava.com/wp/?p=8529

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.