Федеральний резервний фонд

20 червня 2014, 01:06
Власник сторінки
0
48

Кілька слів про найзагадковішу фінансову систему світу

Задовго до створення Федеральної резервної системи (FederalReserveSystem)  США і впродовж сторічної історії її існування не стихали суперечки щодо доцільності та ефективності такого формату центрального банку. Прихильники конспірології вважають, що системою на свій розсуд керують власники 12 регіональних Федеральних резервних банків: мовляв, із заснуванням Федеральної резервної системи було узаконено таємний уряд, що складається з найбагатших людей світу.

Час від часу дослідники й журналісти беруться до розслідувань, пов'язаних із ФРС. У більшості випадків ці розвідки стосуються емісійної функції центробанку, адже ФРС – це  єдиний емісійний центр у Сполучених Штатах, а долар є найбільш популярною валютою в світі. Емісійний центр є незалежним від уряду і має монопольне право емісії національної валюти та організації її обігу. США звинувачують у тому, що вони беруть гроші «з повітря», маючи в руках безвідмовний валютний друкарський верстат.

Правовий статус ФРС визначений Законом про ФРС у вигляді особливої фінансової установи, що об'єднує риси як незалежної юридичної особи, так і публічного державного агентства. Таким чином, ФРС не можна вважати суто приватною структурою, адже Президент США призначає Раду керуючих ФРС і Федеральний комітет з відкритого ринку, які долучаються до роботи центробанку.

Створити імідж відкритості (принаймні, її ілюзії) покликані й акціонери регіональних відділень ФРС. Членом місцевих відділень може стати будь-який комерційний банк, який відповідає низці стандартних вимог. Про те, що ці вимоги є досить невисокими, свідчить зокрема й той факт, що близько 40 % усіх банків і кредитних спілок на території Штатів належать до структури ФРС.

У Сполучених Штатах міцною є традиція захисту приватної власності, оскільки жага до підприємництва властива менталітету американців. Тому й відносини уряду і ФРС  США нагадують відносини фізичної особи з приватною фірмою.

Не слід забувати, що ФРС США надає фінансові послуги депозитарію низці міжнародних установ, а робить вона це, в першу чергу, орієнтуючись на курс зміцнення ролі США у світовій економіці.

Федеральна резервна система покликана обслуговувати державний бюджет і забезпечувати виконання розрахункових операцій для уряду. Саме функція кредитно-грошового регулювання економіки зумовлює орієнтування на офіційний рівень безробіття як критерій відновлення економіки. Зважаючи на те, що за президенства Барака Обами зріс рівень  безробіття, ФРС змушена була підвищувати обсяги стимулювання американської економіки. Проте на початку цього року голова ФРС заявила про поступове згортання програми стимулювання, адже ситуація з безробіттям дещо покращилася.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.