Вибори в Казахстані: без жодних несподіванок

23 січня 2012, 12:44
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
803
Вибори в Казахстані: без жодних несподіванок

Остаточні результати проведених у Казахстані 15 січня 2012 року виборів до законодавчого органу країни вкотре не принесли жодних несподіванок та сюрпризів.

Правляча пропрезидентська партія «Нур Отан» отримала 81% голосів виборців. До Мажилісу парламенту Казахстану Парламенту також пройшли дві опозиційні партії – Демократична партія Казахстану «Ак жол» (7,47%) та Комуністична народна партія Казахстану (7,19%). Новобрана нижня палата парламенту провела своє перше засідання.

Не зважаючи на критичні зауваження з боку міжнародних спостерігачів, у першу чергу Організації з безпеки та співробітництва в Європі, можна сказати про те, що вибори відповідають реальним настроям суспільства. Це – об’єктивна реальність, яка існує поза межами чиїхось бажань або очікувань.
Нинішня влада і справді користується реальною народною підтримкою. Ситуація в Казахстані чимось схожа на ситуацію в Росії – існує доволі стабільна і прогнозована демократія, яка дозволяє керівництву країни загалом без суттєвих труднощів перемагати на парламентських та президентських виборах. В обох країнах існує опозиція, яка гарантовано перемагає на парламентських виборах, що в очах міжнародних партнерів Казахстану робить нинішню владу абсолютно легітимною.

Я відвідував цю країну з візитом в 2011 році і можу сказати про те, що реальний розвиток економічних процесів там виглядає набагато цікавішим, ніж сьогодні в Україні. В Казахстані працюють найбільші західні фінансові та енергетичні компанії, а китайський інвестор вже давно вважає Астану не чужою для себе столицею.

Однак як завжди існують певні «але».
Як свідчать оцінки багатьох міжнародних організацій, у тому числі й правозахисних, важко говорити про функціонування в Казахстані незалежних ЗМІ, які можуть неупереджено висвітлювати політичні процеси. В країні не розвинутими залишаються організації громадянського суспільства, хоча місцеві вищі наукові заклади є доволі сильними і зорієнтованими на кращі світові стандарти.

Хтось також небезпідставно згадає трагічні грудневі події у місті Жанаозен Мангістаустської області на Заході Казахстану (у регіоні зосереджені нафтові родовища; середня заробітна плата становить від 1,5 до 3 тис. дол. США), де відбулися заворушення нафтовиків, внаслідок яких загинуло близько 20 людей (за інформацією західних джерел – близько 70 людей).

На моє особисте переконання, сьогодні Казахстан має один доволі серйозний геополітичний виклик: це відсутність політичних спадкоємців у беззмінного Президента Казахстану 71-річного Нурсултана Назарбаєва, який вміло провів свою державу через важкий період державотворчого становлення.
І цей виклик доведеться долати вже ближчим часом. 

Олег Ляшко,
Лідер Радикально партії,
Народний депутат України,
Член групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Казахстан

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Казахстан,Ляшко,Радикальна партія,Олег Ляшко,вибори,Республіка Казахстан,Бакиджан Абдраїм,Євразійський національний університет
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.