Таксі он-лайн. Як інновації ринку перевезень змінюють ситуацію на краще.

11 березня 2021, 14:11
Власник сторінки
2
864
Таксі он-лайн. Як інновації ринку перевезень змінюють ситуацію на краще.
freepik.com

Тотальна цифровізація всіх сфер життя змінює їх на краще, робить доступними, більш якісними та безпечними, принаймні так заявляють провайдери таких послуг

Тотальна цифровізація всіх сфер життя змінює їх на краще, робить доступними, більш якісними та безпечними, принаймні так заявляють провайдери таких послуг, незалежно від того чи це онлайн магазини, чи сервіси замовлення таксі.

За 10 років, таксі в Україні кардинально еволюціонувало. З появою на ринку онлайн-платформ для замовлення таксі галузь повністю трансформувалася: різко підвищилась якість та прозорість послуг перевезень, стали нижчими ціни та покращилась безпека як для пасажира, так і для водія.

Замість привілейованих дорогих служб таксі, та ненадійних «граків», ми тепер маємо доступний сервіс, яким користуються набагато більше споживачів, ніж раніше. Індустрія таксі стала набагато відкритішою та чисельнішою з точки зору водіїв.

З появою онлайн-платформ, вашим водієм може стати ваш сусід, або колега, що вирішив підвезти когось по дорозі на роботу. Для багатьох громадян тимчасова робота у  таксі стала рятівною паличкою, що допомогла пережити тимчасове безробіття чи фінансові труднощі.  Замість звичних для таксі робочих конячок, на замовлення може приїхати авто преміум класу. 

Все це стало можливим з приходом на ринок потужних онлайн-платформ замовлення таксі, що не тільки суттєво збільшили кількість водіїв, а й завдяки постійній боротьбі за водія та пасажира, забезпечують надання максимально якісних послуг за мінімальну вартість.

Практично зникли «граки» і замовлення з руки, де недобросовісний водій міг обдурити клієнта, адже замовити таксі через застосунок набагато зручніше, швидше та безпечніше.

Завдяки мобільним застосункам  відповідальний пасажир заздалегідь може дізнатися рейтинг та досвід водія, замовити авто зі спеціальним обладнанням аби підвищити комфорт та безпеку поїздки, наприклад замовити авто із дитячими кріслами.

Завдяки додаткам, таксі це не тільки особистий транспорт, а й можливість доставити вантаж (кур'єрська доставка) або викликати водія, що відвезе за адресою ваше авто (послуга драйвер) чи перевезти домашнього улюбленця (pets).

З початком пандемії COVID 19, таксі на якийсь час залишилось чи не єдиним доступним видом транспорту, який швидко адаптувався до вимог карантину, та запровадив Антиковід автомобілі. Завдяки технологіям сервіси замовлення таксі змогли покращити безпеку транспорту застосовуючи рішення, які перевіряють наявність у водія захисної маски, нагадують пасажирам про паски безпеки та, надають підтримку тим, хто потрапив у скрутну ситуацію. Найбільші американська, європейські та українські онлайн-платформи для замовлення таксі забезпечили безкоштовний проїзд медичного персоналу, коли громадський транспорт був зупинений, а лікарі не мали змоги дістатися до роботи.

Однак ринок все ще відчуває проблеми, якість послуг неоднорідна, і пасажири шукають безпечні варіанти.

Не секрет, що  ЗМІ звикли жахати свою аудиторію аби привернути увагу і кадри ДТП для цього одна із ефективних можливостей. У не дуже прискіпливого читача всього пару шокуючих публікацій можуть сформувати хибне уявлення, однак повної картини про те, чи є таксі безпечним не надають. Аби бути об'єктивним слід відштовхуватися від цифр.

У 2018 році ОФІС ЕФЕКТИВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ презентував одне із перших системних досліджень ринку таксі, що відповідає на питання рівня безпечності.

За даними дослідників BRDO, кількість ДТП з постраждалими пасажирами таксі, становить 100-200 випадків на рік, що складає приблизно 15% від загальної кількості ДТП з таксі, включаючи ДТП з неліцензованими перевізниками. Тобто загальна кількість аварій із постраждалим за участю водіїв таксі, сягає максимум 1300 випадків на рік, або біля 5% від всіх аварій із постраждалими на автотранспорті. Якщо порівняти загальну кількість автотранспорту в країні (біля 9 млн. легковиків)  та кількість ДТП, на кожну тисячу звичайних авто припадає біля 18 аварій на рік, в той час як із автомобілями таксі (біля 220 тис.) таких випадків лише 6, тобто в три рази менше.

У 2020 році на замовлення  Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) проведено соціологічне дослідження ставлення громадян до ринку таксі, серед іншого соціологи з'ясували як пасажири оцінюють стан безпеки у таксі. Порівнюючи таксі з мобільними додатками і традиційні таксі, поточна ситуація з безпекою пасажирів краще у таксі з мобільними додатками: 48% опитаних переконані, що технічний стан транспортних засобів краще у таксі з мобільними додатками, ніж у традиційних таксі (5%).

Таких результатів великі онлайн-платформи замовлення таксі в Україні і в світі досягають шляхом запровадження ефективних систем контролю якості поїздки та постійного отримання зворотного зв'язку від пасажира і водія. Численні функції безпеки, які є в додатках, революціонізували ринок таксі у всьому світі.

Попри хибне уявлення, що водіями можуть стати випадкові люди, онлайн сервіси замовлення таксі докладають максимум зусиль аби співпрацювати виключно із добросовісними водіями, адже саме від них залежить чи сподобається пасажирам поїздка та чи скористаються вони сервісом знову. 

Онлайн-платформи для замовлення таксі використовують свої технологічні рішення, щоб підтвердити особу водіїв та ставляться до цього дуже серйозно. Перевіряється стан здоров’я водіїв, відсутність судимості та технічний стан транспортних засобів. Медична страховка є обов’язковою. І це не проста формальність.

У разі успішної перевірки особи водій може почати використовувати програму для здійснення поїздок. Наприклад, Uber контролює якість наданих водієм послуг шляхом регулярної перевірки облікового запису водія, кількості активних годин, проведених водієм у дорозі з підключенням до системи, а також завдяки системі взаємного оцінювання водія та пасажира, що є найпотужнішим рішенням для побудови якісного сервісу.

Онлайн-додатки надають послуги як пасажирам, так  і водіям, зв’язуючи їх один з одним; саме тому такі он-лайн сервіси замовлення таксі, як  Uber, розглядають і пасажира і водія як своїх клієнтів, де система взаємного зворотного зв'язку, яка формує довіру, є надзвичайно важливою.

Обґрунтована скарга на неадекватну поведінку водія чи порушення ПДР, може призвести  до блокування акаунту та припинення співпраці водія із конкретною платформою.

Ринок таксі загалом, а саме водії які в ньому працюють, міг би стати набагато безпечнішим, якби зусилля окремих онлайн-платформ щодо підвищення якості водійського складу були об'єднані під егідою держави. Саме тому з 2018 року найбільші онлайн-платформи замовлення таксі послідовно намагаються реформувати законодавство так аби  легалізувати працю водіїв таксі та створити єдиний реєстр перевізників. Відповідний законопроект уже представлений профільним міністерством, але досі не винесений на розгляд парламенту тож і водіям і пасажирам доведеться почекати доки ситуація зміниться на краще.

 

Олександр Дяченко, ГС “АВП”

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: транспорт,инновации,такси
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.