Куди йдемо?

15 травня 2011, 09:42
Власник сторінки
Юрист, викладач історії.
0
616

Про деякі особливості ведення бізнесу в Криму

 
  
Вже рік на чолі країни перебуває новий президент, який без широкої народної підтримки та необмеженого фінансування з боку представників великого капіталу жодних шансів перемогти на виборах 2010 року не мав. Не секрет, що у вирішальному другому турі президентських виборів найбільшу підтримку Віктор Янукович одержав на Сході та Півдні нашої країни, зокрема в Криму.

За порівняно короткий час новообраний президент сконцентрував в своїх руках максимально можливу владу, розставивши на чільних посадах не лише своїх давніх та випробуваних друзів, але й «схильних до компромісу» вчорашніх політичних опонентів.

Те, що робиться теперішньою владою в масштабах всієї країни, викликає в багатьох навіть деякий інтерес – хто ж зможе цей поступ зупинити і де саме це станеться?

Кримські виборці, які в більшості своїй віддали саме за Януковича власні голоси і на останніх місцевих виборах також підтримали регіоналів, все ж сподівались на певні преференції.

Для здобуття перемоги Партії Регіонів в Криму використовувався весь можливий політичний і адміністративний ресурс, в тому числі йшло відверте переманювання на свій бік представників місцевих еліт та неприховане вербування нових прихильників.

Перші політичні процеси на півострові – арешти мерів кількох міст і колишнього спікера Верховної Ради Криму пов’язувалися суто з необхідністю встановлення порядку і боротьбою з безладом.

Про це постійно ведуть мову донецькі «варяги» в автономії, виступаючи перед кримчанами під час робочих поїздок по півострову та з екранів ТВ.
Проте одним з красномовних прикладів того, як такі слова розходяться зі справами, є ситуація, що склалася на території будівельного майданчика колишньої Кримської атомної електростанції, розташованої в місті Щолкіне Ленінського району.

На території вказаного промислового об’єкту впродовж кількох років після зупинення будівництва АЕС велися роботи з демонтажу об’єктів станції різними підприємствами. Одне з них – товариство з обмеженою відповідальністю «Танго-Крим», яке знаходиться в м. Щолкіне.
Ще в 2002 році, шляхом аукціону на офіційних торгах, вказане підприємство викупило у державного підприємства «Східно-Кримська енергетична компанія» право на демонтаж циркуляційного водоводу, але систематичних робіт з різних причин не вело і після деякої перерви розпочало роботи з демонтажу лише в лютому 2011 р.

Втім вже невдовзі роботи були фактично зупинені прокурором Ленінського району Ігорем Пивоваровим, який ініціював ряд перевірок діяльності підприємства «Танго-Крим», в тому числі - перевірку дотримання вимог земельного законодавства цим підприємством.

Цікаво, що підставою для такої перевірки стала заява громадянина Кизими Н.В., який діяв від імені іншого підприємства - ТОВ ФПГ «Металпромресурс», зареєстрованого в м. Макеєвці Донецької області і яке займається реалізацію металобрухту.

В результаті перевірки були виявлені «порушення» і на адресу підприємства 02 березня 2011 р. було направлено два приписи, а відносно директора підприємства Шимановича Є.Г. ще й було складено адміністративний протокол за порушення вимог Земельного кодексу України та винесено постанову про накладення адміністративного стягнення за скоєне правопорушення.

Порушення нібито полягали в тому, що роботи з демонтажу трубопроводу були розпочаті без оформлення спеціального дозволу на зняття і перенесення ґрунтового покриття. Але ж головному інспектору Сладенко К.І., яка проводила перевірку, було достовірно відомо, що у відповідності з законодавством, весь ґрунтовий покрив з майданчика, призначеного для будівництва Кримської АЕС, був знятий ще в 1982 році. Більше того - саме Сладенко К.І. в травні 2007 року вже здійснювала перевірку дотримання вимог земельного законодавства року в ході виконання робіт з демонтажу трубопроводу підприємством ТОВ «Танго-Крим» та ще й склала за наслідками такої перевірки акт, яким було зафіксовано відсутність родючого шару ґрунту в районі проведення робіт та відсутність при цьому жодних порушень земельного законодавства з боку підприємства.

Згідно іншого припису демонтаж трубопроводу проводився без оформлення правовстановлюючих документів, зокрема без укладення договору оренди земельної ділянки під об’єкт нерухомості, а дозвіл за №28 від 27 січня 2011 року, який був виданий Щолкінською міською радою на весь період ведення робіт - до 31 грудня 2011 р., земельний інспектор до уваги просто не взяла, а невдовзі, очевидно - щоб він взагалі не заважав винесенню «законного» рішення, з боку прокурора Ленінського району Пивоварова І.К. було внесено протест Щолкінській міській раді з приводу його надання.

Цікаво, що саме в момент відкритого втручання прокуратури в господарську діяльність кримського підприємства з боку ФПГ «Металпромресурс» розпочалися активні роботи з демонтажу труб донецьким підприємством на об’єкті, який є власністю кримського ТОВ «Танго-Крим» на підставі Договору купівлі-продажу №17рк від 29.04.2002 р. Такі роботи ведуться відкрито, адже металеві труби дістаються з-під землі (глибина траншеї досягає 7 метрів) з використанням екскаватора, а тому факт ведення таких робіт приховати просто неможливо.

Тим часом, 23 березня 2011 р., постановою Ленінського районного суду Автономної Республіки Крим за наслідками розгляду адміністративної справи за позовом директора ТОВ «Танго-Крим» Шимановича Є.Г. постанова про накладення адміністративного стягнення за скоєння правопорушення була визнана протиправною і скасована.

Кримське підприємство було змушене також звернутися до Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим з позовом до головного інспектора Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель в Ленінському районі Автономної республіки Крим Сладенко К.І. та до Управління Державної інспекції про визнання дій протиправними та скасування приписів. Також підприємство звернулося до Ленінського райвідділу внутрішніх справ з кількома заявами про розкрадання майна. За фактами звернень було порушено лише дві кримінальні справи, але й в ході розслідування по цих справах жодних заходів з метою припинення неправомірних дій щодо осіб, які прямо причетні до злочину, вжито не було. А щоб «застопорити» слідство, дізнавача, який веде розслідування по цих кримінальних справах, взагалі "хтось" направив в кількатижневе службове відрядження. Клопотання, які направило підприємство до органу внутрішніх справ та до прокуратури у кримінальних справах, по суті не розглядаються.

Цікавим є той момент, що ще 14 лютого 2011 р. за запитом прокурора Ленінського району матеріали перевірки, яка велась Ленінським райвідділом за заявою Кизими Н.В., для ухвалення рішення були направлені в прокуратуру Ленінського району, хоча відповідно до ст.112 КПК України підслідність справ про розкрадання майна віднесена до компетенції слідчих органів внутрішніх справ.

Саме 14 лютого 2011 р. на промисловий об’єкт, на якому велися роботи з демонтажу, прибули в.о. начальника сектора боротьби з економічними злочинами Ленінського РВ і слідчий прокуратури, які висловили пряму погрозу на адресу представників ТОВ «Танго-Крим», зокрема, що у випадку повторної спроби демонтажу металевої труби, вона буде ними вилучена й віддана для реалізації саме донеччанину Кизимі Н.В.

Про цей факт очевидної упередженості і неприхованої особистої зацікавленості працівників правоохоронних органів в наслідках перевірки було повідомлено в місцеву прокуратуру, але жодної відповіді на скаргу від прокурора Ленінського району на адресу підприємства не надходило.

Тим часом донецьке підприємство без жодних дозволів місцевої влади, без належних правовстановлюючих документів, не остерігаючись будь-яких можливих наслідків за такі незаконні дії, далі чинить відкрите розкрадання чужого майна, при цьому роботи не припиняються ані вдень, ані навіть вночі.
В багатьох скаргах, які неодноразово направлялися з боку ТОВ «Танго-Крим» прокурору Автономної Республіки Крим Степану Моліцькому та Генеральному прокурору України Віктору Пшонці прямо вказувалось, що фактичною причиною непростої ситуації, що склалася, є неформальні відносини корисливої спрямованості між окремими працівниками прокуратури Ленінського району та мешканцем м. Макїївки Кизимою Н.В.

Підприємство «Танго-Крим» 4 березня 2011 р. також звернулося із заявою на ім’я Голови Ради міністрів АР Крим Василя Джарти, в якій поставило його до відома про те, що коїться в Ленінському районі та просило втрутитись.

За збігом обставин, кримський керівник виконавчої влади теж родом з м. Макіївки Донецької області, можливо тому від нього до цього часу жодної відповіді щодо діяльності земляків-бізнесменів в Криму не надходило.

На даний час збитки, заподіяні ТОВ «Танго-Крим» внаслідок вищевказаних неправомірних дій ТОВ ФПГ «Металпромресурс» та через бездіяльність з боку працівників правоохоронних органів, зокрема - прокуратури Ленінського району, склали більше 600 000 гривень.

Перебуваючи в шоковому стані від того, що відбувається і маючи значні проблеми зі здоров’ям, 9 квітня ц. р. директор підприємства Євген Шимонович в якості депутата Щолкінської міської ради, направив телеграму Президенту України Віктору Януковичу, в якій просив вжити заходів щодо відновлення законності в Ленінському районі та провести перевірку діяльності прокуратури Ленінського району на предмет наявності в діях її посадових осіб ознак корупційних діянь.

Що ж маємо на даний час як наслідок?
Роботи на будівельному майданчику ведуться, але не кримським підприємством, яке є законним власником майна, а донецьким, яке відчуває себе повністю безкарним під надійним дахом прокуратури.

Цікаво, якою буде реакція Гаранта Конституції України на звернення керівника ТОВ «Танго-Крим» та й чи буде вона взагалі?

А ще цікаво буде перевірити – все ж наш Президент у відповідності з його виступом у Верховній Раді України дійсно має намір боротися з корупцією чи скоро таки «всьо будєт Донбасс» і «Україну матимуть таланти»?

Є ще й певна містика в цій історії.

Описані події в містечку Щолкіне відбуваються на тлі постійних повідомлень про страхітливі наслідки землетрусу та цунамі в Японії, а також про радіаційні викиди внаслідок аварії на атомній електростанції в Фукусімі.

Колись саме кримчани, з огляду на чорнобильське лихо, активно виступили проти подальшого будівництва Кримської АЕС і введення її в дію, вважаючи що атомна енергетика буде прямою загрозою екології півострову і здоров’ю його мешканців. Тепер вони мимоволі переконуються в своїй правоті.

Слід при цьому не забувати, що саме з Чорнобильської катастрофи постала незалежна Україна, адже першим по суті значним опозиційним мітингом в Києві був якраз екологічний мітинг 13 листопада 1988 року.

Невже теперішнім владоможцям так важко зрозуміти – довіру у громадян нашої держави до такої продажної і бездіяльної влади вже буде неможливо повернути.

Якщо ж їм цього не потрібно, то наслідки – лише справа часу!

Костянтин Кулак
12.04.2011 р.

 

Стаття також була розміщена на сайті "Українські інтереси" ( http://ukrinteresy.com.ua/main/107-pro-deyak-osoblivost-vedennya-bznesu-v-krimu.html )

P.S. На даний час ситуація практично  не змінилася, за винятком того, що прийшло кілька відповідей з прокуратури Автономної Республіки Крим та з Ради Міністрів автономії.

Буде час - опишу детально.

 15.05.2011 р.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.