Бюджетні тенденції 2018

03 січня 2018, 10:03
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
60
Бюджетні тенденції 2018

Багато експертів шуткують, мов гривня заразилася ефектом "гарячої картоплі". Споживачі поспішають "скинути" її якнайшвидше, побоюючись нового зростання цін на товари першої необхідності.

Навіть якщо взяти офіційно встановлений прожитковий мінімум, який зараз в Україні становить 1 700 гривні, то за офіційним курсом Нацбанку це близько 57 доларів або 1,8 долара в день. Це майже в три рази нижче критерію ООН, який застосовується  зазвичай до відсталих країн Азії та Африки.

За опитуванням соціологів кожен третій (34%) українець говорить про те, що у нього не вистачає можливості на придбання найнеобхідніших продуктів. Про те, що не вистачає необхідного одягу, каже кожен четвертий (25%) українець, про те, що не вистачає необхідної медичної допомоги - приблизно половина (53%) українців. А якщо говорити про потреби більш високого рівня, то приблизно у половини українців не вистачає можливості проводити повноцінне дозвілля та повноцінну відпустку.

Уряд маніпулює, обіцяє владу та гроші на місця. Та насправді команда Гройсмана буквально руйнує українські міста. Держбюджет-2018 знизить рівень життя кожного українця. Без грошей на розвиток або на межі існування опиняться міста, села, селища та об’єднані територіальні громади.

Картинки по запросу держбюджет 2018

Як Уряд грабує громади? Перекладає видатки з державного бюджету на місцевий. Громадам доведеться утримувати навчальні та медичні заклади. Держава недофінансовує 7 мільярдів субвенцій на охорону здоров’я і 4, 5 мільярди – на освіту. Однак кошти, яких забракне, можна буде "попросити". Для цього створять окремий фонд. Дати гроші чи ні – вирішуватимуть обласні держадміністрації.

Крім того, громади мають самостійно оплачувати пільги на комунальні послуги. Це 7 мільярдів гривень. Та ще й погасити заборгованість за попередні роки. А це – 8 мільярдів гривень.

Місцевий бюджет має віддавати в центр вже не 50%, а 80% податку на доходи фізичних осіб, який перевищує норму. Тож міста, які працюють і заробляють більше, не зможуть вкладати кошти у свій розвиток.

Це недолугий хід уряду, абсолютно кінцеве знущання над бюджетною децентралізацією і централізацією як такою. Запущений повний хід проекту рецентралізації.

Картинки по запросу держбюджет 2018

Ще на початку 2017 року прем'єр Володимир Гройсман заявляв: уряд робить перші, але стрімкі кроки з подолання бідності в Україні, збільшуючи вдвічі мінімальну зарплату і підвищуючи зарплати вчителям, лікарям та рятувальникам. Йдеться про знамените підвищення до 3200 гривень. Але ситуацію це явно не поліпшило.

Насамперед, Міжнародний валютний фонд бачить суттєві ризики як в статті доходів, так і в статті видатків українського держбюджету на 2018 рік.  Київ зобов’язався виконувати рекомендації МВФ в рамках програми допомоги на 17,5 мільярдів доларів. Але через те, що він не виконує вчасно обіцяні реформи, виплата частин цієї суми відбувається із запізненнями. Фонд поки не оприлюднив свою оцінку відповідності держбюджету-2018 фіскальним зобов’язанням перед МВФ.

Відбувається розширення доходної частини бюджету, але показники зростання реального ВВП, які закладені у Бюджеті-2018 суттєво різняться. Зокрема, значно зростають доходи, а реального зростання не відбувається. Це означає реалізацію одного з двох сценаріїв: або буде посилюватись податковий тиск або наповнення бюджету буде відбуватись за рахунок інфляційної складової.

Картинки по запросу інфляція

Поки що, на жаль, існує висока імовірність того, що найголовнішим джерелом наповнення частини бюджету стане інфляційна складова і я думаю, що Уряд опосередковано це має на увазі. Адже одноцифрова інфляція навряд чи буде досягнута. За прогнозами економістів інфляція складе 12-13%, а отже в державі з’являться додаткові ресурси, але вони не матимуть характер суттєвого підвищення добробуту.

Уряд забирає з кишень українців мільярди і нарощує бюрократичний апарат, будує поліцейську державу, ховає зухвалу корупцію за військовою таємницею і грабує громади.

 

Так, майже 5, 6 мільярдів гривень у 2018-ому отримають Апарат Верховної Ради, Державне управління справами та Секретаріат Кабінету Міністрів. А це на 50 % більше, аніж 2017 року.

Крім того, Генеральна прокуратура отримає майже на 1 мільярд більше, ніж минулого року. Міністерство внутрішніх справ – більше фактично на 13 мільярдів. Разом на ці органи передбачено понад 70 мільярдів гривень. А це більше, ніж військовий бюджет України-2018.

Картинки по запросу інфляція

МВС в українців вимагає бюджет, який співставний з бюджетом Міністерства оборони. Тобто ми фактично будуємо всередині країни за рахунок грошей людей поліцейську державу, яка боїться не стільки ближнього ворога, наскільки ії внутрішнього ворога, розглядаючи українців фактично як свою загрозу.

Отже, знову ми опиняємося в ситуації, яка нажаль лише призводить до ще більшого загострення проблем в державі і яка жодним чином їх не вирішує.

2018 рік передвиборний і очевидно буде ще багато рішень, і долар по 30 і формальні, так звані покращення – підвищення, які лише можна назвати спробою компенсацією за інфляцію.

Переконаний, що громадяни України розуміють, що рух з цією владою неможливий у подальшому. Потрібна заміна, а це ми можемо зробити тільки на чергових виборах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.