Як бізнесмену підчепити клієнта на «гачок»?

13 червня 2018, 08:10
Власник сторінки
аудитор, консультат із податкових та фінансових ризиків
0
67
Як бізнесмену підчепити клієнта на «гачок»?

Відомі мережі дні та ночі зайняті винаходом нових технологій та шляхів, щоб «забратися» в свідомість споживача.

З розвитком технологій в якості PR-інструментів використовуються найнесподіваніші речі. І сьогодні маркетологи всього світу б'ються над персоналізацією шопінгу. Адже, лише у виключній клієнто-орієнтованості вони вбачають той «гачок» на який можна свідомо підчепити закоханого в себе покупця.

 Заявити про себе та зайняти достойні позиції на ринку – є першочерговою задачею не тільки для молодих бізнесменів. Важко навіть уявити, яка кількість керівників підприємства, заручившись знаннями фахівців з маркетингу, формує стратегії просування та шукає шляхи, щоб поліпшити рекламні компанії, підвищити CTR і збільшити потік потенційних клієнтів.

 Нові економічні реалії змішують всіх бізнесменів приділяти багато уваги маркетингу компанії і його орієнтації на ринок. Тому за останні роки так суттєво зросли бюджети на просування та позиціонування. А особливо – на інтернет-просування.

 Відомі мережі дні та ночі зайняті винаходом нових технологій та шляхів, щоб «забратися» в свідомість споживача. Однак, якщо поставити питання: «Чи багато керівників, маркетологів використовують звичайне «Селфі» в маркетингу і PR»?, то в більшості випадків отримаємо «Ну…іноді» чи «Ви що, я ж не підліток якийсь».

 А марно, бо в сьогоднішніх реаліях застосування і використання Селфі  - є одним з ефективних on-line інструментів залучення уваги, в тому числі і до бізнесу. Так що ж таке «Селфі» і чому воно завоювало такі сильні позиції, в т.ч. серед людей, які ще до недавна навіть з близькими фотографуватися соромились?

 Простими словами, Селфі – це фотографія самого себе. А фотографії, як ми знаємо, вже досить давно і міцно увійшли  в побут звичайної людини. Звернімося до деяких моментів історії:

·         спочатку фотографії в маси використовувалися лише в друкарстві;

·         пізніше, фотографія стала використовуватися в рекламі – фото окремих персон виступали першими візитними картками для тих, хто хотів залишити про себе нагадування діловим партнерам та друзям;

·         далі, з розвитком науки та техніки технології фотографування ставали простішими та легшими, а фото-прилади – доступними не лише професіоналам, а й любителям фотозйомок. Існує думка, що разом з кількістю друкованих видань з такою ж швидкістю і зростали комунікації в суспільстві.

  Але істиною революцією для людства, а разом з тим і бізнесу стало зародження ЕОМ і запровадження інформаційних технологій. Саме інформаційні технології захопили підсвідомість людини та спонукали до зародження нових гаджетів, які яскраво підкреслюють швидкість тих часів, які постійно змінюють образ світу і того суспільства, в якому ми живемо та вважаємо цивілізованим.

 Сьогодні, щоб зробити фото вже не потрібні ні червоний ліхтар, ні темна кімната. Мобільні телефони, які стали невід’ємним атрибутом людини, дають можливість зробити миттєві фото, та миттєво розповсюдити їх в соціальних мережах. Тобто, відразу заявити про користувача.

 Selfie – черговий етап в фото революції, і дуже не розумно цим не скористатися. Світ захопила епідемія Селфі, бо вже не потрібні цілі сховища сімейної та історичної пам’яті. Це зручно, компактно, а головне – фото отримує багатомільйонну аудиторію по всьому світу. Selfie може зробити кожен – будь він головою держави, відомим актором, журналістом – їх всіх об’єднує спільне відчуття близькості зі своїми підписниками чи кумирами.  

 Спроби зробити автопортрети були і раніше (з моменту появи портативних камер, напр.  Kodak Brownie, 1900 року), але найбільшої популярності сьогоднішні Селфі все ж набули з появою соціальних мереж, удосконаленням дизайну мобільних телефонів та мобільних додатків, в т.ч. Instagram.

 Про Instagram взагалі варто сказати окремо: на сьогодні це найбільш швидкозростаюча соціальна платформа в інтернеті. А для бізнесу – це «кошик» можливостей, в частині цільових аудиторій, які готові сприймати інформацію про вашу компанію, товари та послуги.

 І на сьогоднішній день, вже численні бренди користуються і подібними сервісами, і не обходяться без Селфі. Для них це прекрасна можливість ближче глянути на те, що собою уявляє даний продукт, які цінності в компанії і як разом з продукцією, яку виготовляє чи продає компанія, можна змінити своє життя: зробити його більш яскравим, насиченим та зручнішим. Тобто, Селфі дозволяє навіть бізнесменам-початківцям розшитими свою аудиторію.

 Однак, перш ніж взяти собі за стратегію розширення бізнесу, шляхом створення аккаунту в соціальних мережах, рекомендую з самого початку зрозуміти головну ідею, мету та філософію свого бізнесу. Лише зрозумівши головну цінність своєї компанії можна переходити до контенту, безпосередньому змісту постів, які повинні бути напряму пов’язаними з брендом, відображати реакції споживачів, значні та події, розповідати користувачам про цікаві закулісні події з життя компанії, або просто їх надихати. Саме персоналізація реклами – відмінний інструмент в стратегії розвитку компанії, і Селфі може зіграти значну роль в її реалізації.

 Ну а для того, щоб оцінити ефективність просування бренду в соціальних мережах, орієнтуйтесь на стандартні метрики ефективності: кількість лайків, репостів, коментарів, переходів на сайт компанії, конверсії.

 Якщо ви вирішили все таки використати Селфі для розвитку бізнесу, пропоную чотири дієвих інструмента для вдалої її реалізації: 

ü  «Зіркове» Селфі: можна залучити відому людину чи просто користувача із мільйонними переглядами викласти на свою сторінку фото і вашим продуктом. А якщо ви продаєте послуги – отримати від таких осіб коментарі чи відгуки.

 ü  Селфі користувачів: це практично ідеальна реклама товару із високим індексом довіри, тому-що в контент включаються сам користувачі. Отримайте фото чи ре пости ваших існуючих покупців, оскільки людина ніколи не буде фотографуватися із тим, що їй не подобається.

 На мій погляд, для найбільш ефективного просування потрібно створити фізичний простір, тобто продукт з яким би хотілось сфотографуватися. Варто максимально поінформувати користувачів, якими тегами відмітити це фото, а потім зібрати їх для свого сайту та постити на своїй сторінці в соц. мережах (наприклад, результат схуднення, для реклами препарату чи спортзалу). Також, рекомендується застосовувати фотоконкурси в соцмережах.

 ü  Селфі в певному місці: актуальне для просування послуг чи великих об’єктів (квартир, місць для відпочинку, меблів і т.д).  А також можна зробити Селфі з товаром в незвичайних місцях: на вершині гір, в повітрі, на мотоциклі. Якщо вже такі фото самі по собі викликають збільшений інтерес у аудиторії, то нехай тоді на ньому буде і ваш продукт. Для прикладу пропоную згадати подорожуючий пакет АТБ.

 ü  Selfie керівників.  Соціальні мережі роблять будь-якого керівника не просто публічним, вони  роблять його продуктом, який можна з успіхом продати. Для цього пропоную вигадати цікаві фото, починаючи з картинок в новому офісі з чудовим виглядом з вікна чи просто керівника, який доглядає за квітами. Такі фото швидко роблять бренд більш близьким до людини і часто стають хорошим стартом для бізнесу.

 Взагалі є й інші шляхи, як вдало використати Селфі для просування свого бізнесу. Однак для цього Селфі повинно займати достойне місце в масштабах бюджету на маркетингові компанії, не говорячи вже про позиції продавця, як знавця свого продукту. Також, дуже багато буде залежати і від правильної подачі фотографії, і від того, для чого використовувалось Селфі.

 Selfie – це дійсно ефективний інструмент для стратегії розвитку свого бізнесу, для якого необхідно зробити фото і цікавому місці, на семінарі чи іншому заході, яке висвітлює компанію чи її керівника перед потрібною аудиторією.

 За допомогою Селфі клієнта підчепити на «гачок» не так уже і складно. Однак, якщо з однієї сторони, Селфі – це один із багатьох нових способів просування бізнесу, продукту, особистості, який може стати успішним механізмом рекламної кампанії, а з іншої – ризикованим методом, оскільки ніколи не вгадаєш, яка «креативна» ідея може виникнути в голові клієнта.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: стратегія,бізнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.