Наскільки захищена критична інфраструктура в Україні?

28 грудня 2017, 11:06
Власник сторінки
менеджер
0
164
Наскільки захищена критична інфраструктура в Україні?

Якщо говорити по-простому,то критична інфраструктура – це те, без чого не може існувати країна, забезпечуватись життєдіяльність суспільства.


В Україні  16-20 жовтня 2017 року  пройшли Командно-штабні навчання національного рівня з питань захисту критичної електроенергетичної інфраструктури Coherent Resilience 2017 (CORE 17).  Організаторами навчання виступили Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, Національний інститут стратегічних досліджень (Україна) та Центр передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки (м. Вільнюс, Литовська Республіка). Крім того, Військово-морська школа післядипломної освіти США (US Naval Postgraduate School) надавала допомогу в організації системи моніторингу та оцінки проведення навчань, підготовки заключного звіту.
Навчання такого рівня в Україні проведено вперше за роки незалежності. Його проведення було передбачено Річною національною програмою під егідою Комісії Україна–НАТО на 2017 рік.
Мета навчання полягала в оцінці ефективності діючих в Україні систем кризового реагування та захисту критичної енергетичної інфраструктури в умовах виникнення кризової ситуації.
Цільовою аудиторією навчань були представники органів державної влади, установ та організацій, а також суб'єктів господарювання різних форм власності, які беруть участь у виконанні процедур кризового реагування (запобігання, реагування, забезпечення захисту та відновлення) в електроенергетичному комплексі України у випадку виникнення та реалізації загроз різних типів.
Гібридна війна з боку РФ продемонструвала, що агресор використовує не лише військові інструменти для нанесення поразки країні-жертві. Для зменшення спроможності держави відбити цю агресію удар наноситься і по інфраструктурі. Особливо це стосується енергетичної інфраструктури – мали місце диверсії, вибухи, кібератаки, інформаційні маніпуляції з метою порушення функціонування енергетичної системи країни.
Ось і виникає питання: наскільки захищена критична інфраструктура в Україні?
На це запитання відповів представник Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки Рімантас Шикас:
- Зараз не лише в Україні, а й у НАТО йде дискусія щодо визначення "гібридна війна". Усе зводиться до того, що загального визначення не існує, а відповідно – немає і якогось виключного переліку загроз, які несе з собою ця гібридна війна. Саме тому слід готуватися до загроз в усіх сферах, постійно робити оновлення оцінок. Очевидно, що енергетична інфраструктура, яка забезпечує  функціонування держави та населення, належить до одного з головних потенційних об'єктів гібридної агресії.
Наскільки захищена критична інфраструктура в Україні? Важко відповісти, хай цю оцінку зробить сама Україна, однак оцінювати краще у порівнянні. На мою думку, якщо порівнювати з іншими країнами, то цей рівень захисту нічим не відрізняється, за великим рахунком. Сама інфраструктура десь може бути складнішою – відповідно, що і захист потребується складніший. Але, в цілому, я не бачу великої різниці в тому, як вона захищається в Україні, чи в Литві, наприклад. Очевидно, якщо система працює, то, значить, є і її захист. Тим більше, якщо спроби розвалити систему були.
Самі навчання були корисними для всіх. Захист критичної інфраструктури – відносно нова сфера для НАТО, і тому Альянс зараз набирається досвіду та компетенції. Власне, з цією метою і створювався наш Центр. Досвід України в цьому плані для нас також цікавий.
Наразі Грузія вже є членом Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки, проходить процедуру Фінляндія, яка не є членом НАТО. Тому немає жодних проблем і для приєднання України. Просто потрібно пройти бюрократичні процедури, а це може зайняти близько року.
Якщо говорити по-простому,то критична інфраструктура – це те, без чого не може існувати країна, забезпечуватись життєдіяльність суспільства.
На навчаннях також були присутні представники  підрозділу СБ України, діяльність якого безпосередньо повязана з виявленням, попередженням та запобіганням загрозам критичній інфраструктурі.
Під час спілкування  Заступник начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки СБ України Дмитро Бузницький наголосив, що в рамках реформування Служба вже відійшла від документування економічних злочинів і сфокусувалася на захисті критичної інфраструктури:
- Згідно з функціональним перерозподілом всередині Служби кожен із підрозділів працює за своїм напрямком. Основний структурний підрозділ у цій сфері – Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки.
За ініціативи СБУ при відповідних органах виконавчої влади створені та працюють робочі групи, куди увійшли представники Служби і цих міністерств/відомств. Наразі пріоритет в їх роботі – визначення повного переліку об'єктів критичної інфраструктури.
Загалом проведені навчання (CORE 17) стали дуже корисними для усіх учасників, у т.ч. для представників НАТО. Збагатилися усі: й українська сторона, і сторона НАТО. Плануємо продовження співпраці з Центром передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки, а в подальшому – і приєднання до цього центру. Офіційний лист про наміри України приєднатися до Центру уже передано, заявка опрацьовується відповідно до процедур Центру.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Россия,Украина,НАТО,энергетика,взрыв,диверсия,кибератака,навчання,гибридная война
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.