Фінське економічне диво

11 грудня 2017, 15:55
Власник сторінки
Голова партії "Соціальна справедливість", депутат Київської міської ради
2
13498
Фінське економічне диво

За умов відсутності значних природних ресурсів, лише за допомогою інтелектуального, людського ресурсу, Фінляндія змогла створити той економічний і соціальний феномен, який нині називають фінське диво.

Соціалізм плюс капіталізм – ілюзія чи реальність? Чи існує держава, якій вдалося знайти алгоритм поєднання найкращих рис капіталізму й соціалізму? Попри різноманітні теорії та приклади інших країн, Фінляндія змогла поєднати найбільші податки й найвищу ефективність бізнесу. Ця країна стабільно очолює "World Economic Forum" (WEF) і список найбільш конкурентоспроможних держав світу. А декілька років тому Фінляндія тримала першість паралельно за двома показниками – індексом глобальної й індексом поточної конкурентоздатності. Про що це говорить? На мою думку, це говорить про те, що фінська економіка має гарні можливості для стійкого зростання найближчими роками. Чому так відбувається та яку роль зіграла освіта в розвитку країни? Пропоную розібратися, який шлях пройшла Фінляндія, щоб утримуватись у топі економічно розвинених країн світу.

 

Правильно обрана модель індустріальної політики може змінити все

Що дозволило північноєвропейській країні зробити такий ривок? Насамперед, влучно обрана модель індустріальної політики держави, а також збільшення фінансування науки та вкладання коштів у технології, адже 3% від національного валового продукту спрямовано на розвиток науки й нових технологій (для порівняння, в Україні – лише 0,6%). Як невелика країна стала однією з найзаможніших у світі? Такий успіх був забезпечений, перш за все, завдяки впровадженню високих технологій та інноваційних продуктів. Наприклад, фінська "Nokia" на початку 21-го століття була найбільшою у світі компанією з виробництва мобільних телефонів. Так, нині ця компанія здала свої позиції, але на той час це був справжній прорив. Якісні зміни у фінській економіці  розпочалися у 80-ті роки минулого століття зі зниження податків і залучення іноземних інвестицій. По тому уряд оновлював економіку країни інноваціями, підтримуючи розвиток IT-технологій і комунікацій. За оцінкою журналу "Forbes", Фінляндія стала найбільш привабливою для американських інвесторів європейською країною також завдяки успіхам у галузях телекомунікації, інформаційних і біотехнологій. Упровадження високих технологій спричинило поступове зниження вартості продукції, що й стало чи не основним фактором для економічного зростання. 

Не Nokia єдиною…

 

Окремо хочу зупинитися на фінському слові «сису». Як ви думаєте, що воно означає? Слово‑символ «сису» не має однозначного тлумачення: це й мужність, і витривалість, і завзята й старанна праця, подолання будь-яких перешкод на своєму шляху. Я вже неодноразово наголошувала на важливості праці для розвитку економіки держави. Зокрема, цієї теми я торкалася  у своїх попередніх публікаціях щодо східних країн. Адже саме наполеглива праця допомогла й «далекосхідним тиграм». Так що між розвиненими країнами Далекого сходу та Фінляндією простежується певна паралель. Усесторонній національний трудоголізм допоміг фінам створити заможну державу з успішною економікою. Любов до праці особливо придалася після Другої світової війни: аграрна країна одночасно мала й відновити економіку, і виплачувати репарації СРСР. У результаті, Фінляндія стала єдиною країною, що виконала всі репараційні зобов’язання. А в 70-ті роки фіни постійно постачали Радянському Союзові деревину, папір, судна, що допомогло розвинути промисловість, підвищити якість виробництва та згодом вийти на європейські ринки.

Паралельно в країні підвищувалися соціальні стандарти. Так, наприкінці 50-х років упроваджено пенсійну систему, у 1960-му – допомогу безробітним (пізніше, у 1972-му, її вдосконалено), у 60–70-х сформовано мережу майбутніх безкоштовних медичних установ, а також проведено реформи в системі освіти, які зробили середню й вищу освіту доступною. Фінляндія – це соціально орієнтована держава: багаті платять величезні податки, при цьому розрив між найбільш і найменш забезпеченими прошарками суспільства невеликий. Удамося до мови цифр: 10% найбільш заможних фінських громадян лише в п’ять разів багатші від 10% найбільш бідних! Погляньмо на інші показники. Що найважливіше для кожної людини? Думаю, беззаперечно, це – здоров’я й збереження життя. І в цьому питанні нам є чого навчитись у фінів: їхню систему охорони здоров’я визначають як одну з найкращих у світі. Разом з іншими факторами це забезпечує більшу тривалість життя: 73 років у чоловіків і 81 рік у жінок. В Україні ж люди живуть на 10 років менше… 

                                                   Освіта – ключ до успіху

Фіни завжди високо цінували освіту. Раніше навіть не можна було одружитися або вийти заміж, якщо хтось із майбутнього подружжя був неписьменним. А за останні п’ятдесят років, коли створювалися основи сучасного індустріального суспільства, освіті приділялося ще більше уваги. Один за одним відкривалися університети. Нині за кількістю вишів університетського рівня й за числом студентів на душу населення північноєвропейська країна також серед світових лідерів. Безкоштовна освіта дає всім однакові можливості для навчання й розвитку кар'єри в тій галузі, яку кожен сам для себе обирає. При цьому саме людські ресурси допомагають Фінляндії посідати найвищі місця у світових рейтингах. Так, за кількістю молодих людей із вищою освітою у віці 25–34 років (35,5%) країна ділить четверте місце у світі з Великобританією. Зауважу, що фіни вільно розмовляють трьома мовами. Дві з них – державні: фінська й абсолютно не схожа на неї шведська, яку заради 5% шведськомовного населення зобов’язані знати всі. А чудова англійська – повсюдна норма, якої дотримуються і продавець столичного супермаркету, і капітан катера в передмісті, і лісник у віддаленому заповідникові. 

Україні варто придивитися до досвіду Фінляндії 

Повчитися у Фінляндії хочуть не тільки на Заході, а й в азіатських країнах. Так, наприклад, японці направляють групи економічних експертів для вивчення методології «лікування» банків, що застосовувалися в першій половині 90-х років після того, як падіння радянської економіки завдало болючого удару по фінській економіці. То чому б і нам не перейняти вдалий досвід? На мою думку, Україні теж є чому навчитися у фінів, адже за умов відсутності значних природних ресурсів, лише за допомогою інтелектуального, людського ресурсу, Фінляндія змогла створити той економічний і соціальний феномен, який нині називають "фінське диво". Відтак одним із рецептів майбутнього й такого очікуваного "українського дива" могло би стати реальне, а не формальне реформування освіти. Вкладання коштів в інвестиції й технології, як це свого часу зробили фіни, допоможе зрушити економіку України з місця та вивести на новий рівень.

  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: медицина,економіка,соціалізм,економіка України,освіта,капіталізм,соціальна політика,Фінляндія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.