O TEMPORA, O MORES!: або яким «ізмом» назвуть наш час у майбутньому?

12 грудня 2011, 14:43
Власник сторінки
преподаватель политических дисциплин, консультант
0
475

Що таке політичне життя сьогодні? Утвердження Розуму, Волі, Традицій? Вияв Дії Бога? Боротьба між Силою і Законом, чи утвердження людської Свободи за рахунок Права, Розуму та Моралі?

Для кожної епохи була певна визначальна ознака політичної дійсності. Скажімо, для Античності – розвиток давньогрецьких міст-держав, де статус людини залежав від можливості утвердити свої сили та розум, ґрунтуючись переважно на принципах волі та культурної традиції. «Жити в суспільстві»  - означало «жити політично», «брати участь»! У Середньовіччі бачили у політиці вияв волі і дій Бога.

Що таке політичне життя сьогодні? Утвердження «Розуму», «Волі», «Традицій»? Чи вияв «Дії Бога»? Може, це «боротьба між Силою і Законом»? Чи «утвердження» людської Свободи за рахунок «Права», «Розуму» та «Моралі»? або ж «мистецтво використання можливостей»?

 Українська політична дійсність така, якою  вона є для нас. Як сфера владних відносин. Як влада одного класу над іншим, однієї соціальної групи над іншими, особистості над масою. Українська влада така, якою вона є для нас. Як спосіб, яким вона завойовується. Як утримується. Як реалізується. Лише так ми можемо говорити про те, що ми маємо:  «Час демократії», «Час авторитаризму» «Час тоталітаризму». Чи ще якогось «ІЗМУ»... То яким «ізмом» назвуть наш час у майбутньому?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.