Рік боротьби за реанімацію вітчизняного бінесу

04 січня 2021, 11:10
Власник сторінки
Голова громадської організації «Рада інституційних реформ»
0
5691

Започаткована нашою командою експертів платформа громадських ініціатив «Рада інституційних реформ» у 2020-му показала свою ефективність.

Насамперед, завдяки нашому проєкту #Бізнес_Реанімація. Нагадаю, проєкт з'явився на початку пандемії - в березні 2020 року. Ми з колегами були переконані, що в умовах економічної кризи й карантинних обмежень для бізнесу, які запроваджував тоді уряд, підприємцям потрібна буде фахова підтримка. Водночас, державні інститути зможуть отримати підготовлені експертами «рецепти» порятунку вітчизняної економіки.


Під «дахом» #Бізнес_Реанімації ми зібрали безліч різноманітних історій, думок та ідей від наших підприємців – власників кав'ярень, фермерів, поліграфістів, ФОПів. Тобто, представників малого й середнього бізнесу, який ще минулоріч на 55% забезпечував Україні її ВВП. Підприємці ділилися з нами наболілим: неможливість виконувати свої зобов'язання перед найманими працівниками і орендодавцями, брак дотацій та пільгових кредитів для малого бізнесу, надмірне податкове навантаження тощо. Ми навіть зняли тоді відео про це.


Ми акумулювали ці пропозиції, фахово їх проаналізували й виробили низку ініціатив до уряду. Зокрема, вони стосувалися лібералізації податків і створення системи прозорого електронного адміністрування бізнесу, стимулювання розвитку онлайн-бізнесу та малих підприємств, запровадження програм пільгових кредитів для якнайширшого кола малих і середніх підприємців, надання цим категоріям бізнесу тимчасових пільг зі сплати ЄСВ, оголошення на час карантину мораторію на податкові перевірки.


Протягом наступних місяців наші експерти отримували від підприємців, учасників проєкту, десятки свідчень про різноманітні податкові, адміністративні, корупційні перепони в розвитку їхнього бізнесу. Від імені Раді ініституційних реформ ми неодноразово зверталися з листами до Кабінету міністрів, пропонуючи урядовцям озирнутися довкола, почути голос реальних бізнесменів – платників податків і дослухатися до порад експертного кола. Адже діалог із владою є однією з ключових цілей нашої громадської організації.


Зазначу, що частину наших пропозицій КМУ врахував, коли готував ту чи іншу свою програму чи постанову. Наприклад, це стосується старту в квітні програми «Доступні кредити 5-7-9%» та змін до держбюджету, що передбачали послаблення для тимчасово непрацюючих підприємців, які винаймають комерційні приміщення. В червні Рада інституційних реформ звернулася до Кабміну з листом, що став реакцією експертного кола на урядову «Програму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19» «Економічне відновлення».


Ми вважали, що Програмі не вистачає конкретики, і підготували в рамках проекту #Бізнес_Реанімація власні пропозиції. Нагадаю, вони стосувалися збільшення ліміту для ФОП І-ІІІ груп та звільнення підприємців від податку на нерухоме майно, зменшення впродовж 5 років ставки ПДВ з 20% до 15%, створення прозорої системи адміністрування бізнесу, звільнення підприємців від сплати ЄСВ для новостворених протягом 2020-2021 років нових робочих місць, запровадження тимчасового мораторію на податкові перевірки для МПС тощо.


У серпні РІР отримала відповідь від Міністерства фінансів та Міністерства економічного розвитку. В уряді відповіли, що вважають свою програму цілком збалансованою і не потребують нічиїх порад. Тобто, наші напрацювання, за якими стояли пропозиції тисяч представників малого й середнього бізнесу, Кабмін фактично проігнорував. За деякими винятками.


Відтоді минуло 4 місяці. На жаль, конструктивний діалом між середовищем підприємців і урядом досі не складається. Найкрасномовніший приклад цьому – нещодавні протести ФОПів у центрі столиці. А в більш глобальному вимірі – це кризова ситуація в економіці країни. Ситуація, з якої Кабмін попри всі свої декларації не спроможний ефективно вирулити. Можливо тому, що не хоче чути представників малого й середнього бізнесу і голос експертів?


Утім, ми з колегами маємо надію, що 2021 рік принесе нам більше позитиву. А отже, напрацьовані експертами Ради інституційних реформ і учасниками проєкту #Бізнес_Реанімація ідеї втіляться у життя. Сподіваюсь також на те, що створена 22 грудня при Офісі Президента Рада з питань сприяння розвитку малого підприємництва не стане декларативним органом, а дійсно допоможе налагодити діалог між обома сторонами. Зі свого боку ми завжди готові до співробітництва й участі у розробці та адаптації до реалій державних програм. Іншого вибору, як налагоджувати діалог і працювати, у нас немає.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: карантин,податки,Кабінет Міністрів,амністія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.