«Підводні» камені сонячних інвестицій чи що має знати інвестор для найвищого ROI

02 жовтня 2019, 16:50
Власник сторінки
CEO компанії Voltage Group
0
154
«Підводні» камені сонячних інвестицій чи що має знати інвестор для найвищого ROI

Сьогодні сонячна енергетика як складова відновлюваної – одна з найбільш перспективних та інвестиційно привабливих галузей на рівні з IT та AПК.

Глобальний тренд декарбонізації енергетики, здешевлення сонячних технологій, гарантована прибутковість «сонячного» бізнесу створюють умови для розквіту інвестицій в сонячну енергетику України. Водночас, показники ефективності цього бізнесу великою мірою залежать від розуміння інвестором українських «нюансів» його ведення, розставлення «правильних» бізнес-пріоритетів для ухвалення оптимальних рішень. На що звернути увагу іноземному чи українському «сонячному» інвестору для отримання найкращої віддачі інвестицій?  

За даними вересневого дослідження ООН «Глобальні тенденції інвестицій у відновлювані джерела енергії 2019», інвестиції у ВДЕ за останнє десятиліття оцінюють у 2,6 трлн дол. Майже половина з них – 1.3 трлн дол. припадає на сонячну енергетику. На фоні світового сонячного інвестиційного «буму» Україна привернула і продовжує привертати увагу інвесторів завдяки вигідному «зеленому» тарифу, високому рівню сонячного випромінювання, розташуванню та земельним ресурсам держави. На що, в першу чергу, звертати увагу потенційним інвесторам, які прагнуть мати оптимальні показники внутрішньої норми прибутку IRR (Internal Rate of Return) та рентабельності інвестицій  ROI (Return on Investment)?

1. Вибір «правильної» земельної ділянки

Розташування сонячної електростанції має вирішальне значення для успішності проекту. На передпроектному етапі важливо об’єктивно оцінити «ресурс» ділянки, який безпосередньо впливає на вартість будівництва сонячної електростанції. Своєчасний огляд рельєфу, ландшафту, нахилу ділянки, аналіз геологічних показників ґрунту, а також наявність зручних «під’їздів» дозволить виявити очевидні та приховані ризики проекту. Втім, найголовнішим питанням на цьому етапі виступає перевірка можливої точки приєднання до електромережі на  «розумній» відстані (оптимально від декількох сотень метрів до 1 км) від об’єкта сонячної електростанції. Якщо така можливість відсутня, земельна ділянка має невисокі перспективи стати територією для  будівництва майбутньої СЕС.   

«Критичною» також для вдалого старту проекту є законність процедур  оформлення земельної ділянки у власність та цільового призначення землі. Наявність проблем у цих питаннях можуть відтермінувати початок будівництва об’єкта на термін від 4 до 7 місяців,  що може призвести до значного подорожчання проекту для інвестора на 30-40%.  Щоб цього не сталося заявлений аналіз (або технічна процедура due diligence) допоможе ефективно розрахувати і спланувати майбутні  технічні витрати, змоделювати прогнозовану генерацію електроенергії, надати відповіді на ключові запитання замовників щодо доцільності інвестицій. Іншими словами, йдеться про можливість будівництва конкретного  об’єкта в конкретній області. 

2. Організація грамотного фінансування проекту є, мабуть, найважливішим завданням, з яким стикається передусім український інвестор.  Йдеться про визначення умов фінансування, вибір та раціоналізацію джерел фінансування, розробку плану узгодження припливу та відтоку грошових коштів від проекту.

Ефективність цього етапу неможлива без розуміння фінансових «тонкощів», що тісно переплітаються з юридичними та майновими питаннями. Цей комплекс питань входить для фінансової експертизи,  яка покликана в першу чергу побудувати конструктивну комунікацію між всіма зацікавленими сторонами на фінансову рівні. Вона включає  структурування фінансових угод, оперативний консалтинг щодо підготовки необхідних документів, оформлення кредитних займів під вигідний відсоток,  надання змістовного техніко-економічного обґрунтування; оптимізацію показників ефективності проекту (ROI, IRR, NPV). На цьому етапі важливо, щоб між «технічною» ланкою проекту та «фінансовою» було встановлено налагоджений зв’язок та комунікація. Саме тому бажано, щоб усіма фінансовими  «тонкощами» займався власний фінансовий підрозділ  компанії-будівельника, який розмовляє на «одній мові» з технічними спеціалістами-виконавцями проекту. Цей крок  убезпечить інвестора від втрати цінного часу та коштів.

3. Управління проектуванням та будівництвом проекту, зосереджене в «одних руках»

Як свідчить досвід, злагодженість при виконанні проектних рішень і загальнобудівельних робіт досягається, коли ці напрями роботи «закриває»   одна компанія, яка має власний штатний проектний відділ та інженерно-технічний персонал. Це мінімізує час і капітальні витрати, бо, на практиці, збільшення «зовнішніх» учасників будівельного процесу суттєво його уповільнює.

Сьогодні на ринку існують окремі «гравці», які заключають контракти, маючи лише 1-2 (!) технічних працівників. Вони винаймають у кращому випадку одного, в гіршому - декількох  субпідрядників, які розробляють проектні рішення, здійснюють повний інженерний супровід, виконують необхідні монтажні та будівельні роботи.

 Подібний «розклад» - особиста відповідальність учасників ринку, втім для інвестора такий варіант несе загрозу збільшення виробничих та часових ризиків. Оскільки розпорошеність та роз’єднаність виробничого процесу не дозволяє оперативно та чітко вирішувати нагальні проблеми, починаючи від локальних «нюансів» приєднання до електромереж, закінчуючи отриманням усієї дозвільної документації. Йдеться знову ж таки про часові втрати, а відповідно, і про фінансові.

4. Компетентний  «запуск» електростанції  має важливе значення для забезпечення тривалого терміну її експлуатації, а отже, довгострокової ефективності інвестицій. На цьому етапі інвестор в праві вимагати  налагодження та відстеження системи PV-моніторингу, гарантію виробітку електростанції, вживання заходів для поліпшення рівня генерації об’єкта,  безперебійну роботу чергового персоналу на сонячній станції. Правильне відлагодження станції після запуску допомагає зробити окремі налаштування, які здатні покращувати  індекси продуктивності (PR – Performance Ratio) та стабільності роботи  (PА – Plant Availability) об’єкта в цілому.

Врахування цих базових нюансів допоможе інвестору зменшити капітальні витрати та терміни будівництва проекту. Це дозволить оптимізувати показники ефективності і надалі створюватиме бажання інвестувати в Україну.  

       
     І наприкінці один факт. На минулому тижні на нью-йоркському Саміті ООН зі зміни клімату 77 країн зобов’язались до 2050 р. скоротити викиди парникових газів до нуля (!). В контексті окреслення  чіткого глобального «курсу» на відновлювані джерела енергії, Україна сьогодні, як ніколи, має реальні шанси стати важливою частиною глобальних соціально-відповідальних інвестицій. Головне, щоб в ній підтримувався прямо пропорційний курс на розвиток інвестиційного клімату, адекватного сучасним трансформаціям у світі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: альтернативна енергетика,Україна,інвестиції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.