Хочеш стажуватись – плати!

14 червня 2013, 09:45
Власник сторінки
політик, юрист
0
1739

Як відомо, новий закон Про адвокатуру та адвокатську діяльність передбачив, що для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю особа спершу має пройти відповідне стажування.

Саме за таким принципом вже незабаром проходитимуть підготовку майбутні адвокати.

Як відомо, новий закон Про адвокатуру та адвокатську діяльність передбачив, що для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю особа спершу має пройти відповідне стажування.

Водночас, в законі не були визначені деякі важливі умови його проведення - все було віддано на розсуд органу адвокатського самоврядування - Ради адвокатів України.

Скориставшись таким «подарунком», 1 червня цього року ця організація змінила Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Цинізму даного рішення немає меж. Відтепер стажування має відбуватися на платній основі. Встановлена навіть вартість такого навчання - 20 мінімальних зарплат. А це на даний час ні багато ні мало 22940 гривень! При цьому такий внесок особа повинна сплатити відразу. Але це ще не все. Відповідна рада адвокатів регіону може продовжити строк стажування на 3 місяці. І за цей період стажист має доплатити ще близько 6880 гривень. Тобто за весь час практики може набігти сума до 30 тис. гривень.

Ухвалюючи таке рішення, Рада адвокатів України «дивним» чином забула положення Конституції України. А вони є однозначними - в Україні не може бути жодних обмежень з ознакою майнового стану (стаття 24), держава гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності (стаття 43). Адже погодьтесь, встановлення значних поборів за стажування, коли більшість людей не матиме змоги оплатити вартість таких послуг, - класичний приклад дискримінації.

Міжнародний досвід у цьому питанні є однозначним. Встановлення будь-яких обмежень для майбутніх адвокатів є необгурнтованим. Так, згідно Основних положень про роль адвокатів, прийнятих VIII Конгресом ООН по запобіганню злочинам, обов'язком урядів, професійних асоціацій адвокатів є забезпечення відсутності дискримінації при допущенні осіб до адвокатської практики, у тому числі за ознаками раси, економічного або іншого становища.

Щоб припинити таке відверте плюндрування вимог закону та недопустити жодних зловживань, мною подано законопроект, який встановлює одну чітку вимогу - стажування в Україні відбувається виключно на безоплатній основі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.