Тарифний нокаут

18 серпня 2017, 10:10
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
170
Тарифний нокаут

З 1 липня 2017 року тарифи на утримання будинків виростуть в 1,5-2 рази.

Стосується це, щоправда, лише киян. Відповідне розпорядження від 6 червня 2017 року оприлюднено на сайті КМДА, що в тариф на утримання будинку та прибудинкової території входять витрати на прибирання, обслуговування ліфтів, вивезення сміття, поточні ремонти.

Нові тарифи передбачені для 8327 будинків столиці. Середній розмір тарифу зросте до 6,43 гривень за 1 кв. м, зараз же він становить 3-5 грн в залежності від апетитів керуючої компанії. Якщо до підвищення цін за утримання будинку та прибудинкової території в квартирі 70 квадратних метрів потрібно було в середньому заплатити 210 гривень, то після подорожчання сума в платіжці збільшиться до 471 гривні.

При цьому влада, намагаючись змусити киян платити за новими тарифами, агітує, рекламуючи знижку в 10%, для всіх, хто заплатить до 20 числа місяця. Проте, Олексій Кучеренко, екс-міністр ЖКГ, голова Спілки власників житла України переконаний, що такі тарифи є надуманими та КМДА немає жодної підстави для їх підвищення. Таким чином, окрім голослівності, Олексій Кучеренко звернувся до суду, де подає позови разом з командою юристів як на Київську міську Державну адміністрацію, так і всі РДА Києва, де буде відбуватись анонсоване збільшення тарифів. Він наполягає на тому, що українці сьогодні переплачують за всі послуги, адже за законом, прибудинкова територія навіть не є власністю мешканців, а послуги ЖКГ не надаються належним чином, про що свідчить, що на початку серпня 2017 року з десятків адрес Києва надійшли заяви мешканців про появу щурів, тобто послуга дератизації, яка входить в перелік стандартних послуг, які надають обслуговуючі компанії, не надається.

Загальна оцінка вартість підвищення - більше мільярда гривень на рік, які намагаються здерти з киян (за мінімальними оцінками). Куди вони хочуть направити ці потоки - невідомо, очевидно, що точно не на поліпшення житлових умов.

В судах кількість позовів зростає щодня, адже тарифи не відповідають якості наданих послуг.

Наприклад, мешканці Троєщини виграли судову справу у "Київенерго", від якого отримали надто високі тарифи на тепло, а згодом – подали інший позов, але вже стосовно обслуговування прибудинкової території.

Так само вчинили й у Деснянському районі – одному із житлових комплексів нарахували 200 тисяч гривень за опалення, і це тільки із квітня 2015-го по квітень 2016-го. Незаконність дій комунальників кияни довели:

7 серпня Господарський суд Києва став на сторону киян, визнав безпідставною суму, сплачену ними за опалення, і прийняв рішення: стягнути з "Київенерго" 200 тисяч на користь позивача, тобто ЖБК.

Як виявилося, реальний тариф повинен був складати близько 293,5 грн, але "Київенерго" нарахувала 531,1 грн за 1 Гкал невідомо з яких причин. Позивалися до суду і представники Спілки власників житла України, колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, в будинку якого обслуговування території тепер коштує дорожче: з 3,14 грн / кв. м до 5,80 грн.

У новий тариф необгрунтовано заклали підвищення зарплат, але чому це потрібно покладати на плечі киян? Кабмін підвищив – нехай Кабмін і платить. На якій підставі в тариф включають прибирання прибудинкових територій, якщо мешканці не є її власниками?

На цьому тлі Кабінет міністрів України приймає зміни до постанови КМУ про призначення субсидій. Очевидно, що така постанова була прийнята через те, що держава спочатку підвищила тарифи, люди не змогли фактично їх оплачувати і аби не відбувся громадський бунт, держава пообіцяла систему субсидіювання, проте вже на травень 2017 року заборгованість держави перед суспільством за субсидії та пільги на оплату житлово-комунальних послуг зросла до 35 мільярдів гривень по країні і протягом шести місяців не відшкодовувалась взагалі. Таким чином, аби «скинути» частину боргів і була прийнята така постанова.

Чергове продовження тарифного геноциду простих українців. Уряд своєю постановою фактично загнав всіх українців в абсолютне боргове рабство. Будь-який постачальник послуг тепер може написати будь-яку суму і поставити людей в жахливі умови. Субсидія виявилась пасткою для громадян і виключно зміни, які прийняв уряд були прийняті з однією метою - для того, щоб позбавити людей субсидії, адже за борги її ніхто не дасть, а також для того, щоб в подальшому для інтересів магнатів, які зараз приватизовують всі обленерго. 
За таких умов говорити про якийсь европейський підхід чи покращення життя українців не доводиться. Очевидно, що ця влада має піти у відставку
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.