Вселенський Патріарх нагадав про свої материнські права

11 жовтня 2011, 08:59
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0
1279

Як читати його коментар до зустрічі з Януковичем?

Несподівана зустріч Януковича із Вселенським патріархом, яка відбулася на Афоні, стала приємною несподіванкою. Не всі дороги, виявляється, ведуть до Москви. Найцікавіше та найзмістовніше - це коментар Його Святості Варфоломія за результатами зустрічі, що його розповсюдило Афінське агентство новин.

По-перше, Патріарх заявив, що розглядає відносини своєї кафедри з українською церквою як стосунки "матері-церкви" і "люб'язної дщері". Це - товстий натяк на те, що "Константинополь де-юре не визнає Україну канонічною територією РПЦ, яка - о божевілля - будучи на сотні років молодшою за Українську церкву вважає себе її матір'ю. 

По-друге, Варфоломій  "висловив скорботу у зв'язку з церковними розколами на Україні, де існує визнана іншими помісними церквами Українська православна церква Московського патріархату, а також невизнана Українська православна церква Київського патріархату і невизнана Українська автокефальна православна церква". Те, що він, крім визнаної де-юре УПЦ МП назвав ще дві православних юрисдикції, означає, що Вселенський Патріарх визнає їх де-факто і не клеймить їх як розкольників, чим його позиція виразно відрізняється від кліше Патріарха Московського.

Варфоломій бідкається, що його турбує розкол в Україні, але він дипломатично обходить питання про винуватців розколу і, очевидно, формулює нейтральну позицію: "Мати-церква сумує і вболіває про страждання своїх дітей в тій країні... Якщо я удостоюся знову відвідати Україну, відповідаючи на люб'язну пропозицію президента (України), це буде для зміцнення зв'язків між нею та матір'ю-церквою, і для того, щоб знову допомогти з боку матері-церкви усуненню розколів, які, на жаль, продовжують існувати в лоні українського православ'я".

Ймовірно, зустріч Януковича з Варфоломієм можна розглядати як маленький крок до все ще далекої історичної перспективи визнання незалежності Української Церкви від Москви. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.