Пенсія у 1400 гривень – найнижча серед всього пострадянського простору…

10 червня 2013, 08:48
Власник сторінки
0
304

Як відомо, на сьогоднішній день в Україні середній розмір пенсії становить близько 1400 гривень. Це є найнижчим показником розміру пенсій серед всього пострадянського простору.

Близько трьох мільйонів українців отримують пенсії, менше тисячі гривень. Понад 80%  українських пенсіонерів знаходяться за межею бідності.

З іншого боку, дотації державного бюджету Пенсійному фонду на сьогоднішній день складають рекорд за всю історію незалежності – 83 мільярди гривень. Крім того, Пенсійний фонд заборгував Казначейству близько 50 мільярдів гривень. 
Пенсійна реформа не виконала своєї місії – не підвищила добробут громадян і не навела лад у державних фінансах.
Зміни до пенсійного законодавства, внесені в 2011 році, мали  несистемний характер і звелися, здебільшого, до підвищення пенсійного віку та стажу, необхідного для призначення пенсії. Внаслідок цього суттєвого погіршилися умови виходу на пенсію та скоротилися пенсійні виплати.

Відновити соціальну справедливість можна лише шляхом внесення змін до законодавства, які, з одного боку, гарантують відновлення прав громадян на справедливе пенсійне забезпечення, а з іншого – ліквідують невиправдані пенсійні привілеї для окремих груп громадян, перш за все народних депутатів та урядовців.

Тому 21 травня народні депутати України від фракції «УДАР» внесли до ВРУ законопроект № 2072а «Про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи)».

Цей законопроект є найбільш системним і масштабним серед усіх законопроектів щодо вдосконалення пенсійної системи, які розглядалися раніше. Ним вносяться зміни до 14-ти нині діючих законів України.

Проектом пропонується відновити право на отримання пенсії чоловіками при досяганні віку 60 років і трудовому стажі, не менше 25 років. А жінками – при досягненні віку 55 років і стажу 20 років, як це було до змін у пенсійному законодавстві 2011 року.

Також планується відновити пенсійні права «чорнобильцям». Передбачено підвищити максимальний розмір пенсійної виплати для цієї категорії громадян з 10 до 12 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

За цим законопроектом планується відновити соціальні права військовослужбовців, науковців, інвалідів, працюючих пенсіонерів, працівників місцевого самоврядування та ветеранів праці, порушені під час реформи 2011 року.

«УДАР» також пропонує ліквідувати пенсійні привілеї урядовців та народних депутатів України та призначати їм пенсію на загальних підставах, визначених законодавством.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: УДАР Віталія Кличка,Пенсійний фонд,пенсійна реформа,Ткачук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.