Навколо трьох київських музеїв реалізується варіант Сяйво-2

26 квітня 2011, 10:44
Власник сторінки
журналіст
0
1537

Музей платівок і музичних інструментів, Музей Хрещатика та Музей народного побуту України, що створені на Хрещатику, 48, можуть, так і не запрацювати на повну потужність, бо їх заплять

   
Я, від імені Комісіії  Київради з питань культури та туризму, яку очолюю,  вже кілька разів зверталась до суду з проханням відтермінувати засідання щодо виселення з приміщень за адресою Хрещатик, 48 а трьох приватних музеїв. Суд йшов на зустріч і раніше. і минулого тижня, але... Це питання не може висіті в повітрі, його треба вирішувати на користь музеїв.

Я неодноразово звертався до ЗМІ з інформацією щодо рейдерського захоплення приміщення.  На щастя, фізичного знищення музеїв поки вдається уникнути. Але сьогодні з’являється шанс не лише стримувати рейдерів, а й на законодавчому рівні захистити ці заклади культури. Схема знищення зазначених музеїв дуже схожа на механізм захоплення магазину «Сяйво». В обох випадках йдеться про конфлікт між приватним культурним закладом та приватним бізнесом, який претендує на приміщення.

Влада не має прямого стосування до конфлікту. До того ж,   заклади культури, в тому числі і приватні, захищені законом. Але чи варто чекати кінця конфлікту, щоб переконатися, що потужний бізнес, навіть всупереч законам, спроможний знищити заклад культури? В інтересах київської влади і київської громади зберегти заклади культури в самому серці столиці. 

Мрію про той час, коли київська влада прийме рішення про стимулювання діяльності музеїв, галерей, театрів в центральній частині Києва, що дасть підстави власникам багатьох дорогих бутіків перепрофілювати свою діяльність з торгової на мистецьку. Сьогодні це виглядає утопією, але в багатьох європейських столицях вже створені максимально сприятливі умови для діяльності закладів культури. 

Саме тому, на мою думку київській владі доцільно зробити спеціальну комісію (я б туди залюбки увійшов), яка б допомогла і юридично, і фінансово вижити єдиному музейному закладу на Хрещатику - фонду «Духовна спадщина». Якщо мені вдасться я спробую включити розгляд цього питання в порядок денний найближчої сесії, який, щоправда, вже сформований. 

До речі, приміщення в якому знаходяться музеї раніше слугувало для проведення літературних та музичних зустрічей на яких, зокрема, побували Т.Шевченко та Л.Українка. Музеї створені 1995 року. Музей Платівок і музичних інструментів нараховує декілька тисяч платівок від 1912 року, «Музей Хрещатика» має в своїй колекції документи, бюсти, речі відомих людей - він близький по духу до Музея однієї вулиці. що знаходиться на Андріївському узвозі,. Музей народного побуту України експонує речі різних часів: від глечиків до самоварів.

Доненавна відвідати ці заклади культури можна було з вівторка по понеділок з 10-18 год. Але зараз поки музеї не працюють через побоювання власників приміщення, що заклади будуть захоплені в робочий час, як це відбулося рік тому із магазином «Сайво».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.