Оборонятися по-новому: як Великобританія допомагатиме Україні

25 березня 2016, 11:21
Власник сторінки
Народний депутат України VIII скликання
0
59

Російська авантюра в Сирії майже добігає кінця, а це означає, що Україні слід готуватися до неминучого посилення протистояння кремлівським військам і найманцям на Донбасі.

Про можливість такого розвитку подій цілком серйозно говорять провідні американські й європейські аналітики. Відтак українській армії слід готуватися до усіх можливих – від посилення обстрілів і збройних провокацій (що бачимо вже зараз), і аж до відновлення повноцінних бойових дій на Сході. Тому саме зараз Києву не завадить допомога західних партнерів. 

Російська агресія проти України, а також новий конфронтаційний військово-політичний курс Кремля на відновлення протистояння із Заходом викликали зростання уваги європейських країн до питань безпеки і оборони. На практиці це реалізується не лише шляхом збільшення національних безпекових відрахувань, а й у посиленні політики взаємодії задля забезпечення міжнародної стабільності не лише в рамках європейських та євроатлантичних безпекових структур, але й безпосередньо з Україною. І зараз на допомогу Києву приходить Лондон.

Британія готує до підписання з Україною оборонну угоду терміном дій на 15 років. Міністр оборони Великобританії Майкл Фаллон зауважує з цього приводу, що головною метою документу є практичне зміцненні обороноздатності і сприяння нашій державі у протидії російському агресору.

Нова угода покликана вдихнути нове життя у попередній, 2006 року документ про співпрацю у оборонній та безпековій сферах, на заваді виконанню якого стала антиєвропейська політика колишнього керівництва України.

Згідно норм документу, підрозділи вітчизняних Збройних сил пройдуть військові тренування зі своїми британськими колегами. Невеликі групи британських спецпризначенців з елітного підрозділу SAS вже провели ряд навчань для українських військових, які стосувалися, головним чином, бойової медицини і тактичної підготовки піхоти. 

За новою угодою спектр такої співпраці буде суттєво розширено. До неї входитиме як проведення спільних українсько-британських навчань, так і посилені «десанти» британських військових інструкторів, готових ділитися досвідом з українськими колегами.

Окремим пунктом угоди передбачено надання Україні розвідувальної інформації щодо російського конфронтаційного курсу на Донбасі, а також ширшої співпраці у сфері діяльності спецслужб обох країн. 

М. Фаллон підкреслив, що угода є частиною спільних зусиль європейських союзників Києва у його протистоянні російській агресії, з-поміж яких Британія вирізняється своєю жорсткою і послідовною антикремлівською позицією.

Нова угода дозволить українським військовим не лише воювати по-новому, використовуючи кращі практики британських колег, але й посилить потенціал взаємодії наших Збройних сил з Західними партнерами, в першу чергу з країнами-членами НАТО. А це, в свою чергу, наближатиме нашу державу не лише до формального членства, а, що найголовніше, практичного співробітництва з Альянсом в інтересах колективної і національної безпеки.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: оборона,Україна,Міжнародне військове співробітництво,Великобританія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.