Провладний «КАДР» щомісяця відбиратиме в українців 543 мільйони гривень?

17 травня 2013, 06:31
Власник сторінки
політик, юрист
0
2254

Чинна влада не перестає дивувати своєю винахідливістю у питаннях, що стосуються бюджетних коштів.

Її коронний номер у фінансовій сфері – це створення нових способів наповнення державної казни за рахунок громадян та згодом надшвидке розбазарювання отриманих коштів невідомо куди та на що. В результаті – українці платять бозна-яку кількість податків, проте це жодним чином не впливає на покращення якості їхнього життя та на наповнення держбюджету, для якого стан недостачі вже віддавна став константою.

Так, цього тижня регіонали «порадували» аж двома законодавчими ініціативами, завдяки яким сподіваються поповнити з їхньої ж вини дірявий держбюджет.

Перший законопроект стосується житлово-комунальної сфери. Суть ініціативи зводиться до введення обов’язкових щомісячних внесків для всіх мешканців багатоквартирних будинків, які нібито згодом йтимуть на капітальний або поточний ремонт будинку та його інженерних мереж. А от надходитиме ця «данина» до спеціально створеної структури – корпоративного амортизаційного депозитного рахунку (КАДРу). Плата становитиме 50 копійок за квадратний метр і буде обов’язковою для всіх без винятку – навіть для пільговиків та пенсіонерів.

І тут - перше суттєве «але» - згідно чинного законодавства до квартплати вже включена фіксована сума коштів, яка обов’язково має направлятися на ремонт житлового фонду. Тобто українці вже багато років щомісяця справно оплачують поточний та капітальний ремонти власних багатоповерхівок, тільки от куди діваються ці кошти – досі невідомо. Натомість провладна партія вирішила повторно обкласти громадян тим самим збором, при цьому навіть не переймаючись, що для пересічного пенсіонера щомісяця додатково викласти  фактично «у повітря» 20-30 гривень не є можливим.

Більше того, поверхневість та однобічність цієї ініціативи можна побачити неозброєним оком – у законопроекті жодним чином не враховано те, що всі будинки нині знаходяться у різному стані: деяким з них вистачить поточного ремонту, решта потребують вартісного капітального.

Таким чином ні про який фаховий диференційований підхід до проблеми мова навіть не йде. І цілком очевидним є те, що реальна мета провладного законопроекту – поповнити держбюджет, який нині стараннями самих регіоналів перетворився на цілковиту дірку від бублика. А враховуючи те, що згідно офіційних даних Держстату нині в Україні житловий багатоквартирний фонд налічує 1мільярд 86 мільйонів квадратних метрів, то у разі прийняття законопроекту до КАДРу щомісяця надходитиме чималенька сума – близько 543 мільйонів гривень. І, як завжди, жодних гарантій, що ці кошти витрачатимуться згідно їх задекларованого призначення.

Йдемо далі. Другою своєю ініціативою провладна партія збирається нібито «вдосконалити» процедуру з фінансовими векселями (законопроект № 2846). Суть цього законопроекту зводиться до того, що заборгованість зі сплати ПДВ приватним підприємствам повертатиметься з держбюджету у вигляді фінансових векселів. Тільки от цінності ці векселі фактично не матимуть жодної, оскільки ними не можна буде розрахуватися ні по податковим зобов’язанням, ні виплатити зарплату працівникам. Тобто все, що можна буде з ними зробити – це хіба що повісити у рамочці на стіну.

При цьому неважко здогадатися, що неплатоспроможні векселі, замість реальних коштів, отримуватимуть «звичайні» підприємства, тоді як наближеним до чинної влади компаніям ПДВ відшкодовуватиметься «живими» грошима.

Висновок у даній ситуації напрошується сам - фактично цими ініціативами нинішня влада розписалася у власній фінансовій неспроможності: незаконно пустивши вітром бюджетні кошти, усі дірки регіонали, як завжди, вирішили закривати за рахунок пересічних українців.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.