В галереї „Art-Mix” відкрилася виставка прикарпатських художників

23 жовтня 2011, 12:51
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
1473
В галереї „Art-Mix” відкрилася виставка прикарпатських художників

Пізнім дощовим осіннім вечором, коли київські будинки стоять темними, непривітними брилами, здається, що життя завмирає і все живе тулиться до тепла, мріючи про сонячні дні.

 Але насправді за сірими стінами ховаються справжні скарби, варто лиш їх віднайти. Саме в такому, зовні нічим не привітному будинку розпочалася виставка п’яти художників, які свого часу навчалися малярству в Івано-Франківську. Знайти галерею Art-Mix доволі просто – будь-яким видом транспорту треба добратися до Лук’янівської площі, знайти на вулиці Мельникова будинок під номером 6, обійти його, зайти в арку і потрапити в полон яскравих фарб, на які багаті роботи Юрія Писаря, Михайла Дейнеги, Андрія Рошканюка, Владислава Симчича, Михайла Тимчука.


Ідею виставки, яка об’єднала полотна прикарпатських художників, висунула куратор проекту Тетяна Грекова. Це не лише однодумці, яких поєднує любов до відкритих кольорів, але й приятелі в повсякденному житті. Їх картини не залишають байдужими. Експресія і рух що пульсують на  полотнах з циклу „Балет” і, особливо, на картині „Віхола” характерні для Юрія Писаря. Але він розкривається з несподіваного боку спокійними кримськими пейзажами й романтично-щемливим „Блакитним контражуром”. Тривогою за долю людства, глибокою печаллю і гордістю за сина пробирає до найпотаємніших куточків єства ікона Михайла Тимчука „Годувальниця”. Буяння квітів захоплює шанувальників мистецтва Михайло Дейнега.  Сміливим експериментом з кольором запам’ятовується цикл „Кольорові візії” Владислава Симчича і він же запрошує мандрувати західноукраїнськими замками. Пізнати таємниці нічного Києва допомагає Андрій Рошканюк. Нічне місто, дощ, світло ліхтарів манять вийти на вулицю, а поряд Андрій оспівує в полотнах красу осіннього листя з його неповторною жовтогарячістю. 


Юрій Писар виглядає трохи втомленим (підготовка до виставки забрала чимало сил), але охоче ділиться своїми враженнями:

- Нас, п’ятьох художників багато що об’єднує – яскравий колір, любов до рідного краю. Є й роз’єднуючи момент – ми експериментуємо різними речами, хтось плямами, хтось мазком, інші шукають співвідношення світла і тіні, захоплюються колористикою ночі, прагнуть знайти світло ночі.



Андрій Рошканюк вже три роки мешкає в Києві і закохався в нього. Цю любов він виразив в серії картин, як то „Останній трамвайчик”, „Гаванський міст”, „Таїнство ночі”.

 - Андрію, звідкіля таке захоплення нічним містом?

- Я люблю гуляти по Києву вечорами. В темряві він загадковий, можливо, чистіший і набагато кращий. На вулицях менше людей і ти залишаєшся один на один з містом. Саме це я відобразив в своїх роботах.

-          Київ втрачає ту красу, якою він славився?

- На жаль, втрачає. Коли я їду на метро і бачу на схилах Дніпра висотки, то виникає бажання підірвати бомбою те варварство. Звичайно, так не можна робити, але я не розумію куди дивиться влада столиці і її головний архітектор. Втрачається Поділ, Середмістя, є загроза Пейзажній алеї.


- А де найулюбленіші куточки в Києві?

- Набережна, бо там багато води, Лавра, бо це духовне місце. Я дуже люблю гуляти біля Лаври, мені там дуже спокійно. Подобається Маріїнський парк, загалом місця мало зіпсовані бездумною людською діяльністю.

- Андрію, на багатьох ваших роботах присутній дощ, в зв’язку з чим ви його пишете?

- Це відображення, дзеркало. Як медаль має дві сторони, так і відображення має реальну і потаємну сторони.

- Є такі місця в Україні де категорично не хочеться працювати?

- Ні, таких місць немає. Хай це будуть терикони Донбасу чи кар’єри Кривого Рогу, якщо є бажання, то завжди око знайде щось напрочуд гарне, навіть в найбуденніших речах.

- Ваші батьки мають відношення до образотворчого мистецтва?

- Та вони не знають звідкіля я такий взявся. В мене крім малярства багато захоплень. Маю музичну освіту і граю на двох інструментах, захоплююся кулінарією, навіть вишивав свого часу.

- А що найбільше впливає на творчість художника?

-          Любов. Саме вона мені дає натхнення і допомагає творити.


 Наостанок залишається сказати, що виставка буде працювати до кінця листопада і відвідати галерею Art-Mix можна в будні дні з 10:00 до 18:00, а в суботу з 10:00 до 14:00 за адресою: вул. Мельникова, 6 (ст. м. «Лук’янівська»).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: виставка,живопис,Art-Mix,Юрій Писар,Михайло Дейнега,Андрій Рошканюк,Владислав Симчич,Михайло Тимчук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.