Агентство з розшуку та менеджменту активів відкриває для бізнесу нові можливості

24 червня 2020, 11:36
Власник сторінки
адвокат, правозахисник.
0
15
Агентство з розшуку та менеджменту активів відкриває для бізнесу нові можливості
АРМА

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) відкриває для бізнесу новий ринок і можливості для розвитку

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено - Агентство з розшуку та менеджменту активів або АРМА) – центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, уповноваженим на  формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, які можуть бути арештовані у кримінальному провадженні, а також  управління активами, які арештовані у кримінальному провадженні.

 

Одна з функцій Національного агентства – управління арештованим майном, є імплементацією відповідних практик ЄС з управління арештованим майном. Така функція не просто чергова регуляторна діяльність держави, оскільки створює принципово новий механізм державно-приватного партнерства. Аналогій якому в Україні досі не існувало. Як наслідок, –  з’явився новий ринок послуг управління арештованим майном та ринок арештованого (проте, ще не конфіскованого) майна.

 

Плюси управління арештованим майном через АРМА

 

Наразі практика передачі арештованого майна в управління АРМА стала дуже розповсюдженою. Все частіше і частіше слідчі судді за клопотаннями прокурорів передають арештоване майно в управління АРМА. На сьогодні, в управлінні Національного агентства перебувають тисячі найрізноманітніших об’єктів. Серед них і об’єкти нерухомості, і транспорт, і майнові комплекси, і корпоративні права.

 

Для потенційних управителів арештованим майном великим плюсом є те, що таке майно здебільшого передається у готовому для використання стані. Тобто, управителю не потрібно вкладати гроші, він отримує вже готовий для ведення бізнесу об’єкт. Навіть, якщо управителю і довелося витратити власні кошти для приведення майна у придатний для використання стан, то за домовленістю з АРМА, ці гроші компенсуються з майбутніх доходів від управління.

 

Мінуси управління арештованим майном через АРМА

 

Проте, не можна забувати, що управління арештованим майном має і свої ризики. Так, арешт з такого майна можуть скасувати, що призведе до повернення такого майна власнику. Однак їх можна мінімізувати. Як саме? Необхідно, щоб прокуратура подавала окремо клопотання про арешт майна, а після цього клопотання про передачу арештованого майна в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних злочинів. Саме у такому випадку ухвалу про передачу арештованого майна в управління неможливо оскаржити в апеляційному порядку, тому що згадана ухвала слідчого судді до переліку ст. 309 КПК України, яка містить вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскарженні в апеляційному порядку, не входить. Варто підкреслити, такий правовий висновок було зроблено Об’єднаною палатою Касаційного кримінального суду Верховного Суду у постанові від 27.01.2020 по справі №758/16546/18.

 

Управління арештованим майном приносить прибутки

 

Щотижня АРМА публікує оголошення про пошук управителів на нові активи. Звісно, управління арештованим майном – справа не проста і деколи ризикова. Втім, при належному підході таке управління арештованим майном буде приносити прибутки як управителю, так і державному бюджету. Тож, у підсумку можна говорити про те, що АРМА відкриває для підприємців абсолютно новий ринок діяльності і нові можливості для розвитку бізнесу.

 

Варто наголосити на необхідності посилення співпраці прокуратури з АРМА. Під час здійснення досудового розслідування кримінальних проваджень, прокуратура повинна максимально швидко подавати клопотання до суду про накладення арешту на все рухоме та нерухоме майно підозрюваних та передавати його в управління АРМА. Це дозволить компенсувати державі витрати на утримання цих органів, а також компенсувати потерпілим завдану шкоду. Саме через цю призму має оцінюватися діяльність прокуратури під час здійснення процесуального керівництва за досудовим розслідуванням та підтримки державного обвинувачення у суді.

 

Автор: Ярослав Гришин – адвокат і правозахисник, керуючий партнер міжнародної юридичної фірми «Ярослав Гришин та партнери», член Ради адвокатів України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: адвокат,адвокатские услуги,судебный адвокат,адвокат по уголовному праву,адвокат Киев
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.