Янукович, оголоси дефолт!

25 листопада 2011, 09:39
Власник сторінки
економіст
0
3582

Державні фінанси України знаходиться у важкій ситуації.

При загальному виконанні дохідної частини бюджету в Україні є серйозні проблеми з обслуговуванням боргів, наповненням пенсійного фонду та оплатою за газ.

Проблеми в тому, що борги української держави головним чином залучені на невеликий термін, і погасити їх повністю за цей час просто неможливо. Беручи позики уряд розраховував їх рефінансувати при настанні часу для погашення – взяти нові кредити для погашення попередніх. Проте різке погіршення ситуації на фінансових ринках внесло свої корективи. Сьогодні не можуть залучити кошти в борг навіть такі країни як Німеччина не те що Україна.

Так до кінця року уряду необхідно знайти близько 28 млрд. гривень для оплати за зовнішніми боргами. Та близько 5.3 млрд. доларів в наступному році. А залучити їх на зовнішніх ринках в сьогоднішніх умовах неможливо.

Ще одна проблема - низькі надходження в Пенсійний фонд та необхідність додаткових непередбачених видатків з держбюджету. Орієнтовно до кінця року необхідно близько 14 млрд. гривень додаткових витрат з бюджету на підтримку пенсійного фонду, а їх немає і ніде їх взяти.

Більш детальні цифри можна знайти тут.

Ну і звісно, значне зростання вартості газу, що разом з небажанням піднімати ціну для споживачів лягає додатковим тягарем на бюджет.

Влада розривається між соціальними платежами, обслуговуванням державного боргу та необхідністю дорого платити за газ.

Зараз фактично різко обмежені державні видатки, що негативно впливає на економіку. З обігу вилучаються значні кошти на погашення зовнішніх боргів та платежів за газ.

Також додатково нацбанк вилучив значні кошти з банківської системи для стримування девальвації.

Економіка в таких умовах, та ще й при значному зниженні цін на метал, повільно скочується до стагнації. Про що свідчить значне падіння темпів приросту промисловості. Поки що статистика в цілому по економіці радує око владі. Але зростання останніх місяців досягнуто завдяки доброму врожаю та має сезонний характер.

Ужимання соціальних видатків не додає спокою в суспільстві та скорочує споживчий попит. І навряд чи різке зростання протестних настроїв вдасться зупинити вибухами в смітниках.

Крім того Янукович опинився в складній ситуації на переговорах з Росією по зниженню вартості газу. В Москві розуміють положення в якому опинилась Україна та тягнуть час вимагаючи суттєвих поступок від Януковича, натякаючи тому, що без нової ціни на газ, яка дасть можливість отримати економію в 6 млрд. доларів на рік, він може втратити підтримку населення та згодом владу.

Схоже, що отримання знижки на газ стало головним завданням сьогоднішньої влади. І найприкріше те, що вона готова йти на значні поступки, щоб її отримати. Незрозумілі рухи в напрямку євроінтеграції, розмови про участь «Росії» в приватизації стратегічних підприємств, загалом «таємничість» переговорів опосередковано свідчать про обґрунтованість таких підозр.

В таких умовах, перше, що сьогодні слід зробити - це визнати, що Україна не здатна обслуговувати зовнішні борги та оголосити дефолт (припинити їх обслуговувати), запропонувавши кредиторам реструктуризувати борги - розтягнути їх на тривалий термін з деякою відстрочкою.

Дефолт не являється чимось трагічним - це більше технічна процедура. Її проходили багато країн, в тому числі такі як Бразилія, Хорватія, Аргентина. Головним негативним наслідком дефолту  є неможливість декілька років залучати кошти на міжнародних ринках. Але сьогодні Україна і так не має можливості робити такі залучення. Можливе також зростання негативних настроїв в суспільстві. Наприклад таких як звернення в банки за вкладами. Але Нацбанк вже неодноразово стикався з такими настроями та напрацював механізми їх вдалого погашення. Оголошення дефолту може вплинути на розмір зовнішніх інвестицій. Але в Україну вони і так приходять останніми роками виключно з офшорних зон. Тобто фактично являються поверненням коштів місцевими бізнесменами, яких дефолтом не налякаєш.

По-друге, отримавши запас фінансової стійкості, слід припинити безглузде випрошування в Росії знижки в обмін на стратегічні національні інтереси та вдатись до більш дієвих кроків - ліквідації Нафтогазу. Про що я вже писав.

По-третє слід визнати очевидне - незаперечні передумови для девальвації, та здійснити контрольоване помірне зниження курсу національної валюти для вирівнювання торгівельного балансу, підтримки економіки та недопущення різких коливань в недалекому майбутньому. Одночасно слід наситити економіку необхідною кількістю грошової маси для відновлення її росту.

І по-четверте, помилувати Тимошенко та підписати договір про асоціацію з ЄС. Пом’якшення відносин з ЄС дозволить домовитись, крім іншого, про вигідні умови реструктуризації боргів, адже головними кредиторами України є міжнародні фінансові інститути, що залежні від політичних настроїв в «західних» країнах.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: Янукович,дефолт
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.