Підвищення кваліфікації топ-менеджерів: чи варто інвестувати у співробітників

04 грудня 2020, 17:01
Власник сторінки
0
110

Популярність корпоративного навчання і розвитку талантів всередині компанії за останні декілька років зросла. Причини прості: бізнес звернув пильну увагу на свою ключову складову ─ співробітників.

Професійна кваліфікація топ-менеджменту найсильніше впливає на стан і функціонування компанії.  Розглянемо, наскільки значний цей вплив, а також як організаціям його посилити і використати з вигодою.


Роль топ-менеджерів у компанії 


В невеликій компанії роль топ-менеджера зазвичай виконує одна людина: власник або генеральний директор. Він організовує і успішно просуває бізнес, оцінює всі ризики, приймає всі управлінські рішення і відповідає за перспективу розвитку компанії. Успішність компанії в даному випадку залежить від особистих і професійних навичок однієї людини. У великій компанії всі ключові завдання виконує вже команда з декількох топ-менеджерів, які ділять між собою функції управління. Це необхідно для будь-якої компанії, яка або вже зросла до певного рівня, або планує зростання в майбутньому. 


При цьому звичайна практика підбору топ-менеджерів в команду – це вирощування таких фахівців всередині компанії (вертикальний ріст) або запрошення фахівців з необхідними навичками поза нею. Незалежно від того, яким чином людина зайняла посаду топ-менеджера, існують принципові недоліки в такій функціональній структурі. 


До них можна віднести:

  • поділ функції управління компанією на складові частини приводить топ-менеджерів в їх роботі до монополізму, що ґрунтується на власних інтересах, 

  • сам поділ несе умовний і часом нечіткий характер. Є перехрещення у виконанні ними функцій і, як наслідок, перехрещення у відповідальності між структурними підрозділами, 

  • страждає оперативність і якість управлінських рішень через недостатню поінформованість між топ-менеджерами. 


Здебільшого ці проблеми взаємодії топ-менеджерів між собою можна вирішити за допомогою проведення додаткового навчання в галузі управління бізнесом. Зараз на ринку підвищення кваліфікації оптимальним варіантом для вирішення основних завдань з управління бізнесом є програма від CIMA російською. Російською через те, що професійна асоціація походить із Британії і деякі свої навчальні програми адаптувала для російськомовного населення Євразії.


Що включає в себе програма CIMA російською мовою і хто її проводить 


CIMA (Chartered Institute of Management Accountants)  це Сертифікований інститут фахівців з управлінського обліку.  По суті це британська організація і одночасно співтовариство, яке з 1919 року проводить атестацію фахівців в галузі управлінського обліку англійською мовою.  Сам інститут визначає і розробляє програму для даної спеціалізації, спираючись на сучасні тенденції в бізнесі. Також регулярно фахівці світової практики переглядають програму і додають актуальні теми.


З 2010 року частина повної програми CIMA стала доступна також і російською мовою. В якості досліджуваних тем були обрані: 

  • технології обліку витрат та собівартості, 

  • методи ціноутворення, 

  • бюджетування і прогнозування, 

  • збалансована система показників, 

  • оцінка інвестицій, 

  • прийняття управлінських рішень, 

  • оцінка ефективності підрозділів, 

  • управління ризиками, 

  • управління оборотним капіталом, 

  • управління запасами. 


Основний акцент зроблено на розвиток навичок використання фінансової і нефінансової інформації для управління бізнесом у будь-якій галузі діяльності і прийняття управлінських рішень. Програма охоплює ключові аспекти керування компанією, які є актуальними для ведення бізнесу як у країнах СНД, так і з іноземними компаніями. CIMA сертифікат "Ефективне управління бізнесом" російською мовою складається з двох іспитів, які тестують знання в одній галузі, але для двох різних рівнів: операційний (Р1) і менеджерський/управлінський (Р2). Другий рівень випливає з першого і дозволяє поетапно перейти від простого до більш складного. 


Переваги навчання топ-менеджера за програмою CIMA російською мовою


Спрямовуючи свого топ-менеджера на навчання та атестацію з ефективного управління бізнесом, компанія може виділити кілька переваг як для самого менеджера, так і для компанії загалом



  • співробітники, що пройшли дане навчання, будуть «говорити спільною мовою» 

Більшість сучасних знань в галузі управління і менеджменту прийшли з англійської мови. Саме тому однотипність всіх використовуваних термінів і понять дуже важливі для злагодженої роботи будь-якої компанії, наприклад при обміні інформацією між топ-менеджерами та донесення її до інших осіб як всередині компанії, так і за її межами. Кожна компанія використовує внутрішню звітність, відповідно до своїх внутрішніх запитів. І топ-менеджери є користувачами цієї звітності, так і її замовниками. Чим більші у них будуть знання щодо можливостей використання управлінського обліку, тим ефективніше буде використовуватися звітність в якості внутрішнього інструменту компанії. 


  • інтеграція підрозділів в рамках компанії 


Діяльність різних підрозділів повинна бути узгоджена, для забезпечення їхньої максимальної взаємодії та для досягнення загальних цілей компанії. Після проходження навчання за програмою CIMA у всіх топ-менеджерів компанії буде єдине уявлення про систему внутрішньої узгодженості цілей. І навіть наявність перетинів у функціоналі між підрозділами не стане перешкодою в застосуванні досліджуваних методів на практиці. У всіх топ-менеджерів, які пройшли навчання і атестацію, буде розуміння важливості стратегічних цілей компанії і того, як поєднувати особисті цілі з корпоративними.


  • вміння аналізувати бізнес-процеси і орієнтуватися у прийнятті інвестиційних рішень 


Кожний з підрозділів розглядає варіанти інвестування коштів компанії у розширення діючих напрямків або у нові проекти. Перш ніж залучити інших спеціалістів до розрахунків за інвестиційним проектом, топ-менеджеру корисно розуміти сам принцип попередньої оцінки, які доходи і витрати є релевантними і суттєвими для побудови фінансової моделі, на основі якої буде прийматися рішення. 


  • розширення професійних знань, розуміння як працюють інші галузі діяльності компанії 


Вже під час вивчення матеріалу до іспитів у студентів змінюється мислення, вони здобувають нові навички аналізу в бізнесі для прийняття управлінських рішень, приходить чітке розуміння ролі інших підрозділів в успішності компанії. Наприклад: виконавши розрахунки і провівши подальший аналіз за ними, можна побачити на навчальному кейсі як вплив вибору обліку витрат на ціноутворення, так і на прийняття рішення про асортимент. 


  • грамотна і повноцінна участь топ-менеджерів в системі бюджетування 


У багатьох компаніях активно використовується система бюджетування, як інструмент внутрішнього контролю. Топ-менеджери несуть відповідальність за виконання бюджету конкретним підрозділом, зможуть активніше брати участь у оцінці виконання бюджету і в процесі формування. Адже саме вони краще знають бізнес-процеси в рамках свого функціоналу і можуть дати експертну оцінку своєї частини бюджету. А знання і розуміння всього механізму формування бюджету, який вивчають в рамках програми CIMA, дозволить використовувати їхні знання максимально ефективно. 


  • ризик-менеджмент 


При прийнятті управлінських рішень кожен топ-менеджер повинен оцінити ризики і запобігти їхньому негативному впливу або мінімізувати їх. Наприклад: як уникнути одержання доходів нижче очікуваного рівня, як вкластися в терміни при виконанні договору. Методи, що вивчають в рамках програми CIMA, дозволяють оцінити такі ризики, провести аналіз чутливості й вибудувати стратегію їх мінімізації. 


  • навчання без відриву від роботи та можливість відразу ж застосовувати нові знання 


Іспити на сертифікат CIMA проходять двічі на рік: навесні та восени. Для складання кожного потрібно трохи менше двох годин, а з 2017 року самі іспити проводять  на базі комп'ютерних центрів Pearson Vue у багатьох великих містах. Підготовка до іспитів вимагає серйозного і фундаментального підходу. Співробітники компанії можуть самостійно пройти навчання, вивчивши матеріали, які необхідно буде засвоїти. Але для більш серйозної підготовки краще скористатися послугами акредитованих центрів навчання. І найзручнішим форматом буде дистанційне навчання з системою контролю і тестування. Коли всі навчальні матеріали доступні онлайн і їх вивчення можна здійснювати з комп'ютера, в зручний час та в зручному місці. 


В рамках стратегії розвитку будь-якої компанії інвестування в своїх працівників є одним з найважливіших аспектів успішності в довгостроковій перспективі. Навчаючи топ-менеджерів та інших фахівців, ви робите свою команду більш професійною та здатною приносити ще більше прибутку з тими ресурсами



Автор:

Катерина Івлєва, CEO Фінансової Академії Актив і digital-платформи Finassessment



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: топ-менеджер,освіта,навчання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.