Відшкодування ПДВ 2014

21 травня 2014, 17:08
Власник сторінки
Керівник департаменту цінних паперів та корпоративних відносин ФК "ЕКСПЕРТ"
0
417

Як це буде ...

За останні чотири роки в Україні утворився величезний борг за податком на додану вартість (ПДВ). Підприємства, яким держава винна мільярди, досі не отримали свої кошти, тому що їх просто немає в бюджеті.

І ось нарешті, замість того, щоб сплачувати "живі" гроші, уряд вдався до того ж самого маневру, що і 2004 та 2010 роках. Він роздасть підприємствам облігації "довжиною" в п'ять років. Так звані ПДВ-облігації, завдяки випуску яких, гроші можна буде повертати не відразу, а протягом п'яти років.

Такі дії Уряду не викликали особливого ентузіазму в представників бізнесу, бо податок на додану вартість уряд з підприємств бере цілком і відразу.

Уряд відповів законом про бюджет, у якому чітко пообіцяв випуск паперів.

Але фінансисти вже не потирають руки і немає такого ажіотажу, який викликав на банківському ринку і серед інвестиційних компаній попередні випуски пдв-облігацій.

Поки що всі параметри емісії залишаються такіж самі як і попереднього разу. Ці облігації  матимуть строк обігу п'ять років і можуть бути випущені на суму до 17 мільярдів гривень.

Втім, зараз податківці активно формують перелік компаній у яких є ПДВ до відшкодування підтверджений перевірками.

В той же час на вторинному ринку пдв облігацій диктувати розмір дисконту будуть інвестиційні компанії і банки.

У свою чергу, перед підприємствами постане питання, як вигідніше продати свої облігації. В умовах грошового голоду більшість з них, мабуть, скористаються можливістю отримати хоч якісь "живі" гроші, нехай і втративши на дисконті.

Наврядчи першоотримувачі ОВДП будуть зацікавлені тримати папери до погашення. Швидше за все, вони будуть робити спроби продати папери на вторинному ринку в максимально короткі терміни.

Що стосується технології, процедура продажу пдв облігацій на вторинному ринку нічим не відрізняється від процедури купівлі-продажу звичайних ОВДП.

Покупцем у підприємства, що забажає продати свої облігації, може виступити будь-який торговець цінними паперами. Тому підприємству достатньо буде звернутися до будь якої інвестиційної компанії, в склад якої входить торговець цінними паперами або в банк.

Розмір дисконту буде залежати від попиту з боку вітчизняних і іноземних інвесторів але більш точно його можна буде сказати після опублікування основних параметрів випуску.

На думку досвідчених експертів, середньозважене значення дисконту складе близько 25-30%, але на його зростання може вплинути нинішня військово-політична ситуація в країні.

Також рівень дисконту можна порівняти зі ставкою відсотків за кредитом.

Уникнути дисконтування вартості паперів не вийде навіть у тому випадку, якщо вони будуть використані в якості застави по кредиту. Банк врахує при видачі коштів і процентну ставку Мінфіну, і поточний розмір дисконту, з яким на момент надання позики на ринку будуть відбуватися торги цінних паперів.

По суті, ці облігації можна порівняти зі звичайними держоблігаціями. Адже ризики при придбанні пдв бондів прирівнюються до ризиків по ОВДП.

Якщо буде діяти схема минулих років, то підприємство - власник пдв облігацій повинен відкрити рахунок у цінних паперах у зберігача, на цей рахунок емітент пдв облігацій МФУ через депозитарій НБУ перераховує ці овдп.

Після цього підприємство зможе продавати ці цінні папери через торговця цінними паперами, який як професійний учасник Фондового ринку знаходить покупця і укладає від імені підприємства договір купівлі-продажу.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: налоги,НДС-облигация,ценные бумаги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.