Госпітальні округи: куди приведе запропонована урядом реформа?

25 липня 2017, 18:31
Власник сторінки
3
64

Разом зі створенням Госпітальних округів нова медична карта країни видається ідеальною лише на папері.

Разом зі створенням Госпітальних округів нова медична карта країни видається ідеальною лише на папері. Особливо якщо розглядати її, через широку палітру регіональних особливостей, а не через стандартні «дороговкази» реформаторів. Бо коли подивитись на ідею госпітальних округів з перспективи місцевих громад, ця ідея постає зовсім непривабливою: непродумані межі округів, реальна загроза закриття лікарень і скорочення персоналу, перетягування латаної фінансової ковдри та незрозумілі перспективи, хаос і конфлікти в регіонах. Якщо це лише початок, то яким буде фінал?


Перше, на що варто звернути увагу, створення госпітальних округів без завершення адміністративно-територіальної реформи є приреченим. Спочатку потрібно визначитись з адміністративно-територіальними одиницями, а вже потім наповнювати їх госпітальними округами. Створення госпітальних округів має стати закінченням адміністративно-територіальної реформи, а не навпаки.


Політики, які схвалюють проект реформи від МОЗу, заявляють, що створення госпітальних округів не залежить від адміністративно-територіальної реформи і процесу утворення об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Як же не залежить, коли фінансуватимуться госпітальні округи з місцевих бюджетів? Що ми будемо робити, коли один госпітальний округ після адміністративно-територіальної реформи буде входити до кількох ОТГ? Яким чином різні ОТГ вирішуватимуть питання фінансування такого госпітального округу? Або, коли в складі ОТГ буде кілька госпітальних округів, які в той же час також входитимуть до складу інших ОТГ?


Така поспішність призведе тільки до колапсу системи охорони здоров’я. Тому, що б там не казали, створення госпітальних округів можливе тільки після адміністративно-територіальної реформи та закінчення формування ОТГ. А те, що нам зараз пропонують – виглядає ультиматумом: чим швидше громади створять госпітальні округи, тим швидше отримають підтримку Уряду. З усього видно, що саме через медичну реформу, через створення госпітальних округів чиновники планують провести адміністративно-територіальну реформу. Але це неправильний шлях. На кону – життя людей та їхнє здоров’я.


Проводячи медичну реформу, ми не маємо допустили колапсу, призупинення надання медичної допомоги населенню. Не можна розпочинати все із чистої сторінки, необхідно поступово переходити від централізованої системи до децентралізованої моделі, яка працює за іншими принципами. А будь-який правильний шлях починається з правильного першого кроку, який має бути співзвучним із головним принципом медицини: «Не нашкодь!».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.