У Харкові пройшла смолоскипна хода присвячені річниці Крут. (Фото та відео)

30 січня 2016, 08:42
Власник сторінки
0
160
У Харкові пройшла смолоскипна хода присвячені річниці Крут. (Фото та відео)
Світлина DARKHUNTER

Вони боролися, щоб ми перемогли... Крути.

Близько сотні людей зібралося на мітинг і смолоскипну ходу, організовану всеукраїнським об'єднанням «Свобода» та г.о. «Сокіл» та приуроченим до дев'яносто восьмого річниці бою поблизу селища Крути.

Історія бою, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва, свого часу старанно замовчувалася радянськими істориками. Правда про воістину епічний героїзм молодих українських патріотів того часу була вкрай незручна радянській пропаганді. Цей бій, що тривав лише п’ять годин, відбувся між чотирьохтисячним підрозділом Червоної Гвардії під керівництвом есера Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів, безлічі простих студентів і козаків «Вільного козацтва», що в цілому налічував близько трьохсот воїнів. У бою під Крутами захисники української державності здобули переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено, і було вироблено організований відступ, що дозволило Українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який в той момент врятував молоду українську державність.

До мітингу і ходи, що почалася на площі Конституції, і скінчилась біля пам'ятника воїнам Української повстанської армії, приєдналися також молодіжна патріотична спільнота «Ярило», просто не байдужіші громадяни, та активісти Правого Сектора, що вимагали звільнення політичних ув'язнених, і більш гуманного ставлення судової та пенітенціарної систем до обвинувачених в різних правопорушеннях бійців добровольчих батальйонів. Учасники мітингу звернули також увагу української громадськості на схожість сучасної Української історії з подіями початку минулого століття.

Під час заходу порядок охороняли безліч поліцейських.

У процесі факельної ходи його учасники, відверто, і не соромлячись у нецензурних епітетах, скандували гасла із закликами до люстрації влади, звільнення політичних ув'язнених, а також висловлювали вже традиційні, для Українських громадян сьогодні, думки про президента Російської Федерації і прихильників сепаратизму на сході України , переходячи на ще більш нецензурні слова.

Поринути в атмосферу дійства Ви можете, переглянувши фотоальбом та відеосюжет.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Харьков,Крути,факельное шествие,Крути герої пам'ять Україна,события в Харькове
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.