УКБС за конкуренцію при обслуговуванні унітарних підприємств

14 квітня 2011, 15:46
Власник сторінки
Экономист
0
522

Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до НБУ із аргументацією щодо неприйнятності проекту ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення розрахунків державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями



УКБС вважає неприпустимим переведення унітарних підприємств до Держказначейства, оскільки порушуються норми ст. 42 Конституції України, згідно до якої  “держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності”. До того ж законопроект суперечить ст. 15 Закону України “Про захист економічної конкуренції” оскільки обмежує права комерційних банків через введення штучної заборони на надання фінансових послуг унітарним підприємствам України.
Представники банківської спільноти вважають, що відкриття державними унітарними підприємствами рахунків у національній валюті лише в органах Держказначейства буде мати негативний вплив як на фінансовий ринок, так і на стан державних унітарних підприємств.
Так, враховуючи існуючі на даний момент обсяги розрахункі між банками та унітарними підприємствами, переведення державних унітарних підприємств в органи Держказначейств спричинить значний відтік грошових ресурсів із банківської системи, що негативно вплине на рівень її ліквідності.
УКБС наголосив, що переведення унітарних підприємств до Держказначейства несе ризик тарифної монополізації, що призведе до непродуктивног зростання витрат зазначених суб’єктів господарювання. Оскільки вони втратять можливість вибору обслуговуючих установ на тендерній основі, що не відповідає принципам гнучкого ефективного менеджменту в ринкових умовах.
Тому УКБС вважає законопроект неприйнятним через спотворенн конкурентного середовища та утвердження монополії Держказначейства.
Переконані, що право на обслуговування рахунків державних унітарних підприємств  потрібно надавати комерційним банкам, що відповідають встановленим НБУ критеріям надійності та платоспроможності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.