Що робити інвесторам Аркади?

14 вересня 2020, 11:20
Власник сторінки
адвокат
0
59
Що робити інвесторам Аркади?

Врятувати інвестиції, добудувати житло і не нехтувати порадами професіоналів - що робити інвесторам Аркади?

Оголошення в Давньому Єгипті: «Для роботи на будівництві потрібні сто тисяч працівників. Зарплата пристойна. Не піраміда!»

Недосконалість світу чи українського законодавства, чи бажання економити, але чомусь новітні «піраміди» повернулись до України. Будівельні «піраміди» не завжди виглядають, як сумнозвісна «Еліта-Центр» з подвійним чи потрійним перепродажем однієї квартири. Ні, є більш витончені відносно законні способи взяти гроші у інвестора, який бажає зекономити (на юристах, на будівництві – немає різниці). Наприклад, використання договорів доручення для «купівлі квартири в новобудові» без консультації незалежного юриста може призвести до підписання абсолютного невигідного договору, де забудовник чітко не бере зобов’язань виконати будівництво в певний строк і в певній якості, і до нього не передбачено жодних штрафних санкцій за порушення умов договору. Інвестиційні договори – теж не всі «однаково корисні». Навіть, якщо стороною договору є «спеціальний фонд фінансування будівництва» (ФФБ), то і у такого інвестора можуть проблеми (як показала практика «Аркади»), а своєчасна консультація з юристом в галузі нерухомості врятує тисячі доларів США.

Інвесторам Аркади

Цей рік виявився непростим для будівельної галузі та інвесторів. Наприкінці 2019 року з ринку пішла компанія «Укрбуд». Тепер неплатоспроможним Національний Банк України визнав банк «Аркада» - головна причина такої події полягає у зникненні більше 9 млрд грн, які були залучені для будівництва трьох житлових комплексів. Три житлові комплекси – це більше 25 будинків, які зараз на різній стадії будівництва та не введені в експлуатацію – масштаб вражає, потерпілих більше 13 тисяч!
За Законом України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» визначається, що банк, забудовник та фонд фінансування будівництва мають бути незалежними, а не входити до однієї бізнес-групи. Чи було дотримано відповідних вимог у випадку з ФФБ Аркади, треба розбиратися окремо (якщо тепер це дійсно комусь треба). 
Отже, звичайні клієнти банку, які мали там вклади у розмірі до 200 тисяч грн, отримають їх у повному розмірі через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Тим, хто мав більше, також компенсують вклад в межах гарантованої суми в 200 тисяч грн., інше - до черги. До речі, у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб стверджують, що кошти для виплат є і проблем з цим не буде.
Якщо згадати про інвесторів будівництва, то їх гроші не гарантувались Фондом і повернути зниклі гривні так просто не буде. Так, «зниклі» - у заявах у ЗМІ саме так і звучить, що гроші інвесторів будівництва зникли. 
Станом на вересень місяць остання позитивна новина для інвесторів ФФБ Аркади мала місце наприкінці серпня, згідно якої мер Києва Віталій Клічко на правах офіційного представника кінцевого бенефіціарного власника Приватного акціонерного товариства "Холдингова компанія "КИЇВМІСЬКБУД" (тобто у якості представника територіальної громади міста Києва) доручив такій компанії здійснити аудит із добудови житлових комплексів "Еврика", "Патріотика" і "Патріотика на озерах", за результатами якого інвесторам має бути запропоновано алгоритм завершення будівництва відповідних житлових комплексів.
Ну а що ж робити доки відповідні алгоритми інвесторам не запропоновано?
Розуміємо, що кожну безготівкову гривню можна відстежити, тому, перше, що мають робити інвестори, це з’ясувати наявність коштів ФФБ у банку – для встановлення розміру коштів у оперативному резерві. У подальшому, звісно, не зайвим буде детально проаналізувати цільове використання коштів відповідного ФФБ, але це потім.
Далі інвестор має обрати нову фінансову установу, яка замінить неплатоспроможний банк (дану опцію передбачає закон, проте не зрозумілим є питання наявності у такої фінансової установи бажання замінювати попереднього управителя, зокрема, у випадку відсутності коштів у оперативному резерві. Можливість продажу вільних площ? Цілком ймовірно, але, якщо їх нема?). 
Вкрай важливий момент, який має супроводжуватися спеціалістами – подання позову до суду про заміну управителя ФФБ та зобов’язання вчинити певні дії (передати документацію в повному обсязі та передати кошти оперативного резерву цього Фонду).
Інший варіант, без самостійного позову, - це звернення інвесторів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку з листом-вимогою подачі до суду позовної заяви про заміну управителя фонду фінансування будівництва. Адже це зона контролю НКЦФР - статтею 24 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» встановлено, що нагляд та регулювання діяльності управителів ФФБ здійснює саме вона. 
Повертати гроші, у разі наявності бажання розірвати договірні відносини та не претендувати на відповідне житло. Але чи буде що і у кого повертати?
Щодо квартир у новобудовах. Їх ще можна добудувати і ввести в експлуатацію. Так, питання законності будівництва (наявність дозволів та відповідність документів) та фінансування будуть головними для нового «добудовника». То ж, без гарантій держави чи місцевої влади, а також позитивного вирішення усіх судових проваджень вийти з цієї ситуації не вдасться. 
Як бачимо, ситуація на ринку новобудов не проста, адже до виникнення проблем Аркада ввела в експлуатацію більше 50 будинків і у пересічного покупця не викликала підозр. Хоча більшість юристів з нерухомості вже кілька років тому вказували на ризики такого інвестування.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: инвесторы,митинг обманутых инвесторов,банк Аркада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.