Круглий стіл з гострими кутами

10 грудня 2013, 12:55
Власник сторінки
журналист
0
504

Три попередні президенти України залюбки погодилися радити чинному гаранту. Але жоден із них не прийшов на Майдан порадитися з народом.

Цікаво, що можуть порадити минулі керівники держави, які власне своїм управлінням й спричинили можливість таких громадянських конфліктів? В різній мірі й кожен по-своєму, але й Леонід Кравчук, і Леонід Кучма, й Віктор Ющенко створили несправедливу, злодійську, примітивну кланово-олігархічну систему, котра неефективна й  украй несправедлива. Але жоден із них не здатен від неї відмовитися, бо це безпосередньо позначитися на кожному. На статках, можливостях, реноме. Тому так охоче погнали до Віктора Януковича за його «круглий стіл» у вузькому колі.

Справді, великі гроші й у важких державних трудах здобуті бізнеси й маєтності бояться революцій. Бо справжні революції це найперше суттєві зміни форми власності.

А тут діло запахло смаленим, пущена кров невинних, народ озвірів і може підтримати вождів опозиції у їхніх найрадикальніших діях. Так, поки серед вождів Майдану немає буйних, тому можна особливо не хвилюватися. Ніхто в них і їхніх рідних нічого не відбере й все залишиться як завжди. Але подумати треба як випустити пар і залагодити ситуацію, бо грубі помилки нині чинного президента можуть надто дорого коштувати усім. Тим більше світ категорично перестав сприймати пояснення нинішньої влади.

Треба думати, що колишнім президентам вдасться вмовити Віктора Федоровича піти на «суттєві» поступки Майдану. І Янукович пообіцяє створити велику комісію, котра з`ясує всі обставини й покарає винних. Ну, коли остаточно все з`ясує… Так, на це треба час, бо у всьому треба ретельно розібратися. Але поки Майдан має бути розпущеним! Під чесне слово президента. Ви що – не вірите президенту? Чи таким поважним людям, як колишні гаранти української багаторазово змордованої ними ж Конституції? Вони з усією відповідальністю підтвердять серйозні наміри Віктора Януковича!

І то вже інша справа, що ніякої відповідальності ці випадкові люди, котрі в силу різних обставин деякий час виконували роль українських президентів, не несуть. Якби несли – то вже б потихеньку застрелились би серед своїх хоромів, бо лиха наробили дуже багато. Й українцям ще довго й може не один раз доведеться виходити на Майдан, щоб хоча б трохи зробити життя в країні розумнішим і справедливішим.

Тому дуже хочеться сподіватися, що лідери Майдану дотримаються свого слова й сядуть за «круглий стіл» лише коли влада виконає їхні попередні умови – притягнення до відповідальності винних за кров. А це не тільки озвірілі хлопці з «Беркуту». І навіть не тільки «інтелігентний» міністр МВС. Тут очевидно маячать фігури й голови уряду, й секретаря Радбезу.

Так, це не змінить не тільки систему влади, а й нинішній режим. Але це створить моральні підстави для обговорення подальших дій.

І, можливо, тоді «круглий стіл» втратить надто гострі кути й лідерам Євромайдану можна буде сісти за стіл переговорів, обов`язково запросивши в посередники авторитетних людей із європейських структур. Але від колишніх наших вождів доведеться відмовитися. Хоча б для того, щоб уникнути конфлікту інтересів. Чи не так?


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.