ЩО ТАКЕ НПФ ТА ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ В УКРАЇНІ

22 жовтня 2021, 10:56
Власник сторінки
предприниматель
0
88
ЩО ТАКЕ  НПФ ТА ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ В УКРАЇНІ
AFA - СЕРВИС ПОРЯДОЧНЫХ ИНВЕСТИЦИЙ

Особливості недержавного пенсійного забезпечення в Україні. Що? Як? Які перспективи? Реформа пенсійної системи мотивує українців задуматись, кому варто довірити своє фінансове майбутнє.

1 січня 2004 року в Україні набрав чинності Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», який визначив структуру системи пенсійного забезпечення в Україні, що складається з трьох рівнів. Саме третій рівень системи -  недержавне пенсійне забезпечення (НПЗ) наразі  активно у інфополі. Так, початок серпня наблизив кожного українця до запровадження цього рівня пенсійної системи з 2023 року. Першими мають випробувати систему НПЗ працівники бюджетної сфери. Згодом, нею користуватимуться всі громадяни України, тому вже зараз варто замислитись, який Недержавний пенсійний фонд (НПФ) обрати?

Як вибрати НДФ?

Як власник успішного інвестиційного Multi-family Office з 13-річною історією, хочу поділитися своїм баченням особливостей НПФ в Україні.

В Україні таких фондів насправді чимала кількість. Розглянемо особливості та переваги ТОП - 4, виділених  за такими трьома основними критеріями:

  • кількість одиниць пенсійних активів

  • чиста вартість активів у грн.

  • відсоткова ставка на суму вкладу.

ТОП - 4 на основі наших критеріїв

Першим за визначеними критеріями у нашому огляді буде НПФ «ОТП Пенсія». Кількість одиниць пенсійних активів - 573 993, чиста вартість активів - 299 087 254 грн, дохідність - 8,49%. Цей НПФ надає вкладнику можливість сумісно контролювати діяльність обслуговуючої  компанії, а також можливість її змінити. По суті, за Ваші  ж гроші Вас запрошують прийняти участь у розподілі відповідальності. Куди  ж інвестує гроші “ОТП Пенсія”? Відповідно до своєї Інвестиційної декларації, у цінні папери та нерухомість. Додаткова опція - ощадні сертифікати, акції іноземних емітентів та іпотечні облігації. Ці інструменти НПФ називає “неризиковими”.

Наступний у нашому ТОП - 4, створений у 2006 році фонд “Династія”. Кількість одиниць пенсійних активів - 41 046, чиста вартість активів - 110 989 954 грн. З дохідністю тут цікавіше. Якщо інші НПФ номінують певний рівень дохідності, то “Династія” декларує наступне: “За законом ми не маємо права гарантувати вам постійну дохідність, але наші результати говорять за себе. Фонд “Династія” вкладає лише в валюту, найнадійніші облігації та першокласні депозити. Можемо й в акції Apple, якщо треба буде”. 

Далі у нашому ТОП-4 ВНПФ “Європа”. Чиста вартість активів - 35452799,84 грн, кількість одиниць пенсійних активів - 133533, дохідність - 3,84%. Загалом нічого нового серед переваг, але дуже цікавий інвестиційний портфель. Управляюча грошима вкладників компанія інвестує не лише у стандартний набір ОВДП, іпотеку, банківські депозити, а й у корпоративні облігації. Станом на 31.07.2021 у структурі  інвестиційного портфелю корпоративні облігації склали 37,4%. За галузевою структурою інвестиційний портфель на  звітну дату виглядає так:

  • банківський сектор - 22,27%

  • машинобудування - 4,43%

  • зв’язок та телекомунікації - 4,45%

  • фінанси, кредити, страхування - 14,48%

  • ОВДП - 49,49%

  • роздрібна торгівля - 4,79%

Не впевнений, що корпоративні облігації підприємств роздрібної торгівлі є низькоризиковими активами для забезпечення гідної пенсії вкладників, як визначила компанія з управління активами Eavex Asset Management, створена у 2007 році інвестиційною компанією Eavex Capital та швейцарською фінансовою групою Accuro Group.

Останнім у нашому огляді буде НПФ НО «ВІДКРИТИЙ ПЕНСІЙНИЙ ФОНД «СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ» з одноосібним засновником ТДВ «НДІ «АМФІТОН». Кількість одиниць пенсійних активів - 3 475 191, чиста вартість активів - 9 744 421грн, відсотки - анонсовано 10%. Фонд «СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ» проголошує: ”Кошти Фонду інвестує КУА і винятково у надійні та неризикові проекти, користуючись усіма можливостями фінансового ринку та в межах законодавчих обмежень щодо здійснення таких інвестицій. А це інвестиції у цінні папери, нерухомість і навіть золото”. Це заявлений компанією низькоризиковий портфель. Станом на 31 березня 2021 інвестиційний портфель «СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ» виглядав так: 32,09% - ОВДП в гривні, 17,65% - ОВДП у валюті, банківські депозити - 33,36%, нерухомість - 8,33%. Дохідність в майбутньому заявлена на рівні 10% річних в гривні. Шкода, неможливо гарантовано спрогнозувати купівельну спроможність сьогоднішньої гривні в майбутньому.

Підсумовуємо

Підсумовуючи, зазначимо головне.

  • в Україні НПФ представлені як певні фінансові інституції, що залучають у вкладника кошти та передають в довгострокове управління компанії, яка на власний розсуд обирає інструменти створення доходу на цих коштах;

  • на жаль, для пересічного громадянина ОВДП, акції, депозити у банках та іпотеки виглядають як цілком “безпечні” та неризикові інструменти, хоча насправді такими не є;

  • з особливою повагою можна поставитися до одного з НПФ, що чесно анонсує “ми не маємо права гарантувати вам якусь постійну дохідність, але наша діяльність свідчить про наші можливості”. Щирість - перший крок до довіри.

Очевидно, що інвестиції у майбутнє мають бути найбільш захищеними, стабільними і не створювати додаткові “навантаження” на вкладника. Водночас, такі інвестиції мають приносити дохід, який нівелює курсові стрибки, інфляцію і падіння купівельної спроможності валют. На теперішній момент більшість українців має достатньо негативного досвіду, щоб не розширювати горизонт фінансового планування на десятки років, а користуватись швидкими інвестиційними інструментами поміркованої доходності. А чи вдасться українським НПФам впоратись з такою задачею, як створення забезпеченої пенсії заощадливим українцям покаже час і уважні підрахунки.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: пенсионный фонд,пенсионная реформа,інвестиції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.