УКБС: ДЕПУТАТ ПРОПОНУЄ НАСЕЛЕННЮ ПЛАТИТИ ЗА ПРОБЛЕМНИХ БОРЖНИКІВ

11 грудня 2013, 13:12
Власник сторінки
Экономист
0
120

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до парламентарів щодо відхилення законопроекту № 2181.

Ініціатива продажу банками поганих кредитів самим боржникам зі знижками продукує юридичні ілюзії щодо посилення державного захисту громадян. Адже практична реалізація цієї ідеї змусить населення платити за тих, хто не хоче повертати отримані кредити. Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», яка звернулася до Верховної Ради та Національного банку з аргументами щодо необхідності відхилення законопроекту № 2181 від 08.10.2013.  

У законопроекті пропонується, зокрема, обмежити можливість продажу фінустановами проблемних кредитів, поставивши це право кредиторів у залежність від згоди боржників. Крім того, несумлінні боржники отримують право викупати власний борг з дисконтом. 

УКБС зазначає, що автори законопроекту, декларуючи мету посилення державного захисту громадян, не переймаються не тільки наслідками запровадження їх ініціативи для економіки держави, а й нехтують інтереси населення, яке розміщує власні кошти в банківській системі, та сумлінних споживачів.
Законопроект фактично заохочує позичальників не повертати отримані кредити з тим, щоб в подальшому отримати від фінустанови дисконт. У разі його прийняття зростуть ризики для вкладників – фізичних осіб у ході розміщення ними коштів у банках. Одночасно, сумлінні споживачі фінпослуг розплачуватимуться за боржників, які не повернули позики, адже зростання кредитних ризиків вплине і на вартість ресурсів.

Недосконалим є законопроект і з юридичної точки зору, адже суперечить діючим нормам цивільного законодавства, які не встановлюють жодних обмежень щодо заміни кредитора у зобов'язанні іншою особою внаслідок передання ним своїх прав за правочином (відступлення права вимоги). Як і не містять обов’язку кредитора отримувати на це згоду боржника (ст.ст. 512, 516 ЦКУ). 

Головне науково-юридичне управління ВРУ також рекомендує Парламенту відхилити законопроект, зазначивши про його суперечність правилам законодавчої техніки, сумнівність окремих пропозицій тощо.

«На сьогодні питання очищення балансів від проблемної заборгованості, що виникла внаслідок кризових явищ (за даними НБУ на 01.11.2013 становила 76,8 млрд. грн. або 8,9% кредитного портфелю), і є одним із ключових не тільки для стабільності фінустанов, а й для кредитування економіки, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Переконані, що Парламент не підтримуватиме вказану законодавчу ініціативу, яка є популістською, економічно необґрунтованою та дискримінаційною щодо сумлінних споживачів фінансових послуг та вкладників банків».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.