Вічна слава Героям!

12 жовтня 2016, 11:21
Власник сторінки
Блогер
0
527
Вічна слава Героям!

У своєму житті я втратив уже все, але як довго залишиться бодай одна краплина моєї крові, я буду битися з ворогами свого народу...

За декілька днів ми знову будемо вшановувати пам’ять героїв підпільного фронту років Другої Світової війни, які віддали життя заради ідеї, мети, яка в той час здавалася недосяжною і утопічною для більшості.

Українська повстанська армія – була військово-політичною формацією українського визвольного руху. Днем створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року. УПА діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована у збройне підпілля, діяльність якого тривала до початку 1960-х років. У 1944 році як орган політичного керівництва УПА та всього визвольного руху було створено Українську Головну Визвольну Раду – протопарламент, який складався з представників різних політичних сил.

Освіта і існування УПА - найбільший феномен української історії 20-го століття. Адже ті, хто відстоював незалежність України в 1940-х роках, мав "прослизнути" через страшні 1920-1930-ті роки. Тобто воїни "лісової армії" були виховані тими націоналістами, які пережили 1917-1920-ті роки з їх вірусом більшовизму. Представники УПА не тільки боролися за Україну всіма доступними методами, але і без коливань жертвували життями: якщо "криївку" знаходили радянські розвідники, то її мешканці найчастіше негайно кінчали життя самогубством, щоб не датися живими в руки ворога. Крім того, УПА під час Другої світової війни - єдині в світі, хто воював одночасно і проти гітлерівців, і проти СРСР.За участь в повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб.

Загальна площа території, охопленої повстанським рухом у 1944 році, становила близько 150 тисяч квадратних кілометрів, на ній проживало близько 15 мільйонів людей. Це приблизно чверть площі теперішньої української держави. Разом із тим націоналістичне підпілля ОУН, пов'язане з УПА, діяло на території всієї України, включно з Кримом та Донбасом.

Повстанці примудрялися діставати зброю у Червоній армії, маскуючись під радянських партизан. Крім того, в 1942-44-му роках зброю вдавалося вимінювати в угорців і навіть німців. Були встановлені певні тарифи в обмін на продукти харчування: одна ручна граната оцінювалася в одне куряче яйце, автомат або гвинтівка - в цілу курку, ручний кулемет - в поросяти, міномет - в кілька мішків картоплі.

У розпал Другої світової війни кожна сотня УПА мала в своєму розпорядженні 20-25 кулеметів різних марок, до 40 самозарядних гвинтівок, до сотні пістолетів-кулеметів, один-два гранатомета.

Боротьба українських повстанців була одним із антитоталітарних рухів народів Центрально-Східної Європи. Аналогами УПА виступають польські та балтійські підпільні формації. Діяльність УПА відповідає праву кожної нації на самовизначення і суверенність. Ознаками збройної сили визвольного руху, згідно міжнародних конвенцій, мала бути наявність чіткої командної вертикалі, особливих відзнак армії, відверте носіння зброї, дотримання міжнародних правил війни. Всі ці ознаки цілком притаманні Українській Повстанській Армії.

 Надзвичайно великий вклад повстанців в подальший розвиток націоналізму і патріотизму серед народу на той час був безцінний, не дивлячись на різноманітні провокації з боку радянської влади. Героям Слава!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,ОУН-УПА,Патриотизм,герої
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.