УКБС ЗАКЛИКАВ УРЯД ПРИПИНИТИ СВАВІЛЛЯ ПОДАТКОВОЇ НА РИНКУ «ТОКСИЧНИХ» АКТИВІВ

07 березня 2014, 16:29
Власник сторінки
Экономист
0
115

УКБС звернувся до Уряду щодо припинення незаконної практики Міндоходів з визнання нікчемними договорів переуступки прав вимоги

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням прийняти політичне рішення та вжити термінових заходів для припинення незаконної практики податкових органів на ринку продажу проблемної заборгованості.

УКБС зазначає, що з 2012 р. податкові органи, переймаючи на себе функції судової влади, почали застосовувати щодо банківських установ - сумлінних платників податків неправомірну практику визнання нікчемними (недійсними) укладених правочинів щодо продажу портфелів проблемної заборгованості.

Проводячи позапланові перевірки, податківці на власний розсуд перекваліфіковують договори відступлення права вимоги (цесії) на договори факторингу та визнають укладені банками правочини нікчемними, з подальшим донарахуванням податкових зобов’язань та застосуванням штрафних санкцій.

Незаконність практики податківців доведена в судовому порядку, а позиція бізнесу підтримана законодавцем, регуляторами фінансового ринку, вітчизняними та міжнародними експертами.

Водночас, Міндоходів, не лише проігнорувало позицію судової влади (рішення Вищого адміністративного суду України від 07.08.13 № К/800/34394/13, від 28.08.13 № К/800/36821/13, від 19.11.13 № К/800/17433/13) та уповноважених держорганів, а й затвердило Узагальнюючу податкову консультацію, якою фактично узаконило згубну практику визнання податковими органами нікчемними договорів з відступлення права вимоги (наказ Міндоходів від 22.11.2013 № 697).

УКБС звернув увагу Глави Уряду, що відверто цинічні дії податкових органів, які ігнорують навіть позицію судової влади, не лише негативно впливають на ліквідність банківської системи України та її спроможність забезпечувати потреби розвитку національної економіки, а й підривають довіру бізнесу до влади.

«Створення в Україні діючого ринку проблемних боргів, ємність якого на сьогодні сягає 71,2 млрд. грн., може вивільнити значні ресурси для кредитування економіки та забезпечити стабільний приплив інвестицій в Україну. Адже є привабливим інвестиційним активом для крупних іноземних інвесторів, з огляду на відносно високі процентні ставки на українському кредитному ринку», - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – При цьому, лише за 11 місяців 2013 р. обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України скоротився на 53,5% порівняно з аналогічним періодом 2012 р. У січні п.р. чисті надходження за прямими іноземними інвестиціями були майже нульовими (за даними НБУ)».

Тому для забезпечення якісних структурних перетворень в національній економіці та покращення бізнес-клімату в Україні, УКБС закликав Уряд надати доручення скасувати наказ Міндоходів № 697 та вжити термінових заходів для припинення незаконної практики податкових органів з питання продажу банками «токсичних» активів.

 В УКБС переконані, що таке рішення дозволить удосконалити умови ведення бізнесу в Україні відповідно до міжнародної практики, а також зменшить невиправдані витрати держави і бізнесу на вирішення податкових конфліктів у судах.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.