Економічна криза в Україні та шляхи її подолання . 20 століття

12 грудня 2014, 12:00
Власник сторінки
9
406

Стан економіки в Україні у другій половині 20 століття

Економічна криза ,на жаль,  не нове поняття для нашої держави. Більш того , це актуальна тема  нашого життя  . Спад виробництва, безробіття, порушення виробничих зв'язків , і в результаті, зниження  життєвого рівня населення. Всі ці ознаки  призводить до краху економіки та в кінцевому етапі , до кризи. На жаль , такого уникнути  дуже важко або ж просто неможливо. Варто лише заглибитись у історію та зрозуміти все  особисто  . Україна не раз переживала загострення  кризи , проте найбільш страшним та болючим на такі подіїї  видалось  20 століття. Якщо бути точнішим , то  варто спиратися на середину 60-х – поч..80-х років 20 століття.  Все розпочалось з 60- років , під час спроб  влади реформувати  економіку, яка  на той час знизилась, приблизно вдвічі. Були поставленні завдання, що мали меті розширити   самостійность підприємства, встановити економічну обгрутнованість цін.  Дійсно, деякі з поставлених завдань були виконані , такі як  пристосовування розвитку  паливо  - енергетичного комплексу республіки. До ладу стали потужні теплові електростанції, такі як Запорізька, Криворізька, Придніпровська. Помітних успіхів досягли й нафтовики з  газовикам,  завдяки яким в експлантацію ввелось 2 великі агрегати Дніпрогесу. Відбулись зрушення  в гірничорудній, вугільній та металургійній галузях промисловості. Почала розвиватись машинобудівна, металургійна та нафтохімічні галузі. Отже, якщо казати коротко  , то результатом запровадження реформ стали деякі позитивні зміни у показниках економічного та соціального розвитку. Проте , вже на початку 70-х років все пішло  на спад , на зміни . Економіка України залишалась централізованою  та розвивалась в єдиному народногосподарському комплексі, як і більшість соціалістичних  республік . Свої повноваження поширювали союзно – республіканські міністерства, їхні обласні структур . І, незважаюсь на всі зусилля  та реформи , що проводились, темпи економічного зростання поступово почала падати. В результаті , економічний стан республіки став відверто кризовим. Кризові тенденції найбільш яскраво проявлялись в індустріальній сфері. Від 70-х років частка республіки в загальносоюзних капіталовкладеннях впала майже вдвічі. Основна частина капіталовкладень було перенесено. У економічному житті відчувався дефіцит товарів , продовольча криза, прихована інфляція  (зростання цін при незмінних розмірах заробітної плати). В економічному житті відчувалось руйнування природного середовища , придатного для життєдіяльності людей, відчувалась поступова деградація нації (зростання кількості захворювань, скорочення народжуваності) . 
Проте , кризові явища на 60-70-х років, на превеликий жаль , не закінчились. 90-ті роки стали кульмінаційними . Невдалі реформи та хаос, що зростав в економіці, призвели до нового етапу в економічній кризі . Фінансова система переживала стрімкий спад , відмовляли всі механізми управління економікою, просто гігантськими темпами почав зростати зовнішній та внутрішній борг. Відбувався занепад сільського господарства України, для якого було характерні :

·        Обезлюднення села

·        Низька продуктивність праці

·        Масове розкрадання продукції

·        Значні втрати на врожай під час його зберігання

Загальний обсяг товарів за цей час скоротився на третину і в дефіциті стали товари широкого вжитку. 
Варто відзначити , що  20 століття , особливо його друга половина ,  видалось надто тяжким на економічні кризи. 
   В будь-які роки , в будь-які століття , суспільство прагне до постійного поліпшення рівня життя та запобігання кризових ситуацій , проте, шляхів подолання кризи ще не знайдено. Як би то не було сумно , але від українського народу майже нічого не залежить.  Лише спільні дії влади з народом здатні щось змінити . Це стосується не тільки кризи 20 століття , але й кризи , яка й наразі відчувається українськими сім’ями . 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.